Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Απαγορεύεται η απεργία

Το Πρωτοδικείο του νησιού απαγόρευσε την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων. Απολύσεις και κλίμα τρομοκρατίας από τους ιδιοκτήτες. Μαζική συμμετοχή των οδηγών στην κινητοποίηση

Και νέα δικαστική απαγόρευση απεργίας, αυτή τη φορά απ' το Πρωτοδικείο Κέρκυρας,σε βάρος των οδηγών τουριστικών λεωφορείων του νησιού, που προχτές ξεκίνησαν 48ωρη απεργία διεκδικώντας εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της κλαδικής τους συλλογικής σύμβασης.

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων έχουν επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας τις τελευταίες μέρες απολύοντας δυο οδηγούς και εκβιάζοντας δεκάδες άλλους. Ταχύτατη ήταν η απάντηση του Πρωτοδικείου στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την Παρασκευή το πρωί των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, εκδίδοντας σε ελάχιστο χρόνο προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της απεργίας. Ωστόσο, δεν επέδειξε ανάλογη ταχύτητα, σε προσφυγή του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων κατά της πρώτης απόφασης, αφού αναμενόταν να εκδώσει απόφαση χτες αργά το μεσημέρι, έτσι ώστε να μείνει σε ισχύ η πρώτη απαγορευτική απόφαση κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας και να εκδοθεί στη συνέχεια απόφαση χωρίς αντίκρισμα.

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων του νησιού είναι αντιμέτωποι με την ασυδοσία των εργοδοτών, που καταπατούν την κλαδική τους σύμβαση, τους υποχρεώνουν να δουλεύουν ατέλειωτα 10ωρα βάζοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των δρομολογίων, δεν τους πληρώνουν για τη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών και δεν τους επικολλούν κανονικά τα ένσημα.

Μετά την κήρυξη απ' το Σωματείο της 48ωρης απεργίας, οι εργοδότες κατέφυγαν στην τακτική της τρομοκρατίας, εκβιάζοντας με απολύσεις - σύμφωνα με καταγγελίες που κατέφθασαν στο σωματείο - δεκάδες οδηγούς, ενώ απολύθηκαν ο οδηγός Β. Κουρσάρης απ' το γραφείο SIDARI TRAVEL και ο οδηγός Γ. Πρωτοψάλτης απ' το τουριστικό γραφείο του Γεωργόπουλου. Σε ανακοίνωσή τους στον τοπικό Τύπο, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επιτίθενται στο ΚΚΕ σαν υποκινητή της απεργίας και κάνουν λόγο για "δυσφήμιση του τουρισμού του νησιού"...

Παρ' όλα αυτά το ποσοστό συμμετοχής στην πρώτη μέρα της απεργίας την Παρασκευή ήταν υψηλό, πάνω από 70%. Οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο, απ' όπου ξεκινούν τα περισσότερα δρομολόγια. Ενταση δημιουργήθηκε όταν οι οδηγοί ανακάλυψαν πως γίνονταν κάποια δρομολόγια από τους εργοδότες και τα μέλη των οικογενειών τους, ενώ στους ελέγχους που υποχρεώθηκε να κάνει η τροχαία σε αυτά, διαπιστώθηκαν πλήθος παρανομιών. Οι έλεγχοι ωστόσο σταμάτησαν ξαφνικά και σύμφωνα με τους εργαζόμενους προφανώς υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση.

Περιφερειάρχης και Νομάρχης "θυμήθηκαν" να παρέμβουν μετά την κήρυξη της απεργίας, κάνοντας προσπάθειες για την αναστολή της, με πρόσχημα την έναρξη διαλόγου... Μάλιστα η τριμερής συνάντηση που είχε καθοριστεί για την Παρασκευή στη Νομαρχία ήταν άκαρπη, αφού οι εργοδότες δεν προσήλθαν.

Κοντά στους αγωνιζόμενους οδηγούς βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ,ο Θ. Γουλής Νομαρχιακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας,εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας και του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε το Σωματείο Οδηγών Ζακύνθου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ