Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ
Υπόθεση του λαού ο δήμος

- Αναδειχτήκατε υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Ελληνικού", μιας παράταξης που ως Δημοτική Αρχή έχει επιτελέσει ένα μεγάλο έργο. Από την άποψη αυτή η ευθύνη σας απέναντι στο λαό της περιοχής είναι μεγαλύτερη. Θα συνεχιστεί αυτό το έργο;

- Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών της πόλης μας έχει θετική εκτίμηση για τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Ταυτόχρονα προσδοκούν από τη νέα μια παραπέρα βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης κυρίως σε τομείς που αφορούν την καθημερινή κίνησή τους μέσα στην πόλη, το περιβάλλον και τις υποδομές, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, να ανταποκριθούμε σ' αυτή την προσδοκία τους.Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό: Κατ' αρχήν να διαχειριστούμε τους πόρους και τις αρμοδιότητες του δήμου με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, να βελτιώσουμε την οργάνωση και το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των λειτουργιών του. Να κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού τις αρχές που μέχρι τώρα στην πράξη έχει εφαρμόσει η Δημοτική Αρχή. Την ανιδιοτέλεια, τη σεμνότητα, τη λαϊκότητα, την ειλικρίνεια στην άσκηση της διοίκησης, την ξεκάθαρη διαχείριση των οικονομικών, την αμερόληπτη αντιμετώπιση του κάθε δημότη στη βάση του προβλήματος που θέτει και ανεξάρτητα από τις πολιτικές ή άλλες απόψεις του.

Ταυτόχρονα, επειδή η κυρίαρχη πολιτική όλο και περισσότερο θα στενεύει τα ήδη μικρά περιθώρια της ΤΑ να αντιμετωπίζει και να λύνει λαϊκά προβλήματα, θεωρούμε ότι το κύριο ζήτημα στο οποίο θα κριθεί η νέα Δημοτική Αρχή είναι τούτο: Να δουλέψει έτσι ώστε η διοίκηση του δήμου να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο υπόθεση του λαού, να βρει τους τρόπους ώστε ο λαός να ενημερώνεται και να μπορεί οργανωμένα να εκφράζει τη γνώμη του για κάθε ζήτημα, να αποφασίζει συλλογικά, να υλοποιεί συλλογικά.

- Τι εννοείτε όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα στενεύει όλο και περισσότερο τα περιθώρια της ΤΑ να λύνει τα λαϊκά προβλήματα; Πώς τοποθετείστε απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για την ΤΑ;

- Η κυρίαρχη πολιτική θέλει να μετατρέψει τις Δημοτικές Αρχές σε υπάλληλους της εκάστοτε κυβέρνησης, σε επιχειρήσεις, σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Αν δεν αντισταθούμε σ' αυτή την εξέλιξη, σε λίγα χρόνια θα έχουμε εκτός από την κεντρική εξουσία και την τοπική που θα μας καταπιέζει έντονα. Θα έχουμε το δήμαρχο σαν το πρωθυπουργό να μας λέει ότι η πολιτική του είναι μονόδρομος και πρέπει να την υποστούμε για το καλό μας. Το πρόβλημα δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί σ' όλη του την έκταση. Ομως είναι φανερό ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Η παράταξή μας ως Δημοτική Αρχή εφάρμοσε άλλη πολιτική. Αυτό δεν είναι λόγια, είναι πράξη. Αρνηθήκαμε το δρόμο της φορολόγησης των δημοτών για την πραγματοποίηση έργου, το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων ή των δημοτικών επιχειρήσεων για να "λύσουμε" προβλήματα. Αρνηθήκαμε τη λογική της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Καταγγείλαμε κάθε αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και στηρίξαμε στο μέτρο των δυνάμεών μας τους αγώνες των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων.Η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να εφαρμόζει αυτή την πολιτική, αν δεν είχε την ανοχή ή και στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων και νομαρχών, των ηγεσιών των τριτοβάθμιων και άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τέτοιο δεκανίκι της κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ η Δημοτική Αρχή του Ελληνικού.

- Οι χώροι του αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού είναι στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων. Τι θα κάνετε γι' αυτό το ζήτημα;

- Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς. Οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση, κερδοσκοπική εκμετάλλευση από ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, καταστροφή της παραλίας στο όνομα της Ολυμπιάδας του 2004. Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να βάλουν στο χέρι τους χώρους αυτούς, θέλουν δημοτική αρχή που θα σκύψει τη μέση στις πιέσεις τους. Και είναι σίγουρο ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποκτήσουν τη Δημοτική Αρχή που θέλουν.

Ο δημότης του Ελληνικού πρέπει να εκτιμήσει με βάση την εμπειρία του, με βάση τη φυσιογνωμία και τη δράση της κάθε παράταξης, με βάση το ποιος στηρίζει και άρα τι δεσμεύσεις έχει κάθε παράταξη, ποια είναι εκείνη που δε θα κάνει πίσω με τίποτα στις πιέσεις, όσο ισχυρές κι αν είναι αυτές, που θα αντισταθεί και θα ξεσηκώσει το κόσμο. Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς έχει ήδη δρομολογήσει τα πράγματα. Τα αιτήματα έχουν διατυπωθεί, η προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Χρειάζεται συνεχής και επίμονος αγώνας για τη σωτηρία των χώρων αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ