Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Βαθιά τα τραύματα από τις πυρκαγιές

Την απαίτησή τους να παρθούν, τώρα, μέτρα από την κυβέρνηση, που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνέπειες από την καταστροφή, εξέφρασαν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Μεσσηνίας στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η ίδια η εικόνα που αντικρίσαμε μέχρι να φθάσουμε στα χωριά Αρσινόη και Γραμματικό Ιθώμης είναι αποκρουστική και οι περιγραφές των ίδιων των κατοίκων που ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που τους επισκέφθηκε, για τις καταστροφές, δεν είχαν να προσθέσουν πολλά, παρά υπογράμμιζαν την αγωνία και έντονη ανησυχία τους για το αύριο που τους περιμένει. Χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που έδιναν μια ξεχωριστή ομορφιά και ζωή στην περιοχή, τώρα, έχουν αφήσει ένα κατάμαυρο τοπίο, με ρέματα ανοιχτά που χάσκουν απειλώντας, με τις πρώτες βροχές, να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών με πλημμύρες τούτη τη φορά. Δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλα δέντρα προβάλλουν σαν φαντάσματα, ξηρά και μισοκαμένα, ό,τι απέμεινε από το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ενώ, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί κτίσματα, αποθήκες και στάβλοι, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στην περιοχή.

Μπροστά σ' αυτό το μαύρο τοπίο που άφησε το πέρασμα της φωτιάς, ξεχείλιζε, δικαιολογημένα, η οργή των κατοίκων για τους υπεύθυνους της μεγάλης καταστροφής - που δεν είναι η πρώτη, αλλά έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ανάλογες καταστροφές - γιατί αφήνουν ανοχύρωτα τα δάση και τις περιουσίες τους στο έλεος της φωτιάς. Αλλά, ταυτόχρονα, όπως φάνηκε στις συζητήσεις τους με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, είναι αποφασισμένοι όχι μόνον να διεκδικήσουν την αναγκαία στήριξη με αποζημιώσεις που δικαιούνται για την κατεστραμμένη περιουσία τους, αλλά και να γίνουν εκείνα τα έργα που θα προστατέψουν από άμεσους και μελλοντικούς κινδύνους.

Τα δίκαια αυτά αιτήματα παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ οι κοινοτάρχες της περιοχής (Αρσινόης, Βαλύρας, Λάμπαινας, Γραμματικού κ.ά.) στην ενημερωτική σύσκεψη - συνάντηση που έγινε στο Γραμματικό Ιθώμης. Αιτήματα για οικονομική ανακούφιση των πληγέντων, ορισμένοι από τους οποίους έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, τα ζώα και τα ελαιόδεντρά τους και, φυσικά, το εισόδημά τους. Κι αυτό δεν αναπληρώνεται με ψίχουλα που φαίνεται ότι σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση... αλλά με αποζημιώσεις της πραγματικής αξίας των καταστραφέντων. Οι κάτοικοι, βεβαίως, ζητούν ενίσχυση για αποκατάσταση των ζημιών, για ανασύσταση των ελαιώνων τους, αποκατάσταση των ζημιών γενικότερα. Προέχει, άμεσα, να γίνουν έργα αντιπλημμυρικά στους χειμάρρους που με το απογυμνωμένο δάσος απειλούν με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Και, ακόμα, έργα προστασίας, για να ξαναγίνουν τα δάση και αντιπυρικές λωρίδες για την προστασία τους μακροπρόθεσμα, χρήματα για αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου κλπ.

Στη συζήτηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βεβαίως, τέθηκαν και άλλα γενικότερα ζητήματα, της αγροτικής ανάπτυξης, της αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του γνωστού "Καποδίστρια".

Η Αλ. Παπαρήγα, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των πληγέντων δηλώνοντας ότι το Κόμμα όχι μόνον έκανε ό,τι μπορούσε (υπενθύμισε σχετικά και την πρόσφατη Ερώτηση που έκανε το ΚΚΕ για τις πυρκαγιές και τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων), αλλά, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει μέχρι να παρθούν τα μέτρα που χρειάζονται. Ομως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν αγωνιστικά όχι μόνον για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, αλλά και μέτρα για τη δυναμική ανάπτυξη της παραγωγής που πλήττεται από την αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επέστησε μάλιστα την προσοχή των κατοίκων, για να μην επιτρέψουν την εκμετάλλευση των καταστροφών από τις πυρκαγιές για παραπέρα μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα για την κυβερνητική πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν στο όνομα της ΟΝΕ και ζήτησε να καταδικάσουν την πολιτική αυτή, στέλνοντας ένα αγωνιστικό μήνυμα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εχετε τη δυνατότητα να προειδοποιήσετε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να σας κοροϊδεύει με υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόλογη η κυβέρνηση για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού (2024-08-14 00:00:00.0)
Για άλλη μια χρονιά αντιμέτωπη με την καταστροφή (2022-07-30 00:00:00.0)
Από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης (2021-08-10 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους πυροπαθείς (2011-09-03 00:00:00.0)
Σε τραγωδία οδηγεί η έλλειψη δασικών υπαλλήλων (1998-07-21 00:00:00.0)
Τώρα φοβούνται τις πλημμύρες (1998-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ