Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ενας - ένας χωριστά!

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις κυβερνητικών συνδικαλιστών

Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ σε ΗΣΑΠ (ηλεκτρικό σιδηρόδρομο), ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία) αρνούνται τον κοινό αγώνα για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων ιδιωτικοποίησης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Οι παραπάνω συνδικαλιστικές ηγεσίες, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, επί της ουσίας με τη στάση τους "βάζουν πλάτη" για να περάσει η κυβερνητική πολιτική στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών.

Και αυτό προκύπτει σαφέστατα από την προχτεσινή κοινή σύσκεψη των διοικήσεων των Σωματείων Εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, η οποία σημειωτέον πραγματοποιήθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες πιέσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) και υπό το βάρος της κοινοποίησης του αντεργατικού κανονισμού εργασίας στα ΗΛΠΑΠ και ανάλογου "μνημονίου" που εξέδωσε η διοίκηση των ΗΣΑΠ. Στη σύσκεψη αυτή, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, με διάφορες προφάσεις, απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για τη συγκρότηση ενιαίου αγωνιστικού μετώπου, με στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και αίτημα τη συγκρότηση του ενιαίου - δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου από το 1992. Επισημαίνεται ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ σε ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ έχουν απεμπολήσει τα τελευταία χρόνια αυτό το πάγιο αίτημα, ενώ η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΕΘΕΛ, συμφωνεί στα λόγια, αλλά το υπονομεύει με τη στάση της στην πράξη.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες οι διοικήσεις των Σωματείων ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ, αφού... καταγγέλλουν τις "αδιέξοδες και εγκληματικές μέχρι σήμερα πολιτικές σε βάρος των συγκοινωνιών", τις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, την επιχειρούμενη "πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων", καλούν την κυβέρνηση "να αφήσει στην άκρη κάθε προσπάθεια αιφνιδιασμού των εργαζομένων" και να προχωρήσει "σε ένα ουσιαστικό, υπεύθυνο διάλογο"! Σε διαφορετική περίπτωση, κάνουν λόγο για... αγωνιστική παρέμβαση από το αμέσως επόμενο διάστημα!

Πάντως, αποκαλυπτική για το ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις των συγκεκριμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, είναι η χτεσινή ανακοίνωση, που εξέδωσε ξεχωριστά η διοίκηση της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ). Στην ανακοίνωση, που απευθύνεται στους εργαζόμενους των ΗΛΠΑΠ, αναφέρεται επί λέξει: "Η Ενωση παρότι επιθυμεί τη συγκρότηση κοινού μετώπου και παρότι θα επιδιώξει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σας καλεί να βασιστείτε στις δικές μας δυνάμεις και από σήμερα όλοι μαζί και ένας - ένας ξεχωριστά να εργαστούμε παρά τις δυσκολίες για τη συγκρότηση του δικού μας μετώπου αντίστασης και απόκρουσης των όποιων αντεργατικών σχεδίων"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ