Κυριακή 5 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ενταλμα σύλληψης για τον Καρβάλιο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ .-

Τη σύλληψη του Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο και άλλων 52 ατόμων διέταξε προχτές ο δικαστής της κωμόπολης Λόρες,κοντά στη Λισαβόνα. Ετσι, εντελώς αναπάντεχα κι εκεί που οι πάντες είχαν πιστέψει ότι η Πορτογαλία έθαψε για πάντα το κακό παρελθόν της, η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, που ελήφθη προχτές, τάραξε τα ήρεμα νερά.

Η απόφαση έχει δημιουργήσει πανικό στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο πρέπει να την εγκρίνει, προκειμένου να γίνει εκτελέσιμη και να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του ανθρώπου που ήταν ένας από τους ηγέτες της "Επανάσταση των Γαρυφάλλων" το 1975, με την οποία κατέρρευσε μισός σχεδόν αιώνας σκληρής δικτατορίας στην Πορτογαλία. Εκτός των άλλων, το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει προ πολλού το νόμο περί αμνηστίας. Η αμνηστία, βέβαια, αφορούσε μόνο τα πολιτικά εγκλήματα και όχι τα "εγκλήματα αίματος" - κοινώς δολοφονίες όπως χαρακτηρίστηκαν - για τα οποία η έρευνα συνεχίστηκε.

Εναντίον του Καρβάλιο και των άλλων 52 "συντρόφων" του εκκρεμούν από τα μέσα της δεκαετίας του '80 βαρύτατες κατηγορίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μια τρομοκρατική οργάνωση, της οποίας - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - υπήρξαν μέλη. Η οργάνωση "Λαϊκές Δυνάμεις 25ης Απριλίου" - FP-25 αμέσως μετά τη σταθεροποίηση του δημοκρατικού καθεστώτος στη χώρα, το 1980, ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων, δολοφονιών και ληστειών, τραπεζών με στόχο να ανατρέψει το πολίτευμα. Στο πλαίσιο αυτού του ιστορικού, το δικαστήριο του Λόρες, διέταξε τη σύλληψη, καθώς το Μάη του 1984, μέλη της FP-25 δολοφόνησαν τον διευθυντή ενός εργοστασίου. Για τη δολοφονία αυτή δεν είχε συλληφθεί ποτέ κανείς, καθώς ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτα, αλλά η αστυνομική έρευνα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δολοφόνοι του εργοστασιάρχη ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η FP-25 εξαρθρώθηκε και πολλοί ακροαριστεροί συνελήφθησαν τότε, μεταξύ τους και ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ο οποίος μέχρι σήμερα αρνείται κάθε ρόλο στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ