Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθερά στη λογική των μπλόκων

Η ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, στην προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων. Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα λαϊκά στρώματα.

  • Αφαιρεί κατακτήσεις αιώνων με την κατάργηση του οχτάωρου, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Οι απόμαχοι της δουλιάς οδηγούνται στο περιθώριο της ζωής.
  • Προσπαθούν να οδηγήσουν τη νεολαία στο συμβιβασμό και την υποταγή. Σπρώχνουν τους νέους στον ολέθριο δρόμο της εξάρτησης από κάθε είδους ναρκωτικές ουσίες.
  • Οι μικροέμποροι, βιοτέχνες και επαγγελματίες οδηγούνται μαζικά στη χρεοκοπία και το μαρασμό. Η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώνεται. Ο δημόσιος τομέας, οι δημόσιες επιχειρήσεις, η αμυντική βιομηχανία, ιδιωτικοποιούνται, ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενες γυναίκες, τα πρώτα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, οδηγούνται πίσω στο σπίτι.
  • Γενικεύονται φαινόμενα διαφθοράς και χρηματισμού των κρατούντων, ενώ αναπτύσσεται μια επιχείρηση φθοράς των συνειδήσεων των εργαζομένων. Ο αυταρχισμός, η δικαστική και κρατική καταστολή βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Με επεμβάσεις των ΜΑΤ και το σύρσιμο στα δικαστήρια χιλιάδων αγωνιστών.

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

- Ψηφίζει νόμους, διαλύει τους συνεταιρισμούς, τους Οργανισμούς Βάμβακος, Καπνού, φτιάχνει την "Τράπεζα Γης" για να πάρει τα χωράφια από τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και να τα δώσει στους μεγάλους, στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

- Κρατάει χαμηλές τις τιμές στα προϊόντα και αυξάνει τις τιμές στα μέσα παραγωγής και στα εφόδια. Μειώνει το εισόδημα των αγροτών χρόνο με το χρόνο και αυξάνει τα χρέη στην ΑΤΕ.

- Καταδικάζει στην καθυστέρηση το νομό μας με την άρνηση για αναπτυξιακά έργα, όπως αρδευτικά κλπ. Πιστή στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, οδήγησε τους βαμβακοπαραγωγούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

- Ψήφισε το νόμο για την κατάργηση των κοινοτήτων και τη μετατροπή των δήμων σε κρατικό μηχανισμό.

- Παίζει επικίνδυνα στα παιχνίδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στέλνει τα παιδιά μας να υπερασπιστούν ξένα συμφέροντα σε βάρος των λαών των χωρών αυτών, βάζοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στη χώρα μας και στην περιοχή.

Ενότητα στη βάση του λαού

Ακριβώς γι' αυτή της την πολιτική, η κυβέρνηση θέλει να πάρει έγκριση από τις εκλογές του Οκτώβρη, για να συνεχίσει με πιο σκληρά, πιο αντιλαϊκά μέτρα μετά.Το επιδιώκει αυτό με κάθε τρόπο, στηρίζοντας τους κυβερνητικούς νομάρχες και δημάρχους για να τη βοηθήσουν μετά στο αντιλαϊκό της έργο.

Στην ουσία αυτής της πολιτικής δε διαφωνούν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που η μόνη διαφορά τους είναι γιατί να είναι οι μεν στην κυβέρνηση και όχι οι δε, που θα εφαρμόσουν καλύτερα τα αντιλαϊκά σχέδια, θα χρησιμοποιήσουν πιο "έξυπνους" τρόπους, ώστε να μη συκοφαντείται και η ΕΕ και η ευρωπαϊκή προοπτική.

Η ΝΑΣ βλέπει και συναισθάνεται τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού. Γι' αυτό, με ανοιχτό μυαλό, με ενότητα στη βάση του λαού, προσπάθησε και προσπαθεί να συσπειρώσει το λαό και να βγουν Νομαρχιακό Συμβούλιο και νομάρχης, που θα είναι με το λαό και τους αγώνες του, κόντρα στην πολιτική που κυριαρχεί σήμερα, όποιος και αν την εφαρμόζει.

Η ΝΑΣ επιδίωξε και θα επιδιώξει να εκφράσει αυτό που λέει ο λαός "δεν πάει άλλο".Τι σημαίνει δεν πάει άλλο; Σημαίνει, στην προκειμένη περίπτωση, νομάρχη και Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα διευκολύνουν τους αγώνες, που θα συμπαραστέκονται, που θα αρνούνται να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα οργανώνουν αγώνες για την αυτοδιοίκηση και τα γενικότερα προβλήματα του νομού και των εργαζομένων αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών.

Η ΝΑΣ επιδίωξε και επιδιώκει τη δημιουργία στην πράξη ενός μετώπου όπου θα συμμετέχει ο απλός εργαζόμενος και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Θέλησε και θέλει οι αγώνες των αγροτών, των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μικρομεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών, της νεολαίας να βρουν έκφραση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, στο νομάρχη. Θέλησε και θέλει να βγει ο Νομός Καρδίτσας από την απομόνωση και την υπανάπτυξη.

Προοπτική αγώνων

Με αυτή τη σκέψη, η ΝΑΣ, αφού ήρθε σε συνεννόηση με τον Β. Αναγνωστόπουλο και συμφώνησε σε ορισμένες αρχές που είναι οι παρακάτω, έδωσε τη στήριξή της στην υποψηφιότητά του. Οι αρχές ήταν:

- Η ανεξαρτησία από κόμματα και κατεστημένα συμφέροντα.

- Ο συνδυασμός να εκφράζει τους αγώνες και τη λογική των μπλόκων αγροτών, εργαζομένων, ΕΒΕ, νεολαίας, για να πάει αυτός ο αγώνας ένα βήμα παρά πέρα, για τα συμφέροντα των κατοίκων αυτού του νομού.

- Οι εγγυήσεις για την εφαρμογή των παραπάνω, που πρέπει να δοθούν αμοιβαία.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή την προσπάθεια τη δέχτηκε και τη στήριξε η πλειοψηφία των κατοίκων του νομού. Ιδιαίτερα εκείνοι που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από την πολιτική της κυβέρνησης και είδαν να γεννιέται μια ελπίδα για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη προοπτική των αγώνων, για λύση προβλημάτων του νομού και των κατοίκων του.

Δεν είδαν με καλό μάτι και πολέμησαν αυτή την προσπάθεια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, όπως και τα κατεστημένα συμφέροντα και ο Τύπος.Εξαπέλυσαν επίθεση συκοφάντησης, παραπληροφόρησης και προσωπικής επίθεσης. Τα χαλκευμένα και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα για ανίερες συμμαχίες, για νέο '89, για καρατομήσεις, ακόμη και σήμερα συνεχίζονται, ενώ η ίδια η ζωή απέδειξε το αντίθετο. Στόχος και σκοπός, να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια του λαού, να τον υποτάξουν στην επικρατούσα πολιτική, μακριά από τα προβλήματα.Πολιτική - ταξική απόφαση

Η περίπτωση της Νομαρχίας στην Καρδίτσα, με τον ανυπότακτο λαό της που πρωτοστάτησε στους πρόσφατους αγώνες, μπήκε στο μάτι της άρχουσας τάξης και τράβηξαν το αυτί της ηγεσίας της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση στη Βουλή, όπου ο κ. Καραμανλής εξόρκιζε τα μπλόκα και ο κ. Τζουμάκας του έλεγε "πώς το λέτε αυτό, αφού στην Καρδίτσα στηρίζετε νομάρχη που έχει ως λογική την προοπτική των μπλόκων;". Φαίνεται καθαρά τώρα πια ότι οι συμφωνίες είναι σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο κομμάτων για να ματαιώσουν αυτή την προοπτική.Ετσι, η ΝΔ πίεσε ασφυκτικά και κατόρθωσε να πείσει τον Β. Αναγνωστόπουλο να μην συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο τον Β. Μπούτα, με τη δικαιολογία ότι χρωματίζει το ψηφοδέλτιο, όταν ο ίδιος χαρακτήριζε ως εγγύηση τη δικιά μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Η απόφαση της ΝΔ είναι πολιτική, με βάση την ταξική της αντίληψη και επιλογή, κόντρα στο τι θέλει η βάση της, ακόμα και το νομαρχιακό της όργανο και θα έκανε το ίδιο αν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο άλλο στέλεχος που θα σηματοδοτούσε τον ταξικό αγώνα και τη λογική των μπλόκων.Κατά συνέπεια, η πολιτική επιλογή δεν έχει να κάνει στενά με το πρόσωπο, αλλά να μη γίνει η Νομαρχία Καρδίτσας παράδειγμα και για τους άλλους νομούς.Ετσι, με την επιλογή της αυτή και με ευθύνη του υποψηφίου της πια νομάρχη, η ΝΔ επιδιώκει να παραχωρήσει τη Νομαρχία στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στη θέληση των ψηφοφόρων και οπαδών της. Ας την κρίνουν και ας βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα οι αγρότες, οι εργάτες, οι ΕΒΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι αρχές - που ήταν προϋπόθεση για τη στήριξη της υποψηφιότητάς τους Β. Αναγνωστόπουλου - δεν τηρήθηκαν από μέρους του και η ΝΑΣ σταματάει τη στήριξή του. Ομως, η προσπάθεια για συσπείρωση και ενότητα στη βάση δε σταματάει. Η ΝΑΣ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους αγωνιστές των μπλόκων ό,τι και αν ψηφίζουν να στηρίξουν την προσπάθεια συσπείρωσης, να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για να εκφραστεί αυτό που λέμε όλοι "δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει".

Να δυναμώσει η λογική του αγώνα

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί ένα πρώτο μάθημα στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν στις νομαρχιακές εκλογές. Πρέπει να δυναμώσει η λογική του αγώνα, που είναι μονόδρομος, κόντρα στην υποταγή, στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Εχουμε όλοι υποχρέωση να ανοίξουμε το δρόμο για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Καρδίτσα, που θα αγωνίζεται για:

1. Να μη μείνει ο θεσμός χωρίς αρμοδιότητες και πόρους.

2. Να μην είναι ένας διοικητικός μηχανισμός στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής, στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και των αναπροσαρμογών των θεσμών του κράτους. Μέσα και απ' αυτήν, εφαρμόζεται ήδη η πρόσθετη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων.

Η "επανάσταση" στους θεσμούς, η ανάπτυξη, η αναβάθμιση, η αναγέννηση της αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες, ο προγραμματισμός αποδείχνονται κούφια λόγια, αφού ως θεσμοί λειτουργούν καθαρά σαν κυβερνητικά όργανα και μέσα προώθησης και προβολής της κυρίαρχης πολιτικής. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο χρησιμοποιείται για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, διεκπεραιώνοντας τρέχοντα καθήκοντα. Η "αποκέντρωση" αποδείχτηκε ψευδεπίγραφη. Απλά, μεταφέρουν στους νομούς και τους δήμους υποχρεώσεις του κράτους για να ξαναπληρωθούν από το λαό.

Εφαρμόζουν μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σχέδια για αποδιάρθρωση και καταμερισμό της ενιαίας δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, της υγείας, αλλά και για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Για το νομό μας, που είναι αγροτικός νομός, έχει ιδιαίτερη σημασία η αγροτική πολιτική, που επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το ξεκλήρισμα να περνά μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Εγκατέλειψαν το νομό

Ζούμε σε ένα νομό, όπου η εγκατάλειψή του από την κυβέρνηση είναι φανερή. Ολη η ανάπτυξη στηρίχτηκε μονόπλευρα στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα. Επί χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις αρνούνται να προωθήσουν τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων, που θα έδιναν προοπτική στο νομό, όπως Ζαχαρουργείο και Νηματουργείο. Εγκατέλειψαν το νομό απομονωμένο οδικά, αναξιοποίητο τουριστικά, απροστάτευτο από τις πλημμύρες. Υποβαθμισμένο σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.

Σήμερα, που η ανεργία, εξαιτίας αυτής της πολιτικής φουντώνει και χιλιάδες νέοι οδηγούνται στην απόγνωση, κυβέρνηση και ΕΕ τους εξαπατούν με τα ψίχουλα των σεμιναρίων κατάρτισης, εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η εξαγορά συνειδήσεων, από τη μια, και ο πλουτισμός των "ημετέρων", από την άλλη. Με αποτέλεσμα να έχουμε καταρτισμένους μεν, άνεργους δε τους νέους.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα για το νομό είναι η αγροτική οικονομία, που είναι η κινητήρια δύναμη για όλη την οικονομία του νομού. Αν ο αγρότης σταθεί οικονομικά, τότε όλοι οι τομείς της οικονομίας του νομού θα πάρουν ανάσα. Εμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, εργάτες κλπ. Αυτό προϋποθέτει άρση των περιορισμών στην ανάπτυξη των καλλιεργειών, στην κτηνοτροφία, αναπτυξιακά έργα στην αγροτική οικονομία, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που οδηγούν τους εργαζόμενους και αγρότες σε αδιέξοδα και απόγνωση, δεν παίρνουν έστω κάποια μέτρα ανακούφισης, στα πλαίσια της δικιάς τους πολιτικής, όπως είναι η ένταξη του νομού στις φθίνουσες περιοχές, ώστε να δοθούν και αντίστοιχα κίνητρα.

Για όλα τα παραπάνω, αναπτύχθηκαν αγώνες από το λαό της Καρδίτσας, αγώνες που συντάραξαν, όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά και πέρα από την Ευρώπη. Σε αυτή την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων του νομού, υπήρξαν δυνάμεις που συμβάλανε και δυνάμεις που προσπαθούσαν να βάλουν φρένο στους αγώνες.

Η ΝΑΣ, τα μέλη της, οι φίλοι της έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο, γιατί είναι βαθιά η πίστη ότι ο αγώνας για να αλλάξει η κατάσταση είναι μονόδρομος. Στην ίδια κατεύθυνση, θα κινηθεί και στο μέλλον, από όποια θέση και αν μας τάξει ο λαός στις εκλογές.

Υπονομευτικός ρόλος

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Ολοι μπορούν πλέον να έχουν άποψη για τη λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και το νομάρχη. Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν ο τυπικός διεκπεραιωτής της κυβερνητικής πολιτικής. Ο νομάρχης ήταν ο εκλεγμένος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ποιος δε θυμάται τον υπονομευτικό ρόλο, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, τόσο του νομάρχη, όσο και του αντινομάρχη; Ποιος ξεχνάει τις απέλπιδες προσπάθειες που έκαναν για να ξεστρατίσουν τους αγώνες και την κατεύθυνση που είχαν, προτείνοντας και προβάλλοντας αιτήματα πέρα και έξω από τις ανάγκες των κατοίκων του λαού ως ρεαλιστικά; Διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική, όταν βρισκόταν στριμωγμένη. Ποιος ξεχνάει τον αυταρχισμό και την αλαζονεία, με την οποία διοίκησαν τα τέσσερα χρόνια τη Νομαρχία; Ποτέ και για τίποτα δεν υπήρξε αντίδραση, αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική. Ηταν ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο, πειθαρχημένο στην πολιτική της ΕΕ που εφάρμοζε η κυβέρνηση. Ηταν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που έβγαζε όλες τις "βρώμικες" δουλιές. Σ' αυτό είχε τις πλάτες και της αντιπολίτευσης, που μόνο ουσιαστική κριτική δεν έκανε.

Η ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προσπάθησε και πέτυχε ουσιαστική παρέμβαση για όλα τα ζητήματα του νομού. Διατύπωσε προτάσεις για σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα του νομού. Στάθηκε δίπλα σ' όλους τους αγώνες του λαού του νομού μας. Εφερε επανειλημμένα προβλήματα για συζήτηση και πρότεινε λύσεις σε κύρια και δευτερεύοντα προβλήματα.

Συνέχεια στη δράση

Αυτές οι νομαρχιακές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί γίνονται σε μια περίοδο που τα προβλήματα οξύνονται. Εχει, για μας, μεγάλη σημασία η συσπείρωση δυνάμεων, η στελέχωση του ψηφοδελτίου από απλούς αγωνιστές εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες, νεολαίους, από απλούς ανθρώπους του μόχθου, που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, για την ανάπτυξη του νομού.

Γι' αυτό απευθύνουμε κάλεσμα να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο τέτοιοι άνθρωποι, δοκιμασμένοι στη ζωή,πέρα και πάνω από τι πολιτική και κομματική ένταξη έχουν. Ετσι μ' αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στη δράση της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το καλό του εργαζομένου, του αγρότη, του επαγγελματία, μικροέμπορα, τελικά, για το καλό του τόπου.

Καλούμε τους φίλους της ΝΑΣ στην πόλη και στα χωριά να μην αφήσουμε σπίτι για σπίτι που να μη φτάσει η φωνή της ΝΑΣ. Να στηθούν επιτροπές στήριξης σε όλους τους χώρους, να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα. Να μας εμπιστευτεί ο απλός κόσμος, να μας ψηφίσει, για να έχει μια δύναμη δίπλα του, στα προβλήματα, στους αγώνες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ