Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρειάζεται πανελλαδική κινητοποίηση τώρα

Στα μέτωπα της φωτιάς περιόδευσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Τζουμάκα. Ζήτησε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και σαν μια ελάχιστη πράξη ευθύνης από την κυβέρνηση κάλεσε να απομακρύνει από τη θέση του τον υπουργό Γεωργίας

Την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των κατοίκων ολόκληρης της χώρας, έτσι ώστε τώρα και άμεσα η Βουλή να εγκαταλείψει της θερινές διακοπές και σε Ολομέλεια να ανακαλέσει το νόμο του υπουργείου Γεωργίας, που ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την Περαχώρα και την Αιγιάλεια που περιόδευσε χτες.

Παράλληλα η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Τζουμάκα, που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και που θα οδηγήσει στο να καεί ό,τι απέμεινε.Τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να αποζημιωθούν οι μικροκαλλιεργητές και οι μικροπαραγωγοί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους από τις καταστροφές.

Ειδικότερα για τον υπουργό Γεωργίας η Γραμματέας του Κόμματος επανέφερε το θέμα της απομάκρυνσής του μετά και τις χτεσινές προκλητικές του δηλώσεις σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, στις οποίες χαρακτηρίζει τους δασικούς, τους δασολόγους και τους δασάρχες παρακρατικούς. "Υπεύθυνη είναι η κυβερνητική πολιτική και πρέπει μέσα από αγώνες και μάχες του λαού να τιμωρηθεί παραδειγματικά", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

Στα μέτωπα της φωτιάς

Η Αλ. Παπαρήγα έφτασε στην Περαχώρα στη μία το μεσημέρι. Εκείνη τη στιγμή η φωτιά μαινόταν σε δύο μέτωπα, ενώ υπήρχαν διάσπαρτες εστίες σε μήκος 10 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι στη συνάντησή τους με την Αλ. Παπαρήγα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αφού εδώ και πέντε μέρες η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, λόγω της έλλειψης συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καεί τουλάχιστον 30.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιώνα,ενώ παραγωγή ίση με 600 τόνους ρητίνης είχε καταστραφεί. Αυτό ακριβώς ήταν και το μεγαλύτερο πλήγμα για τους κατοίκους, αφού οι περισσότεροι είναι ρητινοπαραγωγοί.

"Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Αγιο Νικόλαο το περασμένο Σάββατο οφείλεται σε εμπρησμό", κατήγγειλαν οι κάτοικοι στη συζήτηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι την ίδια στιγμή εκδηλώθηκε φωτιά σε τέσσερα μέτωπα". Οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα, όπως εξήγησαν στην Αλ. Παπαρήγα, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και του στρατού να σώσουν το δάσος στην περιοχή Λίμνη Βουλιαγμένης,αφού είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο περιέγραψαν με λεπτομέρειες τι έγινε από το περασμένο Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά. "Τα αεροπλάνα ήρθαν το Σάββατο το απόγευμα. Λίγο αργότερα έπαθαν βλάβη και έφυγαν. Ξανάρθαν στις 6.30 το πρωί της Κυριακής. Δυόμισι ώρες μετά, στις 9, έφυγαν. Ξεκίνησε ο αέρας. Το χωριό καιγόταν. Τη Δευτέρα δεν ήρθαν αεροπλάνα. Ηρθε ένα το πρωί, αλλά χάλασε και έφυγε. Στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε ο στρατός. Δεν ήξεραν όμως τι να κάνουν, δεν υπήρχε καθόλου συντονισμός. Με μια λέξη μπάχαλο...". Αυτή ακριβώς την περιγραφή έκανε ο Μ. Λογοθέτης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας, που μαζί με τους κατοίκους και όποιες άλλες δυνάμεις υπάρχουν στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη που ξεκινά από το Λουτράκι και καταλήγει στην Περαχώρα. "Από το 1974 και μετά ζητάμε να καθαρίζουμε εμείς τα πεύκα, να είμαστε εμείς οι δασοφύλακες. Δε μας άφησαν", συμπλήρωσε ο Μ. Λογοθέτης.

"Θύματα" της αλλαγής της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης - που έχει πλέον η Πυροσβεστική - χαρακτήρισε τους κατοίκους της περιοχής ο δήμαρχος Περαχώρας Π. Παύλου."Αυτός ο νόμος θα κάψει όλη την Ελλάδα", τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Αλ. Παπαρήγα. Παράλληλα ανέφερε το εξής: "Από προχθές το Δασαρχείο με πρωτοβουλία του δασάρχη συμμετέχει στην επιχείρηση πυρόσβεσης, κάτι που σύμφωνα με το δήμαρχο, έχει σώσει την περιοχή των Γερανίων μέχρι αυτή τη στιγμή".

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε του κατοίκους να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πυρκαγιές. "Πρέπει να κινηθούμε τώρα. Να παρθούν μέτρα. Υστερα θα 'ρθουν οι πλημμύρες",δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 5 χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Κορινθίας, Α. Μανωλάκη,στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κόμματος, για απόσυρση του νομοσχεδίου Τζουμάκα και ανάκληση του πρόσφατου νόμου για τη δασοπυρόσβεση.

Στην Αιγιάλεια

Στις 6.45 το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα έφτασε στην Κοινότητα Κερύνεια Αιγιάλειας,όπου συναντήθηκε με προέδρους κοινοτήτων της περιοχής και με κατοίκους. Χαριστική βολή για τους κατοίκους της κοινότητας Κερύνειας Αιγιάλειας ήταν οι πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα ελιάς και σταφίδας.

Οι κάτοικοι στη συνάντησή τους με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησαν να ανοιχτεί άλλη μια γεώτρηση στην περιοχή, που μαζί με την υπάρχουσα θα δώσει αρκετό νερό, ώστε να αρδευτεί η κατεστραμμένη περιοχή και να γίνουν περίπου 2.000 στρέμματα ποτιστικά."Οι αγρότες, τόνισαν οι κάτοικοι, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και κτηνοτροφικών φυτών, στο χρόνο που χρειάζονται τα ημικατεστραμμένα ελαιόδεντρα να γίνουν παραγωγικά".

  • Στις 8.30 η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε και μίλησε με κατοίκους του χωριού Αρραβωνίτσα Αιγιαλείας. Και σε αυτή την περιοχή οι ζημιές ήταν τεράστιες για τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από τη Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας Αχαϊας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλες φωτιές σε Αττική και Κορινθία (2022-06-07 00:00:00.0)
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την «επόμενη μέρα»... (2007-08-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο εφιάλτης της φωτιάς (2007-07-28 00:00:00.0)
Βαθιά τα τραύματα από τις πυρκαγιές (1998-09-04 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσες εκπομπές στον "902 TV" (1998-07-30 00:00:00.0)
Σε τραγωδία οδηγεί η έλλειψη δασικών υπαλλήλων (1998-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ