Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Παράδειγμα αντίστασης για το σήμερα

Εκδήλωση τιμής στο Νέο Ηράκλειο

Πενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από το μαρτυρικό θάνατο της ηρωίδας Ηλέκτρας Αποστόλου και η εκδήλωση που διοργάνωσε, στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού στο Ν. Ηράκλειο, ο δήμος της πόλης και τα Παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ με την Επιτροπή Γυναικών ΠΕΑΕΑ,δε θύμιζε σε τίποτα μνημόσυνο. Αντίθετα, το μήνυμα που βγήκε από την εκδήλωση ήταν ότι τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν η Ηλέκτρα Αποστόλου, οι άλλες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουν να υπάρχουν και να αποτελούν κίνητρο για τους νέους, ώστε να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο. "Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η πάλη για τα οράματα και τα ιδανικά, που τόσες χιλιάδες αγωνιστές έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν αυτοί, αλλά και τα 80 χρόνια πρωτοπόρας δράσης του ηρωικού κόμματος, του ΚΚΕ. Του Κόμματος που στις γραμμές του γαλουχήθηκαν, διαπαιδαγωγήθηκαν εκατοντάδες γυναίκες αγωνίστριες, που με τη στάση τους άλλαξαν ριζικά το πρότυπο της γυναίκας που την ήθελε στο περιθώριο της ζωής", επισήμανε η νεαρή Χρ. Αποστόλου που η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ της ανέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια η Χρ. Αποστόλου κάλεσε τη νέα γενιά που οι έχοντες και κατέχοντες τη θέλουν στο περιθώριο, χωρίς γνώμη και άποψη, άβουλη μακριά από τους μαζικούς φορείς, έξω από τη συλλογική δράση, να αντισταθεί, να ορθώσει το δικό της μέτωπο απέναντι στους ψεύτικους παραδείσους που της προτείνουν και να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε η Η. Αποστόλου και οι άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης.

"Χρέος των νεότερων γενιών, επισήμανε η Χρ. Αποστόλου, είναι να φέρουμε τη νεολαία σε επαφή με την ιστορία και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Ειδικά φέτος που τιμούμε τα 80 χρόνια ιστορίας και δράσης του Κόμματος που αποτέλεσε την καρδιά και τη ραχοκοκαλιά της Εθν. Αντίστασης, χρειάζεται να δώσουμε μια υπόσχεση: Να τραβήξουμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των παλιότερων, στο δρόμο που χάραξε το ΕΑΜ και οι οργανώσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τους νέους".

Ο Γ. Παπαθεοδώρου,μέλος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου, στο χαιρετισμό του τόνισε: "Η θυσία της Ηλέκτρας Αποστόλου συμβολίζει τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης, που δεν υπέκυψαν στη ναζιστοφασιστική υποδούλωση, που δεν παρασύρθηκαν από την παθητική, την ταπεινωτική στάση της άρχουσας τάξης. Παρ' όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση που θέλει να λέγεται "σοσιαλιστική" δεν κατάλαβε ότι για να επιζήσει ένας λαός, ένα έθνος πρέπει οι νεότερες γενιές να παραδειγματίζονται από τους αγώνες και τις θυσίες, που ο ίδιος ο λαός πραγματοποιεί σε κάποια ιστορική περίοδο. Πράγμα που δε γίνεται, στην πατρίδα μας και προσβάλλει τον πατριωτισμό του λαού μας εκθέτοντάς μας ανεπανόρθωτα".

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκος,που ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα εγκαταστήσει το άγαλμα της Ηλέκτρας Αποστόλου σε ένα χώρο παιδείας και πολιτισμού, στο Πολιτιστικό Κέντρο, που φέρει και το όνομά της.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνής Σιδερίδου,η οποία αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας της μητέρας της."Η θυσία της αποτελεί σύμβολο, γιατί εκτός των άλλων κατόρθωσε να οργανώσει πολλές γυναίκες στον αγώνα, δίνοντας έτσι ένα άλλο νόημα στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Πιστεύω ότι τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε είναι, όσο ποτέ, επίκαιρα σήμερα".

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από το ρώσικο μουσικό συγκρότημα "Γκρενάντα Γκρουπ" και η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα μέλη του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών.

Στην προχτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ η Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών ΔημοσιογράφωνΝίκος Καραντηνός,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ