Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΣΟΣ
Σε εγρήγορση για να κερδίσουμε τη μάχη

"Η πολιτική μας εκφράζει τα συμφέροντα του λαού της Θάσου και είναι αποδεκτή από σημαντικά υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων", επισημαίνει στο "Ρ" ο υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Δημοκρατικής Ενότητας Θάσου", Δημήτρης Βακρατσάς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Τα σημερινά χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης για το Δήμο της Θάσου είναι θετικά για μας, από την άποψη ότι υπάρχει μια συνοχή και θετική διάθεση των οργανώσεων όλου του νησιού και παράλληλα υπάρχουν τα περιθώρια για τη συγκρότηση πλατιών ψηφοδελτίων, που ν' αγκαλιάζουν όλες τις τάσεις που αποδέχονται την πολιτική μας".

Αυτά δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Δημοκρατικής Ενότητας Θάσου" (ΑΔΕΘ), Δημήτρης Βακρατσάς,σε συζήτηση που είχαμε μαζί του στη διάρκεια μιας σύντομης διαμονής στο νησί.

Αν το πολιτικό σκηνικό παραμείνει όπως είναι σήμερα, πρόσθεσε ο Δ. Βακρατσάς, τότε οι δυνατότητες να περάσουμε στη δεύτερη Κυριακή είναι πραγματικές. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να δώσουμε σοβαρά τη μάχη και να πετύχουμε σε μια σωστή επιλογή προσώπων για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας στα τοπικά Συμβούλια και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, συμπλήρωσε ο υποψήφιος της ΑΔΕΘ, όμως οι προσπάθειές μας δεν πρέπει να ατονήσουν, αλλά να ενταθούν ώστε και ορισμένα κενά που υπάρχουν να πληρωθούν.

Η πολιτική μας εκφράζει τα συμφέροντα του λαού της Θάσου και είναι αποδεκτή από σημαντικά υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων, πρόσθεσε. Βασικά σημεία αυτής της πολιτικής αναφέρονται σε πρόσφατη Διακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της ΑΔΕΘ, που ανάμεσα στα άλλα σημειώνει:

"Επιδιώκουμε: Την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού χωρίς υπερεκμεταλλεύσεις και άλλες κακοποιήσεις, όλων των τομέων της οικονομίας του και απαιτούμε τη γενναία ευρωπαϊκή και κρατική χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη. Τη διαμόρφωση ενός πυκνού δικτύου, κατάλληλα αποκεντρωμένου, κοινωνικών και άλλων σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων, ανάλογων μιας περιοχής που συγκεντρώνει πληθυσμό κατά τους θερινούς μήνες της τάξης των 100.000 ανθρώπων. Τη λειτουργία του νέου δήμου, αντίθετα με ό,τι προβλέπεται, έτσι που να είναι ο καθολικός εκφραστής και διεκδικητής για όλη τη Θάσο, ένα σχολείο συμμετοχής και δημοκρατίας, όπου τα χωριά μας να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο, και οι άλλοι λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς το ρόλο του στενού συνεργάτη".

Για την τακτική και τη θέση των υποψήφιων του κυβερνητικού χώρου και της ΝΔ, ο Δημήτρης Βακρατσάς τόνισε: "Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι γνωστά πολιτικά πρόσωπα. Ο λαός της Θάσου δυσπιστεί απέναντί τους. Εχοντας υπόψη τη διάχυτη αυτή δυσπιστία των δημοτών καταφεύγουν στις γνωστές τακτικές της ρουσφετολογίας και υποσχέσεων, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του νεοσύστατου δήμου".

Ως γνωστόν, ο "Καποδίστριας", καταργώντας όλες τις κοινότητες του νησιού, δημιούργησε έναν δήμο για όλη τη Θάσο, που γεωγραφικά είναι απ' τους μεγαλύτερους της χώρας. Αυτό ασφαλώς θα το εκμεταλλευτούν, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας, υπογράμμισε στη συζήτηση ο Δημήτρης Βακρατσάς.

Μιλώντας εξάλλου με κατοίκους του νησιού διαπιστώνεις αμέσως ότι εκφράζεται μια έντονη ανησυχία, ότι με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική το όμορφο νησί οδηγείται σε μαρασμό, καταστρέφεται ο δασικός πλούτος (Παράδειγμα, η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αλυκής που αποτέφρωσε 10.000 στρέμματα δάσους), ο τουρισμός αναπτύσσεται άναρχα, χωρίς κατάλληλη υποδομή και έργα πνοής.

Η σημερινή κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, μας είπαν πολλοί κάτοικοι, θα έχει ως κατάληξη, ό,τι καλύτερο έχει το νησί, ακτές, παραλίες, δασικό και ορυκτό πλούτο, να περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, κυρίως ξένων εταιριών, π.χ. μάρμαρα, πετρέλαια. Οι εταιρίες αυτές θα εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου και θα θησαυρίζουν με τη "μαύρη" εργασία χιλιάδων αλλοδαπών που θα τους κρατούν στο περιθώριο.

Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί κάτοικοι, κάθε ηλικίας, εξέφρασαν την αισιοδοξία και την πίστη τους ότι η "Αγωνιστική Δημοκρατική Ενότητα Θάσου" μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική και να οδηγήσει τις δημοκρατικές δυνάμεις της Θάσου σε μια εκλογική νίκη, που θα κάνει το λαό του νησιού νοικοκύρη στο τόπον του.

Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ