Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Στο δρόμο προς τη χρεοκοπία

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η Συνδικαλιστική Επιτροπή του μεταλλουργικού εργοστασίου του Λένινγκραντ με εντολή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη μαζική απόλυση εργαζομένων και την κατάργηση τμημάτων και παραγωγών που οδηγούν το εργοστάσιο σε χρεοκοπία, απηύθυνε έκκληση στην Κρατική Δούμα και στον πρόεδρο της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια Βίκτορ Ιλιούχιν. "Στο αίτημα της Συνδικαλιστικής Επιτροπής να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα ή σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης, η διεύθυνση απάντησε με άρνηση. Αντί να ασχοληθεί μα την αναζήτηση παραγγελιών, την ανανέωση των πάγιων κεφαλαίων και να οργανώσει την παραγωγή, η διεύθυνση καταργεί τμήματα παραγωγής και μειώνει τους εργαζομένους. Υπάρχει μια πραγματική απειλή να μην εκπληρωθούν οι παραγγελίες και να καταστραφεί η επιχείρηση κατασκευής στροβίλων", αναφέρεται στην επιστολή. Εξ ονόματος των εργαζομένων η Συνδικαλιστική Επιτροπή παρακαλεί να ληφθούν επείγοντα μέτρα για τη σωτηρία της επιχείρησης και τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας ΕΜΚ, διότι στις επιχειρήσεις, που τα πακέτα μετοχών κατέχει η ΕΜΚ, καθυστερεί η καταβολή των μισθών, μειώνονται οι θέσεις εργασίας, καταργούνται παραγωγές και απαξιώνεται η περιουσία. Επίσης, ζητάει να επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του μεταλλουργικού εργοστασίου του Λένινγκραντ.

Η κολεκτίβα των εργαζομένων ανέθεσε στον επικεφαλής συνεργείου Βίκτορ Σαμπούροφ να παραδώσει στη Δούμα την επιστολή και 38 σελίδες σχετικά έγγραφα. Οπως είπε ο Σαμπούροφ, στη συνάντηση που είχε μαζί του, ο δεύτερος σκοπός της επίσκεψης στη Δούμα ήταν να εκφράσουν την αλληλεγγύη με τους ανθρακωρύχους στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Το συνδικάτο της επιχείρησης έχει λάβει σχετική απόφαση, διότι θεωρεί πως το έργο που άρχισαν οι ανθρακωρύχοι συνδέεται άρρηκτα με αυτά που συμβαίνουν σε όλη τη βιομηχανία της Ρωσίας.

- Πέστε μας, παρακαλώ, ποια είναι η κατάσταση στο εργοστάσιό σας;

- Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου το εργοστάσιό μας λειτουργούσε σταθερά. Είχαμε παραγγελίες και πρακτικά λειτουργούσαν όλα τα τμήματα και υποτμήματα της επιχείρησης. Με τον ερχομό του νέου γενικού διευθυντή Βιτάλι Τσερνισιόφ, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Αρχισε η μείωση εργατών και υπαλλήλων, καταστρώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που προβλέπει μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων. Αρχισαν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών. Το Ιούνη πήραμε το μισθό του Απρίλη. Σε μας, τους απλούς εργάτες, λένε ότι τα προϊόντα του εργοστασίου δεν έχουν ζήτηση και γι' αυτό η αγορά πώλησης συρρικνώθηκε απότομα.

- Μα τι λέτε; Το μεταλλουργικό εργοστάσιο του Λένινγκραντ, που παράγει στροβίλους για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στη σοβιετική εποχή έκανε πάταγο σε όλη τη χώρα...

- Και τι πάταγο έκανε! Μόλις πρόσφατα σημειώσαμε τα 140 χρόνια του εργοστασίου και θυμηθήκαμε όλα τα ένδοξα έργα μας. Τώρα ατενίζουμε απαισιόδοξα το μέλλον μας.

- Από τις διευθύνσεις που στέλνονταν τα προϊόντα του εργοστασίου σας, ακόμα πρόσφατα μπορούσες να μάθεις τη γεωγραφία της Σοβιετικής Ενωσης! Ενισέι, Βόλγας, Νουρέκ, Καπτσαγκάι... Δυσκολεύομαι μάλιστα να ονομάσω όλες τις περιοχές της χώρας, όπου εγκαθίστανται οι υδροστρόβιλοι του εργοστασίου σας.

- Και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Αφρική, στην Ασία, στην Αμερική, παντού λειτουργούν οι στρόβιλοι του εργοστασίου μας. Και όλη η Ευρώπη είναι εξοπλισμένη με τους στροβίλους μας.

- Και πώς τώρα, ξαφνικά, δε χρειάζονται πλέον;

- Στην παγκόσμια αγορά έχουν βγει οι ισχυρές εταιρίες, που την ελέγχουν και δεν ενδιαφέρονται να αφήσουν να μπουν τα προϊόντα της Ρωσίας, ειδικότερα, του εργοστασίου μας. Τα πάντα υπαγορεύουν τα μονοπώλια. Γι' αυτά και "σκοτώνουν" το εργοστάσιό μας. Θεωρώ ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επιβάλλεται απ' έξω, είναι κοινωνική παραγγελία για την καταστροφή της ρωσικής βιομηχανίας. Πράγμα που υλοποιείται ήδη.

- Συνέβαινε κάτι τέτοιο στη σοβιετική εποχή;

- Εννοείται, όχι. Εργάζομαι 15 χρόνια στο μεταλλουργικό εργοστάσιο του Λένινγκραντ και τα τελευταία 10 χρόνια είμαι επικεφαλής συνεργείου. Ηταν 12 άτομα στο συνεργείο, τώρα έμειναν τα μισά. Οι υπόλοιποι απολύθηκαν ως περιττοί.

- Οι απλοί εργάτες, όπως είπατε, καταλαβαίνουν ότι συντελείται μια μεθοδευμένη καταστροφή του εργοστασίου σας και όλης της ρωσικής βιομηχανίας;

- Φυσικά! Ολοι το αντιλαμβάνονται θαυμάσια, διότι το εργοστάσιο χάνεται μπροστά στα μάτια μας. Ιδιαίτερα εμφανές είναι αυτό το τελευταίο εξάμηνο. Στο εργοστάσιό μας λένε ότι στην υπόθεση αυτή βάζει το χέρι της η νέα διεύθυνση της επιχείρησης. Φυσικά, αυτό πρέπει ακόμα να ελεγχθεί, διότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

- Ποια διέξοδο βλέπουν οι εργάτες του εργοστασίου σας και σεις προσωπικά απ' αυτή τη δυσκολότατη κατάσταση, στην οποία βρέθηκε το εργοστάσιο και όλη η ρωσική οικονομία;

- Εγώ, για παράδειγμα, ως εργάτης και μέλος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, βλέπω την έξοδο από την κρίση μόνο στην αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Διότι οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στο πηδάλιο της εξουσίας δεν είναι σε θέση να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και από το αδιέξοδο που την οδήγησαν οι γιελτσινικές "μεταρρυθμίσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ