Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα ένα καίγονται τα δάση της χώρας

Μεγάλες καταστροφές στον Τα'ϋγετο, όπου η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Περαχώρα Κορινθίας, Ολυμπο και Αγιον Ορος, αφού όμως αποτέφρωσαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρισκόταν για άλλη μια μέρα χτες η Πελοπόννησος. Σε τρία πύρινα μέτωπα έκαιγε χτες η μεγάλη πυρκαγιά στον Ταϋγετο που εδώ και τέσσερις μέρες καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις ενός από τα πιο σπάνια - σε χλωρίδα και πανίδα - δάση της Μεσογείου. Στον τόπο επιχειρούσαν να σβήσουν τις φωτιές 80 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Σε εξέλιξη ήταν και η πυρκαγιά στο Λαμπανάκι Καλαβρύτων προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις.

Υπό πλήρη έλεγχο ήταν χτες η πυρκαγιά στην Περαχώρα Κορινθίας,η οποία μέσα σε μια βδομάδα κατέστρεψε περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Στον τόπο βρίσκονταν 100 πυροσβέστες με 25 οχήματα. Επίσης ελέγχονταν χτες οι φωτιές στην Κρανιά Ολύμπου,στην Κούβελα Μεσσηνίας,όπου καταστράφηκαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, και στη Νύφη Μάνης.

Αργά χθες βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην Αθωνική πολιτεία που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα, μεταξύ των Μονών Σίμωνος Πέτρας,Ιβήρων και Φιλοθέου,κατακαίγοντας πανέμορφες δασικές εκτάσεις του Αγίου Ορους.Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 13 υδροφόρα οχήματα, χωματουργικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, δεκάδες άνδρες της πυροσβεστικής, των ΕΜΑΚ και υλοτόμοι. Νωρίς το πρωί ένα αεροσκάφος έκανε ρίψη επιβραδυντικού υγρού προκειμένου να περιορίσει την ταχύτητα εξάπλωσης της πύρινης λαίλαπας. Να σημειωθεί ότι μετά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές σε Σιθωνία και Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η οικολογική καταστροφή στο νομό είναι τεράστια.

Προχτές κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Αργύρη,μέλος του Γραφείου Περιοχής της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές σε Αργυρό, Αλιβέρι, Ζάρκα και Αλμυροπόταμο.Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε και εκτίμησε, για μια ακόμα φορά, την εγκληματική κυβερνητική και νομαρχιακή ευθύνη, την ανυπαρξία ετοιμότητας, σχεδιασμού και συντονισμού, την αδιαφορία να παρθούν αποφάσεις και μέτρα αντιμετώπισης, παρά τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ. Επίσης, κάλεσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ζητήσει από την κυβέρνηση πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε όλους τους πληγέντες και να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο του Στεφ. Τζουμάκα.

Την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και την πλήρη ετοιμότητα όλων των μέσων για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. "Απ' ό,τι φάνηκε παρόμοιο σχέδιο στο νομό δεν υπάρχει και είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: "Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική και καλούμε τους φορείς και τον λαό να απαιτήσει την άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων Τζουμάκα και Δρυ, να μην αλλάξει χρήση ούτε μια σπιθαμή από τα καμένα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά τέτοια κρούσματα. Τα τελευταία γεγονότα συνιστούν ένα λόγο παραπάνω να καταδικαστεί στις επερχόμενες εκλογές η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, να στηριχτούν με πείσμα οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που υποστηρίζει το ΚΚΕ στη Μεσσηνία".

Εξάλλου, το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Αθήνας αποφάσισε να αναλάβει τη δεντροφύτευση των χώρων στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και μεγάλο μέρος του Υμηττού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ