Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιπερισπασμός Τζουμάκα, αντεπίθεση δασικών

Αγωγή, με την οποία ζητά 100.000.000 δρχ. συνολικά από τους προέδρους της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων, Δημ. Κανελλόπουλο, και της Ενωσης Ελλήνων Δασολόγων, Κ. Μπέση, αντίστοιχα, κατέθεσε χτες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας. Αφορμή, η συνέντευξή τους στο Ρ/Σ ΠΛΑΝΕΤ στις 28 Ιούλη, με την οποία τού επέρριπταν ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των δασοπόνων τον είχε κατηγορήσει ως ηθικό αυτουργό, γιατί, ενώ "ήξερε τι θα συμβεί, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το παρανάλωμα της φωτιάς". Από την πλευρά του ο πρόεδρος των δασολόγων, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας περί "χούντας δασικών", ανέφερε ότι "οι πολιτικοί γκανγκστερισμοί δεν έχουν να κάνουν με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα (...). Αυτές είναι μεθοδεύσεις πολιτικής αλητείας".

Τα παραπάνω θεωρεί ο Στ. Τζουμάκας ότι είναι "ψευδή, συκοφαντικά και δυσφημιστικά" για το πρόσωπό του και ότι του έχουν προκαλέσει "ιδιαίτερα μεγάλη ηθική βλάβη", αφού, όπως υποστηρίζει, "ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δώσει αφορμή για να γίνει το παραμικρό σχόλιο σε βάρος του (!)". Κατά την άποψή του, δε, επιδίωξη των δύο συνδικαλιστών δασικών ήταν "να δημιουργήσουν σε βάρος του την εικόνα πολιτικού που δεν πρέπει να χαίρει εμπιστοσύνης από τους πολίτες της χώρας".

Οι δασολόγοι

Τη ματαίωση της εποπτείας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Πυροσβεστικό Σώμα προσπαθούν να επιτύχουν οι δασολόγοι και δασοπόνοι, καθώς πέρασαν για καλά στην αντεπίθεση και με προσφυγή που κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία τους αφαιρέθηκε η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των πυρκαγιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τρεις μέρες οι δασικοί υπάλληλοι κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις Τζουμάκα για παρακράτος δασολόγων.

Με τη χτεσινή τους προσφυγή στο ΣτΕ οι δασολόγοι και δασοπόνοι ζητούν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία παραδόθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κινητά και ακίνητα πράγματα που διαθέτουν οι δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας για την αντιμετώπιση της δασοπυρόσβεσης.Η προσφυγή έγινε από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων και το Δασοπονικό Σύλλογο Ελλάδας και στρέφεται κατά του νόμου 2612/98, βάσει του οποίου εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση της 2 - 5 - 1998 με την οποίααφαιρέθηκαν από τους δασολόγους οι αρμοδιότητες για τη δασοπυρόσβεση.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις του νόμου 2612/1998 είναι ανίσχυρες και ανεφάρμοστες, γιατί αντίκεινται ευθέως στις διατάξεις του νόμου 998/79 "περί προστασίας των δασών", ο οποίος έχει αυξημένη ισχύ, αφού εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Τέλος, οι δασολόγοι και δασοπόνοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου 2612/1998, γιατί κατά τη γνώμη τους επιδεινώνεται και υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, επειδή διασπάται το ενιαίο της δασοπυροπροστασίας, η Δασική Υπηρεσία αποδυναμώνεται με την παράδοση στο Πυροσβεστικό Σώμα όλου του εξοπλισμού της και η δασοπυρόσβεση ανατέθηκε με τρόπο ευκαιριακό και αποσπασματικό σε εργαζόμενους που στερούνται της αναγκαίας τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς δασοφύλακες τα Δωδεκάνησα! (2008-08-02 00:00:00.0)
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός (2003-05-15 00:00:00.0)
"Δε γινόμαστε άλλοθι της κυβέρνησης" (1999-06-04 00:00:00.0)
Καλύτερα να σιωπά... (1998-07-29 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση "καίει" και τη δασοπροστασία (1998-04-09 00:00:00.0)
Δασοπυρόσβεση χωρίς δασικούς; (1998-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ