Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ο "προϋπολογισμός επιβίωσης" οξύνει την οικονομική κρίση

Πρόσφατα, το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1998, κάτι βέβαια, που θα έπρεπε να συμβεί μέχρι την Πρωτοχρονιά. Η κυβερνητική κρίση και οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στο σημερινό δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, μπορούν να θεωρηθούν μόνο σαν μια από τις αιτίες, οι οποίες τελικά έχουν οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην Υπουργικού Συμβουλίου, του πρωθυπουργού Τσιόρμπεα και στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με τους προηγούμενους εταίρους. Μια άλλη, βασικότερη αιτία, είναι το γεγονός ότι, τα κόμματα δεν έχουν να παρουσιάσουν κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα... Η ουσιαστική αιτία, όμως, είναι η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, που έχει ξεσπάσει στη Ρουμανία, μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Πάντως, πέρα απ' οτιδήποτε άλλο, ο νέος πρωθυπουργός, Ράντου Βασίλε,αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι για την οικονομική πολιτική και τον πληθωρισμό, το 1998 δε θα είναι ευκολότερο από το 1997. Στο μεταξύ, διάσημοι οικονομικοί ειδικοί της Ρουμανίας, χαρακτηρίζουν το νέο προϋπολογισμό σαν έναν "προϋπολογισμό επιβίωσης...".

Παρά, όμως, τη δραματική και οικονομική κατάσταση που κυριαρχεί στην πρώην αυτή σοσιαλιστική χώρα, οι κυβερνώντες "αισιοδοξούν" να μειώσουν τον πληθωρισμό στο 45% από 150%, που ήταν στη διάρκεια του 1997. Ακόμα εκφράζεται η πρόθεση να μειωθούν τα εξωτερικά χρέη, για τα οποία βέβαια θα κληθούν να πληρώσουν οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι, των οποίων το βιοτικό επίπεδο συνεχίζει να πέφτει ραγδαία... Προκειμένου μάλιστα, να δοθεί μια συγκεκριμένη σιγουριά στους υποψήφιους επενδυτές, έχουν ληφθεί νέα νομοθετικά μέτρα με κεντρικό στόχο να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα και να ενισχυθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος για τον προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντική μείωση του εργαζόμενου προσωπικού κατά 10% σε σύγκριση με το 1997. Η ελάττωση του προσωπικού αφορά κυρίως τα ορυχεία, τον ενεργειακό τομέα, τη μεταλλουργική βιομηχανία και τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν, σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατή η ιδιωτικοποίησή τους. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, οι επικείμενες μαζικές απολύσεις σαν συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου τομέα, είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα των ανθρακωρύχων.

Η αντιπολίτευση της χώρας, κάθε άλλο, παρά συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των συσσωρευόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων: Η αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων εργαζομένων πρόκειται να μειωθεί παραπέρα κατά 11%, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια νέα κάθετη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ταυτόχρονα, λόγω των επικείμενων μαζικών απολύσεων, αναμένεται να σημειωθεί και μια νέα δραματική αύξηση της ήδη μαζικής ανεργίας, φθάνοντας έτσι στο 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ρουμανίας, ενώ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, βρίσκεται στο 9%.

Ετσι, λοιπόν, το χάσμα ανάμεσα στις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης και τη ρεαλιστική πολιτική που ασκείται, βαθαίνει όλο και περισσότερο... Συχνά μάλιστα, παρατηρούνται και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ του ίδιου του πρωθυπουργού και του βασικού πολιτικού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, πού είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα. Στο κόμμα αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διαμορφωθεί διάφορα πολιτικά ρεύματα, των οποίων οι διαφορετικές απόψεις, κάθε άλλο, παρά πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο έχουν...

Τέλος, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι, μετά τη νίκη των δεξιών πολιτικών δυνάμεων στη Ρουμανία, η εθνικιστική πτέρυγα στο Ουγγρικό Κόμμα κερδίζει όλο και περισσότερο πολιτικό έδαφος. Με τις υπερβολικές απαιτήσεις που προβάλλονται επιβαρύνεται πάρα πολύ η πολιτική ατμόσφαιρα της Ρουμανίας και κατά συνέπεια στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό, εταίρος του οποίου είναι και το Ουγγρικό Κόμμα.

σποτ

Η αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων εργαζομένων πρόκειται να μειωθεί παραπέρα κατά 11%, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια νέα κάθετη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ταυτόχρονα, λόγω των επικείμενων μαζικών απολύσεων, αναμένεται να σημειωθεί και μια νέα δραματική αύξηση της ήδη μαζικής ανεργίας, φθάνοντας έτσι στο 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ρουμανίας, ενώ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, βρίσκεται στο 9%


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ