Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Τα στοιχεία - κλειδιά της ειρηνευτικής συμφωνίας

Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, όμως το πένθιμο της περίστασης δεν επηρέασε τους ηγέτες των οχτώ αντιπροσώπων των εμπλεκομένων μερών και το απόγευμα της 10ης Απρίλη μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Αν και η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολλών συμβιβασμών όλων των πλευρών, θέτει τις βάσεις για μια ειρηνική πορεία. Οι αντιμαχόμενες κοινότητες "αναγκάστηκαν" να γεφυρώσουν τις βασικές διαφορές τους και να υπογράψουν ένα δεσμευτικό κείμενο - για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας - 69 σελίδων, το οποίο προβλέπει στα κυριότερα σημεία του:

  • Την επικύρωση της συμφωνίας, μέσα από δημοψήφισμα (22/5) από όλους τους Ιρλανδούς πολίτες, τόσο της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, όσο και της Βόρειας Ιρλανδίας. H Ιρλανδική Δημοκρατία να διεξάγει δημοψήφισμα (22/5) για την τροποποίηση του Συντάγματός της, που μέχρι προσφάτως περιλάμβανε εδαφικές αξιώσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία.
  • Το μέλλον της επαρχίας.Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας συμφώνησαν από κοινού ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει βρετανική επαρχία, εκτός εάν η πλειοψηφία και στα δύο τμήματα του νησιού αποφασίσει την ενότητα.
Τα πολιτικά όργανα
  • Βορειοϊρλανδική Εθνοσυνέλευση, όπου οι εκλογές ανέδειξαν τα 108 μέλη της. Εδρα της το Στόρμοντ, όπου βρισκόταν και η έδρα του Κοινοβουλίου που καταργήθηκε το 1972. Εξι από τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης που θα εκλεγούν θα αντιπροσωπεύουν τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι εξουσίες που ανήκουν μέχρι τώρα στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας θα μεταβιβαστούν στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του 1999, με τον όρο της συμφωνίας των μελών της για τη μορφή εκπροσώπησής τους στο Συμβούλιο Βορρά - Νότου.
  • Συμβούλιο Βορρά - Νότου,στο οποίο θα μετέχουν μέλη της Εθνοσυνέλευσης και υπουργοί της ιρλανδικής κυβέρνησης. Στόχος τους θα είναι ο συντονισμός της πολιτικής στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών και των σχέσεων με την ΕΕ. Το συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητα και για τα δύο μέρη της νήσου, αλλά οι αποφάσεις του θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Κοινοβουλίου του Δουβλίνου και της Εθνοσυνέλευσης.
  • Συμβούλιο Ανατολής - Δύσης.Τα μέλη του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου θα συναντώνται, τόσο με τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, όσο και με τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και με τους εκπροσώπους των νέων ημιαυτόνομων Κοινοβουλίων της Σκοτίας και της Ουαλίας. Το Συμβούλιο αυτό δεν έχει νομοθετικές ή διοικητικές αρμοδιότητες.
Αφοπλισμός
  • Ο αφοπλισμός των παραστρατιωτικών ομάδων έχει άμεση προτεραιότητα για την τήρηση της συμφωνίας και οι εμπλεκόμενοι επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για την αποστρατικοποίηση και τον αφοπλισμό, όπως και ότι τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς θα καταβάλουν όλες τις δυνατές προσπάθειες για να πειστούν οι ομάδες και να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ολες οι ομάδες - προτεσταντικές και καθολικές - θα πρέπει να αρχίσουν την πρώτη παράδοση των όπλων μέσα στον Ιούνη, ενώ ο ολικός αφοπλισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό όριο των δύο ετών από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας. Μία ανεξάρτητη επιτροπή θα επιτηρεί και θα ελέγχει την πρόοδο της διαδικασίας του αφοπλισμού.
Θέματα δικαιοσύνης και τάξης
  • Σταδιακή απελευθέρωση όλων των κρατουμένων, με τον όρο ότι οι κρατούμενοι που ανήκουν σε παραστρατιωτικές ομάδες που δε σέβονται την εκεχειρία δε θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα. Επίσης ο χρόνος αποφυλάκισης θα εξαρτηθεί, ανάλογα με τις περιπτώσεις που θα εξετάζονται.
  • Αλλαγή της σύνθεσης του Αστυνομικού Σώματος, καθώς η συμφωνία προβλέπει μία "νέα αρχή" με τη σταδιακή ένταξη καθολικών στους κόλπους του. Μία ανεξάρτητη επιτροπή - από ειδικούς, αλλά και διεθνείς επιτηρητές - που θα ιδρυθεί θα έχει την αρμοδιότητα της επιβολής προτάσεων για τη νέα σύνθεση του Σώματος και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το καλοκαίρι του 1999.
  • Επανεξέταση του Ποινικού Δικαίου, που είχε επιβληθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, από μια ανεξάρτητη επιτροπή νομικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ