Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους 41 το θερμόμετρο

Μία από τις χειρότερες μέρες του καλοκαιριού προβλέπεται να είναι η σημερινή, καθώς η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου και οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Μολονότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία - και λόγω των αδειών - εντούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δηλώνει ότι τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση θερμοπληξιών και άλλων περιστατικών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, συνιστούν: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αναζήτηση σκιερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει υψηλή θερμοκρασία, πολλή υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Αφθονα υγρά με τη μορφή του πόσιμου νερού, αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών, κατά προτίμηση φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών ουσιών. Συχνά ντους. Ελαφρύ ντύσιμο των νεογνών, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και χορήγηση υγρών μαζί με το γάλα. Τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου,που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Επίσης, προσοχή χρειάζονται τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.

Ως μέτρα πρώτης βοήθειας, πριν τη μεταφορά του πάσχοντος σε Νοσοκομείο, συνιστάται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με πλήρη έκδυση από τα ρούχα, η τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και τους βουβώνες και η εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ