Κυριακή 18 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρομάνο Πρόντι

Δυόμισι χρόνια γεμάτα κατάφερε να κρατήσει τα σκήπτρα της εξουσίας, μετά κόπων και βασάνων, είναι αλήθεια. Πέρσι κατόρθωσε να αποσπάσει την έγκριση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 1998. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα... μια και η βάση της "Επανίδρυσης", αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική λιτότητας, στην ουσία εξανάγκασε την Πολιτική Επιτροπή να καταδικάσει τον προτεινόμενο για το 1999 προϋπολογισμό και να άρει την υποστήριξή της προς την κυβέρνηση συνασπισμού.

Μετά από τη διάσπαση στην ίδια την "Επανίδρυση", ο Πρόντι αναθάρρεψε αφού είδε 21 από τους βουλευτές να διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής και να δηλώνουν τη στήριξή τους προς την κυβέρνησή του. Τελικά για μία ψήφο έχασε την "εμπιστοσύνη" του ιταλικού Κοινοβουλίου και δέκα μέρες πριν η κυβέρνηση κατέρρευσε. Ο "καθηγητής" Πρόντι δεν έχασε και πάλι τις ελπίδες του, μια και ο πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο έδειξε σαφώς την προτίμησή του στο πρόσωπό του. Τη Δευτέρα του παρέδωσε τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού οι επαφές και η προσέγγισή του με τον Φραντσέσκο Κοσίγκα και το κεντρώο κόμμα του είχαν ευοδωθεί. Τελευταία όμως στιγμή τον "πούλησε" μια και διαφώνησε για τη συμμετοχή των βουλευτών του νεοϊδρυθέντος κόμματος - μετά τη διάσπαση - "Ιταλοί Κομμουνιστές".

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών συνεχίζεται και τη θέση του Πρόντι ήδη πήρε ο ηγέτης της "Ελιάς", Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Είναι άγνωστο όμως αν ο Ντ' Αλέμα καταφέρει να αποσπάσει την αναγκαία πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο Πρόντι πάντως - εκτός απροόπτου - μάλλον αποχαιρετά την... εξουσία.

Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ