Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Σε κατάσταση συναγερμού

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν χτες και προχτές οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νέας Μάκρης και του Βρανά Μαραθώνα,καθώς οι φλόγες είχαν περικυκλώσει την περιοχή και κατάκαιγαν και τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου, που είχε απομείνει από την πυρκαγιά του 1995, ενώ παράλληλα πλησίαζαν και σε κατοικημένες περιοχές.

"Τρέξτε να σώσουμε το δάσος και τα σπίτια μας. Καίγεται η πόλη μας!". Αυτό ακουγόταν το απόγευμα της Τρίτης από τα μεγάφωνα στους δρόμους της πόλης, ενώ οι καμπάνες στην εκκλησία της Νέας Μάκρης χτυπούσαν συνεχώς, θέτοντας σε συναγερμό τους κατοίκους. Οι φλόγες είχαν πλησιάσει κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ, το οποίο, τελικά, σώθηκε με τη βοήθεια και των κατοίκων της περιοχής.

Στον οικισμό Βιθυνία, η φωτιά που είχε ξεσπάσει από το πρωί απομακρύνθηκε από τα σπίτια με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη βοήθεια των κατοίκων, οι οποίοι με κλαδιά και λάστιχα αγωνίζονταν να σώσουν τα σπίτια τους. Ομως, την ίδια στιγμή, ο δυνατός άνεμος κατηύθυνε τη φωτιά προς την περιοχή του Βουτζά. Στον Βουτζά, η φωτιά δεν απείλησε άμεσα σπίτια, ωστόσο χτες το πρωί πλησίασε κοντά στο δάσος που περικλείει το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα.Στο σημείο αυτό, έσπευσαν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που κατάφεραν να την περιορίσουν χτες το απόγευμα.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην περιοχή του Βρανά Μαραθώνα, που βρισκόταν σε πύρινο κλοιό για δύο συνεχείς μέρες. Η φωτιά που σάρωσε στο πέρασμά της το δάσος της περιοχής και απείλησε το μουσείο του Μαραθώνα, ενώ αρχικά είχε περιοριστεί, αναζωπυρώθηκε χτες το πρωί και έκαψε ό,τι είχε απομείνει. Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για αμέλεια και κακό συντονισμό της Πυροσβεστικής. Οπως επισημαίνουν, το μέτωπο της φωτιάς νωρίς χτες το πρωί ήταν πολύ περιορισμένο και θα μπορούσε να είχε σβηστεί με την έγκαιρη παρέμβαση έστω και ενός πυροσβεστικού οχήματος. Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή δεν έγινε και το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να κάψει τα πάντα στο πέρασμά της και να σταματήσει μόνο αφού έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και τις αγροικίες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ