Σάββατο 1 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
SOS

Νεαρός συμπατριώτης μας από την Αιτωλοακαρνανία δολοφονεί Αλβανό μετανάστη, πατέρα πέντε παιδιών, έρχεται στην Αθήνα και "τρώει" τα 500 χιλιάρικα, που με κόπο μάζεψε ο άνθρωπος εκείνος, στις διασκεδάσεις. Ουκρανή, που αγοράστηκε (! ) από κύκλωμα μαστροπών, έπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη για να σωθεί από τους σωματέμπορους. Φιλιππινέζα μετανάστρια στην Αθήνα χτύπησε θανάσιμα στο πάτωμα του διαμερίσματος το μωρό φίλης της, που της το είχε εμπιστευθεί για λίγες μέρες.

***

Κοινό στοιχείο τους ότι πρόκειται για μετανάστες. Εφυγαν από τις χώρες τους για να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και να βρουν μια δουλιά. Ηρθαν στη χώρα μας όπου άλλοι δουλεύουν περιστασιακά ως εργάτες με φτηνό μεροκάματο, χωρίς ασφάλιση, έρμαιο στα χέρια του οποιουδήποτε εργοδότη. Αλλοι πουλάνε όχι μόνο την εργατική τους δύναμη, αλλά το ίδιο τους το σώμα τροφοδοτώντας τα κυκλώματα πορνείας. Τα τελευταία, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, πέρσι είχαν τζίρο 75 δισ. Περίπου 14.000 γυναίκες, οι μισές αλλοδαπές, εκπορνεύονται στην Ελλάδα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων κατοικεί στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες των ελληνικών μεγαλουπόλεων. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν την κακοποιό δράση Ελλήνων αλλά και ομοεθνών τους, όπως και αυτών που θεωρούν ότι για την οικονομική κρίση και την ανεργία φταίνε οι ξένοι που παίρνουν τις δουλιές.

***

Ζωή "λίγη", ζωή πικρή, ζωή φυλακισμένη στα τσιμεντένια κουτάκια όπου το φως του ήλιου μπαίνει δειλά για να ρίξει λίγες αχτίδες ελπίδας. Πενιχρότητα. Ανάγκες, αγάπη, φιλία, όλα, σε αυτές τις συνθήκες, πέφτουν κάτω από το μηδέν. Η ανθρώπινη ζωή δε μετράει. Το κυνήγι της επιβίωσης "αιχμαλωτίζει" τη σκέψη, κλείνει στη φυλακή της καθημερινότητας τα συναισθήματα. Η αξιοπρέπεια, αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος, ποδοπατείται. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Η κοινωνία που ζουν και ζούμε γίνεται πιο άγρια. Οι άνθρωποι αγανακτισμένοι μεταφέρουν τυφλά την επιθετικότητά τους όπου μπορούν. Η οργή συσσωρεύεται και ξεχειλίζει τυφλά, κτηνώδικα.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ