Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καλύτερα να σιωπά...

Με συντριπτικά στοιχεία απαντούν οι δασικοί στον Τζουμάκα

Με επιθέσεις κατά των δασολόγων και με συσκέψεις που δεν οδηγούν πουθενά, συνεχίζει η κυβέρνηση την... καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, οι Στ. Τζουμάκας (Γεωργίας) και Γ. Ρωμαίος (Δημόσιας Τάξης) συνεπικουρούμενοι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν αναλάβει το έργο να σηκώσουν... κουρνιαχτό που θα κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή των δασών της χώρας και να ρίξουν το κρίμα σε όλους τους άλλους, ενώ προσπαθούν να "αποδείξουν" ότι δεν έχουν ευθύνες και πως κάνουν ό,τι μπορούν.

Ο υπουργός Γεωργίας επιτέθηκε χτες λάβρος κατά των δασικών, χαρακτηρίζοντας τους, στην ουσία, παρακρατικούς... Λοιδορώντας τους υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τις καταπατήσεις καμένων εκτάσεων θάβονται από κυκλώματα δασικών. Από την άλλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωνε, μετά την προχτεσινή σύσκεψη του ΣΔΟ, ότι οι μεγάλες φωτιές αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από τον κρατικό μηχανισμό! Πάντως, χτες έγινε κατορθωτό να πετάξουν 6 από τα 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία έχουν εμφανίσει πολλές βλάβες διότι έχουν καταπονηθεί από τις συνεχείς επιχειρήσεις.

Απαντούν στον Στ. Τζουμάκα

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας το μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, Α. Ραλλάτος, κατήγγειλε στο "Ρ" τη συκοφαντική επίθεση του Στ. Τζουμάκα. "Αιτία των πυρκαγιών", μας είπε, "είναι οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που με τη δασική τους πολιτική και τους νομούς που ψηφίζουν κατά καιρούς και το ιδιοκτησιακό χάος που διαιωνίζουν για τα δάση, αποτελούν τη βασική αιτία για τις καταπατήσεις που γίνονται μετά τις φωτιές".

"Οι εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί μετά τις φωτιές είναι εύκολο να καταγραφούν, αρκεί μετά την πυρκαγιά να αεροφωτογραφηθούν οι καμένες περιοχές και να ελέγχονται τακτικά" πρόσθεσε. "Το πρώτο γίνεται περιστασιακά και το δεύτερο δεν υφίσταται, αφού είναι τεράστιες οι ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό. Οι δασικές υπηρεσίες εκτελούν τους νόμους. Η νομοθεσία που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα να καταπατηθούν δασικές εκτάσεις μετά από πυρκαγιά".

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσης,δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα αποτελούν μεθοδεύσεις για να καλύψει τους χειρισμούς και τις ευθύνες του. "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης, ούτε ότι εν μέσω θέρους έχει προστεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων" είπε. Ο Δ. Κανελλόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης Δασοπόνων, τόνισε ότι "είναι μια μεθοδευμένη κατάσταση κατά των δασικών υπαλλήλων, να διαλύσουν τη ΔΥ για να μπορέσουν να αποχαρακτηρίσουν περίπου 30 εκατ. στρέμματα ενόψει εκλογών... Η αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει εφαρμόζεται κατά γράμμα από τη ΔΥ. Είναι εμπόδιο... Μεθοδεύεται η κατάργηση της ΓΓ Δασών και η συρρίκνωση της ΔΥ. Ο Στ. Τζουμάκας είναι ηθικός αυτουργός που καίγεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είναι ηθικός αυτουργός, για να μην πω ότι πρέπει να του καταλογιστεί ο ενδεχόμενος δόλος".

Το φύλλο των "Νέων" που φιλοξενεί τη συνέντευξη Στ. Τζουμάκα θα σταλεί από τους δασολόγους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Επίσης, ο Δ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην περσινή σκανδαλώδη προμήθεια τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη Γιουγκοσλαβία. "Ενώ ήταν της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης", τόνισε ο Δ. Κανελλόπουλος, "συστάθηκε εταιρία - "μαϊμού" με την οποία έκανε απευθείας διαπραγμάτευση ο Στ. Τζουμάκας. Αυτό έγινε πέρυσι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Και γράφει στο πρακτικό, η επιτροπή συστάθηκε, μετά, ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή διότι την έκλεισε ο υπουργός". Το κόστος ήταν 24 εκατ. δολάρια.

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΔΔΥ, αναφερόμενη στη συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας, αναφέρει ότι "δική του είναι η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες, εάν φυσικά διαθέτει οποιοδήποτε στοιχείο. Εάν δεν το πράξει, τότε θα είναι το λιγότερο ένας κοινός συκοφάντης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ