Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Με όπλο τον αγώνα και σύμβουλο τη λαϊκή θέληση

Επί 16 συνεχή χρόνια ο λαός της πόλης εμπιστεύεται τη Δημοτική Αρχή στη "Δημοκρατική Ενότητα". Το έργο πλούσιο και τα δημοτικά τέλη τα χαμηλότερα στο Λεκανοπέδιο

Οταν το 1975 ιδρύθηκε η Κοινότητα Ελληνικού δεν είχε ούτε καρέκλα. Μάλιστα, οι πρώτες συνεδριάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου γίνονταν στην αίθουσα του Ποντιακού Συλλόγου. Γραμματέας πήγαινε από το Δήμο της Βούλας και για οχτώ μήνες δεν υπήρχε κανένας υπάλληλος.

Το 1982 η κοινότητα έγινε δήμος και στα χρόνια που κύλησαν, έχοντας διαρκώς στο τιμόνι τον σημερινό δήμαρχο Κώστα Κορτζίδη,όχι μόνο κάλυψε τη διαφορά, αλλά και ξεπέρασε πολλούς άλλους δήμους. Παράλληλα πέτυχε μέσα από αγώνες να διασφαλίσει πολλούς ελεύθερους χώρους, να διαμορφώσει χώρους πράσινου και αναψυχής, πλατείες, να δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστάσεις, να οργανώσει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Κυριολεκτικά από το μηδέν δημιουργήθηκε η σημερινή υποδομή, που κάνει τη ζωή στο Ελληνικό να εκτυλίσσεται μέσα σε πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ο λαός δεν εμπιστεύτηκε τυχαία τη διοίκηση του δήμου στον Κ. Κορτζίδη και στην παράταξη της "Δημοκρατικής Ενότητας".Ο αγώνας και η μαχητική διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων σφραγίζει τα χρόνια αυτά. Αμερικάνικες βάσεις, αφοπλισμός, ειρήνη, λιτότητα, ανεργία, παιδεία είναι μερικά από τα θέματα που με πρώτη τη Δημοτική Αρχή ξεσήκωσε αγώνες στην περιοχή. Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να είναι κοντά στο λαό, μέσα στο λαό, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του, να προωθεί και να λύνει προβλήματά του, να λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο των δικών του αποφάσεων. Υπηρέτησε αγωνιστικά τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα σε κάλπικους "εκσυγχρονισμούς".

Κι αυτή η προσφορά της Δημοτικής Αρχής στο λαό ήταν που έκρινε τις έξι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο Δήμο Ελληνικού.

Για τον πολιτισμό

Η λειτουργία του Μαρίνειου Πολιτιστικού Κέντρου με τα δύο παραρτήματα που διαθέτει και με την ουσιαστική οικονομική επιχορήγηση από το δήμο προσφέρει μια διαρκή πολιτιστική δραστηριότητα στους κατοίκους της περιοχής. Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη,θεατρικό εργαστήρι,τμήμα ζωγραφικής,που λειτουργεί σε στενή συνεργασία με τα σχολεία του δήμου. Παράλληλα με επιχορήγηση από το δήμο λειτουργεί και το Δημοτικό Ωδείο και τα παιδιά που φοιτούν εκεί πληρώνουν πολύ χαμηλότερα δίδακτρα από ό,τι σε ιδιωτικές σχολές. Η δημοτική χορωδία παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στην μπαντίνα μετέχουν μαθητές από το Δημοτικό Ωδείο.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η δραστηριότητα των δύο συλλόγων της πόλης, του Ποντιακού των Σουρμένων και του Κρητικού "Ο Ψηλορείτης".Και οι δύο σύλλογοι, με την οικονομική στήριξη του δήμου, κάθε χρόνο διοργανώνουν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τέλος δε λείπουν οι εκδηλώσεις για τον "Πολιτιστικό Αύγουστο", που και αυτές χρηματοδοτούνται από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Για την παιδεία

Τα θέματα της παιδείας είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Με καθημερινή μέριμνα και μόχθο προσπαθεί να αντιμετωπίζει τα "μικρά" προβλήματα των αναγκών των σχολείων, που είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, αλλά και τα μεγάλα, που δημιουργούνται με την προωθούμενη αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η Δημοτική Αρχή ανέπτυξε πρωτοβουλίες διαφώτισης και ενημέρωσης των δημοτών για τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα και τους στόχους των νέων μέτρων στην παιδεία, με σκοπό τη συσπείρωση και κινητοποίησή τους σε ένα μέτωπο παιδείας, που θα αντιπαλεύει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.Στόχος, μέσα από την ενεργό κοινή δράση εργαζόμενων, εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, όλων των δημοτών να αποτραπούν οι επιχειρούμενες "μεταρρυθμίσεις" που μετατρέπουν το σχολείο σε ένα τεράστιο εξεταστικό κέντρο, υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς και στερώντας τελικά από τα παιδιά των εργαζομένων το δικαίωμα στη μόρφωση.

Μάλιστα, οι επιλογές και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης πάνω στο ευαίσθητο αυτό το θέμα, οι επιπτώσεις τους, απασχόλησαν ιδιαίτερα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Η αντίθεση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική εκφράστηκε έμπρακτα, αλλά και με συνέχεια, αφού το θέμα αυτό είναι διαρκώς στη μέριμνα και προκαλεί την ανησυχία της Δημοτικής Αρχής.

Για τον αθλητισμό

Μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό και σε όλους τους κατοίκους του Ελληνικού αποτελεί η έναρξη της διαδικασίας κατασκευής του μεγάλου συγκροτήματος ανοιχτών και κλειστών γηπέδων του Ανω Ελληνικού.Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις και στην πρώτη φάση προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου με περίφραξη, ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα, η διαμόρφωση όλου του τετραγώνου γύρω από τα γήπεδα με θέσεις στάθμευσης, πράσινο, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, την κατασκευή υπόγειας δεξαμενής άρδευσης του γηπέδου και αντλιοστάσιο. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστεί κλειστό γυμναστήριο, κερκίδες και βοηθητικοί χώροι.

Παράλληλα υπάρχει αυτοτελής αθλητική δραστηριότητα από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου και τους τρεις αθλητικούς συλλόγους της περιοχής που έχουν πλούσια δράση ως αποτέλεσμα της αθλητικής υποδομής που δημιούργησε ο δήμος και της ενθάρρυνσης του μαζικού αθλητισμού. Κάθε χρόνο επιχορηγεί τους συλλόγους αυτούς με περίπου 10.000.000 δραχμές, τα οποία διανέμονται ανάλογα με τα τμήματα που έχει ο καθένας. Στους συλλόγους αυτούς λειτουργούν τμήματα ποδοσφαίρου, τένις, βόλεϊ, μπάσκετ και περίπου 800 παιδιά αθλούνται στα τμήματα αυτά. Επιπλέον σε συνεργασία με τη ΓΓΝΓ και με την κάλυψη των γυμναστών από τον ίδιο το δήμο λειτουργούν στα δημοτικά σχολεία αθλητικά προγράμματα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, παραδοσιακών χορών και γυμναστικής για γυναίκες. Αποτέλεσμα αυτής της υποδομής είναι τα αθλητικά τουρνουά που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ και τα Διασχολικά Πρωταθλήματα που γίνονται κάθε χρόνο στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο.

Στη διάθεση των δημοτών είναι επίσης και τα αθλητικά κέντρα που λειτουργούν στο χώρο των πρώην αμερικανικών βάσεων, στην Αλικαρνασσού, στην Αγία Παρασκευή και στο Κάτω Ελληνικό.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί μία αίθουσα πολλαπλών αθλητικών και άλλων χρήσεων στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Τα χαμηλότερα τέλη!

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι όλο αυτό το έργο πραγματοποιείται χωρίς να λεηλατούνται, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους, οι τσέπες των δημοτών. Ο Δήμος Ελληνικού έχει τα χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού από το σύνολο των δήμων της Αττικής.Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έγιναν ή ανακατασκευάζονται δωρεάν, χωρίς όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους να επιβαρύνονται οι δημότες. Την ίδια στιγμή το μερίδιο που του αναλογεί από τους πόρους που η κεντρική εξουσία δεν αποδίδει στην ΤΑ ανέρχεται περίπου στα 1,3 δισ. Αυτό όμως δεν υπήρξε η εύκολη δικαιολογία για τη μετατροπή του δήμου σε δεύτερη φορολογική επιδρομή εις βάρος των δημοτών. Αντίθετα με τη διεκδίκηση κονδυλίων και με τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του πέτυχε να φέρει σε πέρας το μέχρι σήμερα έργο του. Ο δήμος σταθερά όλα αυτά τα χρόνια αντιπάλεψε την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ήθελαν και θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερη εφορία. Διατήρησε τα τέλη στα χαμηλότερα επίπεδα στο Λεκανοπέδιο, ρίχνοντας βάρος στη διεκδίκηση πόρων από υπουργεία και οργανισμούς. Απέρριψε τη "λύση" της ιδιωτικοποίησης και των δημοτικών επιχειρήσεων που η κυβερνητική πολιτική και οι υποστηριχτές της προωθούν.

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ