Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Γιουρούσι" στις εργασιακές σχέσεις

Εργαζόμενοι καλούνται σε απολογία, εκβιάζονται και απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις. Σε κυκλοφορία σενάρια για απολύσεις και ξεπούλημα. "Πάγωσαν" οι συμβάσεις με ΟΣΕ, ΗΣΑΠ

Πρόσω ολοταχώς έχει βάλει η πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ" - διαχειρίστρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά - προκειμένου να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις στο χώρο και να επιβάλει την πολλαπλή ειδικότητα. Ετσι, με μια τακτική που θυμίζει άλλες εποχές, συγκεντρώνει καθημερινά εργαζόμενους του Ναυπηγείου σε συγκεκριμένους χώρους και από κει τους στέλνει σε όποια δουλιά θέλει, για όσο και όπως θέλει, εκβιάζοντάς τους με την ενεργοποίηση του κανονισμού που ίσχυε επί Νιάρχου και την επιβολή πειθαρχικών ποινών!

Στις αρχές του μήνα η πολυεθνική είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συγκεντρώνει τους εργαζόμενους που η ίδια έκρινε "αποδεσμευόμενους" απ' την εργασία τους για να τους χρησιμοποιεί κατά βούληση... Κάτω απ' την αντίδραση των εργαζομένων, εμφανίστηκε να αναδιπλώνεται για να επανέλθει όμως δριμύτερη.

Οι μέχρι τώρα "αποδεσμευόμενοι" εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 200 και καθημερινά υποχρεώνονται να παρουσιάζονται σε τρία τμήματα,όπου τους παραλαμβάνουν στελέχη της επιχείρησης και αρχικά υποτίθεται τους γίνονταν σεμινάρια επανακατάρτισης. Ωστόσο, στη συνέχεια άρχισαν να καλούνται εφαρμοστές, τορναδόροι και άλλοι ειδικευμένοι εργάτες να πάνε να καθαρίσουν διάφορους χώρους του Ναυπηγείου!

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ήδη αρκετοί έχουν κληθεί εγγράφως απ' την πολυεθνική να παρουσιαστούν στο γραφείο προσωπικού για απολογία. Μάλιστα, είναι έτοιμες και αποφάσεις επιβολής πειθαρχικών ποινών με βάση τον κανονισμό Νιάρχου, απ' τις οποίες λείπει το όνομα για να συμπληρωθεί μετά την απολογία..! Να σημειώσουμε ότι ο κανονισμός αυτός που είχε τεθεί σε αχρηστία για πολλά χρόνια απ' τους εργαζόμενους, προβλέπει ποινές αργιών, αλλά και απόλυσης! Ταυτόχρονα, στελέχη της επιχείρησης απειλούν τους εργαζόμενους ότι αν δεν αποδεχτούν τα μέτρα θα κλείσει το Ναυπηγείο.

Χτες το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω απ' τα γραφεία του Σωματείου εξοργισμένοι για τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης, που ουσιαστικά συνηγορεί και δίνει χέρι βοηθείας για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να διαρρέουν στο Ναυπηγείο σενάρια για νέα μείωση του προσωπικού και για ξεπούλημά του σε ιδιώτες. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος D. Groves, σε συνάντηση με το προεδρείο του σωματείου έκανε λόγο για 300 εργαζόμενους που τάχα περισσεύουν... Τα σενάρια αυτά έρχεται να ενισχύσει και η τακτική της κυβέρνησης, καθώς καμιά απ' τις συμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, δεν έχει υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ για την κατασκευή και μετασκευή βαγονιών ύψους 60 δισ. δραχμών, αν και έχει υπογραφεί, "πάγωσε" για έξι μήνες λόγω μη χρηματοδότησης απ' το κράτος. Επίσης η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο η κατασκευή 4 κανονιοφόρων για το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους 60 - 80 δισ. δρχ., που παραπέμφθηκε στο αόριστο μέλλον. Κουβέντα δε γίνεται πλέον ούτε και για την άλλη δέσμευση της κυβέρνησης, για κατασκευή απ' το Ναυπηγείο τεσσάρων υποβρυχίων που θα πρόσφεραν εργασία για αρκετά χρόνια. Ανάλογη είναι και η τακτική της πολυεθνικής, που παρά την αδρή αμοιβή της, δεν έχει φέρει καμιά δουλιά στο Ναυπηγείο. Η μόνη δουλιά που υπάρχει σήμερα είναι η φρεγάτα, η οποία ολοκληρώνεται και μικρές επισκευαστικές εργασίες σε δύο πλοία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, κυβέρνηση και πολυεθνική υπονομεύουν το Ναυπηγείο ώστε στη συνέχεια να πέσει "στα μαλακά" το ξεπούλημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον κατήφορο που προδιαγράφει η «ανταγωνιστικότητα» (2009-10-25 00:00:00.0)
Διαχρονική αφαίμαξη από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του (2008-01-05 00:00:00.0)
Ακρως επικίνδυνο περιβάλλον (1999-07-04 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και κυρώσεις (1997-08-05 00:00:00.0)
Επικίνδυνη ευελιξία (1997-03-30 00:00:00.0)
Από Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο (1995-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ