Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ
Σημαντική κατάκτηση

- Σε ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη;

- Στην Ελλάδα και στην Αθήνα του σήμερα συντελούνται ραγδαίες ανακατατάξεις στην κοινωνία, όψεις της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της κυβέρνησης που υπηρετείται και από τους δύο πόλους του δικομματικού συστήματος και στην ουσία της γίνεται αποδεκτή, έστω με διαφοροποιήσεις, και από άλλες πολιτικές δυνάμεις εγκλωβισμένες στη λογική του εκσυγχρονισμού, της συναίνεσης και της Κεντροαριστεράς.

Είναι, λοιπόν, κοινός τόπος ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν βαθιά πολιτικό χαρακτήρα. Γιατί βλέπουμε καθημερινά να υλοποιείται μια πολιτική άγριας λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που τείνει στην κατάργηση συλλογικών κατακτήσεων, στη συρρίκνωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών με ένταση της κρατικής αυθαιρεσίας, βίας και καταστολής. Γινόμαστε μάρτυρες της κρίσης αντιπροσώπευσης του αστικοδημοκρατικού μας συστήματος, με μετάθεση της λήψης των αποφάσεων σε αδιαφανή, απρόσωπα, γραφειοκρατικά κέντρα και σε τεχνοκράτες, με τους πολίτες μακράν της καθημερινής διαχείρισης των προβλημάτων τους. Ετσι μια αυταρχική - συναινετική δημοκρατία αναδύεται, ενώ η λαϊκή κυριαρχία εκπίπτει και υποβαθμίζεται.

- Πώς επηρεάζει η κατάσταση που περιγράφετε την Αθήνα;

- Είναι κοινή παραδοχή, ότι ζούμε σε μια πόλη αβίωτη, εχθρική προς τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της. Με προβλήματα που διαρκώς επιτείνονται, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα, αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν, όλες ανεξαιρέτως, μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές. Το μέλλον της Αθήνας προδικάζεται ζοφερό. Οι επιλογές, που την αφορούν, με αποκορύφωμα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, κινούνται στην απάνθρωπη λογική των "μεγάλων έργων", του κέρδους, των ευημερούντων αριθμών εις βάρος των φτωχών ανθρώπων, στη λογική αυτή που αδιαφορεί για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος!

Εχουμε παρόν και μέλλον

- Αποτελεί η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" απάντηση στις εξελίξεις αυτές;

- Για τους λόγους αυτούς στην "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" κρίναμε αναγκαία τη συγκρότηση ενός αντίπαλου δέους,που στο επίπεδο της πόλης της Αθήνας, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις, να προτείνει λύσεις, στην κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής της άθλιας και μίζερης πραγματικότητας που βιώνουμε. Και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση αυτή εδώ και αρκετό καιρό. Θεωρούμε δε ότι η Συμπαράταξή μας αποτελεί ένα πρώτο βήμα,μια σημαντική κατάκτηση στη συνολικότερη προσπάθειά μας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

- Πώς έγινε πράξη η "Συμπαράταξη";

- Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεν είναι "κάτι", που προήλθε από το τίποτα και οδηγείται στο πουθενά... Δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης.

Οι άνθρωποι, που την απαρτίζουν, έχουμε συναντηθεί ξανά, πολλές φορές, και για πολλά χρόνια. Εχουμε συναντηθεί στους τόπους δουλιάς, στα σωματεία και στις ενώσεις, σε κοινούς αγώνες, διεκδικήσεις και κοινές κατακτήσεις.

Εχουμε, λοιπόν, πολλά στοιχεία κοινού παρελθόντος. Εχουμε παρόν και έχουμε μέλλον,γιατί η σύγκλισή μας αυτή επιτεύχθηκε πάνω σε κοινές θέσεις και βασίστηκε στις αρχές της ουσιαστικής δημοκρατίας, της καλής πίστης, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.Η όξυνση των προβλημάτων των ανθρώπων και της πόλης από την επιταχυνόμενη επέλαση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, για το ότι η Συμπαράταξή μας αυτή δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα ευκαιριακό εκλογικό σχήμα, αλλά ένα σχήμα με προοπτική στο μέλλον και τους αγώνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προβλήματα της πόλης!

Διαρκής ενεργοποίηση

- Πού πηγαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από "κύτταρο δημοκρατίας" των φοιτητικών μας χρόνων βλέπουμε να μεταλλάσσεται σε ένα θεσμό απρόσωπο, παρακμασμένο, γραφειοκρατικό, την ίδια στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο το ειδικό βάρος της, σε σχέση με το συνολικό οικοδόμημα της εξουσίας. Και αυτό διότι οι δήμοι πλέον έχουν τέτοιες αρμοδιότητες, που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της ζωής μας. Είναι οι δήμοι, μια εξουσία, που ασκεί πολιτική, διαχειρίζεται κεφάλαια, διανέμει και αναδιανέμει πόρους, με αποτέλεσμα να αποτελούν οι δήμοι πλέον "πεδίον δόξης λαμπρόν" για πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματικές δραστηριότητες,με κυρίαρχο σκοπό το κέρδος υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και έλλειψης κοινωνικού ελέγχου.

- Για ποια Αυτοδιοίκηση δεσμεύεται να παλέψει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα";

- Θέλουμε να αλλάξουν όλα αυτά. Την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν τη βλέπουμε σαν αποτελεσματική, χρηστή διοίκηση, αλλά σαν διεκδίκηση.Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις με βάση το δημοκρατικό σχεδιασμό και τον κοινωνικό έλεγχο που θα αντιστοιχούν στα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της και με ιεραρχήσεις τέτοιες, που θα προτάσσουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ασθενέστερων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα όλα αυτά είναι δυσκολότερα από ποτέ. Γιατί απαιτούν βαθιές τομές, ριζικές αλλαγές, συνολικές ρήξεις.Δεσμευόμαστε όμως να το επιχειρήσουμε.

- Τι χρειάζεται για να καρποφορήσει η προσπάθεια της "Συμπαράταξης";

- Εμείς δεσμευόμαστε, αλλά χρειάζεται να το κάνουν κι άλλοι. Κρίνουμε αναγκαία και πρόσφορη οποιαδήποτε προσπάθεια σε επίπεδο δρόμου, γειτονιάς, πόλης από μικρές ή μεγάλες συλλογικότητες.Πάνω απ' όλα όμως θεωρούμε αναγκαίο και συστατικό όρο του όποιου εγχειρήματος τη διαρκή ενεργοποίηση,όλων των ζωντανών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, κυρίως δε αυτών των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες στερούνται ενός βασικού επιπέδου ποιότητας στη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ