Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη προς το Νησί της Επανάστασης

ΑΒΑΝΑ.-

Χέρι βοηθείας στο Νησί της Επανάστασης τείνουν τόσο η Οργάνωση για τη Γεωργία και τα τρόφιμα του ΟΗΕ - FAO, όσο και ανθρωπιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, παρά τις απαγορευτικές διατάξεις και το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ προσπαθώντας να στραγγαλίσουν το καθεστώς της Κούβας.

Παρά την πρωτοκαθεδρία στην παράδοση και την εμπειρία που έχει η Κούβα στην εντατική καλλιέργεια των ζαχαροκάλαμων, οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του δολοφονικού εμπάργκο και του φαινομένου Ελ Νίνιο που έχει πλήξει συνολικά της γεωργία της, ανάγκασαν τη χώρα να ζητήσει τη βοήθεια από το FAO, προκειμένου να μπορέσει να βελτιώσει την απόδοση των φυτειών της. Η Οργάνωση του ΟΗΕ αποφάσισε έτσι να επενδύσει 345.000 δολάρια σε ένα πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας προς την Κούβα, που θα διαρκέσει 18 μήνες και στο τέλος του οποίου η χώρα θα έχει εκπονήσει σχέδιο για τη χρήση εδαφών που προορίζονται για ζαχαροκαλλιέργειες, με την εισαγωγή εναλλακτικών καλλιεργειών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το χέρι βοηθείας που έχει να λάβει αυτή τη χρονιά η Κούβα. Ανάμεσα στα άλλα που στέλνουν οι φίλοι της επανάστασης απ' όλο τον κόσμο, είναι και ένα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, κληρικοί και άλλοι εθελοντές συγκεντρώνουν πάσης φύσεως βοήθεια, όχι μόνο αγνοώντας το εμπορικό εμπάργκο της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά αντιπαλεύοντάς το και στην πράξη. Δεκατέσσερα καραβάνια θα επισκεφθούν τις επόμενες δύο βδομάδες 140 αμερικανικές πόλεις, με στόχο να συγκεντρωθούν τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οχήματα και κάθε άλλο είδος βοήθειας. Το εθελοντικό αυτό κίνημα αλληλεγγύης και φιλίας έχει ήδη συγκεντρώσει δύο ασθενοφόρα, έξι λεωφορεία και οκτώ κινητές βιβλιοθήκες, ενώ καραβάνια από το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ θα ενωθούν με τα 14 αμερικανικά, που συμμετέχουν φέτος στο 8ο Ετήσιο Καραβάνι Αμερικανοκουβανικής Φιλίας, το οποίο οργανώνουν οι Πάστορες για την Ειρήνη. Στο τέλος όλα τα καραβάνια θα συναντηθούν στην πόλη ΜακΑλεν του Τέξας, στις 16 του Ιούλη, θα περάσουν τα σύνορα με το Μεξικό και από το μεξικανικό λιμάνι Ταμπίκο θα αναχωρήσουν για την Κούβα, όπου θα παραδώσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ