Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικότερο πρόβλημα της Ευρώπης το πρόβλημα της παιδείας

"Με την ευκαιρία υπενθυμίζω ότι το πρόβλημα της παιδείας και οι κινητοποιήσεις δεν είναι στενά ελληνικό φαινόμενο, αλλά γενικότερο πρόβλημα στην Ευρώπη, στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ακριβώς γιατί οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες. Πριν λίγες μέρες πέρασε στις εφημερίδες η είδηση ότι εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία σάλος υπάρχει σήμερα και στη Βρετανία για την εκπαίδευση. Ο φίλος σας κύριος Μπλερ πήρε το εξής "επαναστατικό" μέτρο, που είναι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων που έχουν αποτύχει. "Αποτυχημένα" θεωρούνται τα σχολεία που οι μαθητές έχουν απουσίες, χαμηλούς βαθμούς και κρούσματα βίας και ναρκωτικών. Το φάρμακο, λοιπόν, είναι η ιδιωτικοποίηση! Δημαγωγείτε ασύστολα, όταν υποστηρίζετε ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών που γίνονται για να κερδίσουν μια σύγχρονη και δημόσια παιδεία, υποχρεωτική για όλους, οδηγεί στην ισχυροποίηση της ιδιωτικής παιδείας και των φροντιστηρίων. Δημαγωγείτε, γιατί η πολιτική σας οδηγεί στο γιγάντωμα της ιδιωτικής παιδείας και όχι οι αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης.

Ενα πράγμα σας ενδιαφέρει: Να κλείσετε το στόμα της νεολαίας. Αυτή η μέθοδος δεν είναι καινούρια, δεν υπάρχει κανένας αγώνας που στα δικά σας μάτια είναι δικαιωμένος. Δεν αναγνωρίζετε το δικαίωμα του αγώνα, ακόμα δηλαδή και αυτά τα αστικά δικαιώματα που παραχωρήθηκαν ύστερα κυρίως από τη γαλλική επανάσταση στην Ευρώπη. Οι αγρότες, ακόμα και όταν έχουν δίκιο, για σας δεν πρέπει να παλεύουν, γιατί δυσκολεύουν τη μετακίνηση και τη λειτουργία των ξενοδοχείων και των χιονοδρομικών κέντρων, λες και οι αγρότες πρέπει να νοιάζονται γι' αυτούς που μπορούν να κάνουν κάθε βδομάδα σκι ή να πηγαίνουν γουίκ - εντ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν συλλαλητήρια γιατί οξύνεται το κυκλοφοριακό, οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία επίσης δεν πρέπει να απεργούν, δεν πρέπει να γίνονται κινητοποιήσεις το καλοκαίρι γιατί έχουμε τουρίστες, το χειμώνα γιατί τάχα τα μαγαζιά χάνουν πελατεία. Πείτε στον ελληνικό λαό πότε μπορεί να απεργεί. Μάλλον, για σας μόνο την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, ή την Πρωτομαγιά που έτσι και αλλιώς τη θέλετε εορτή των λουλουδιών.

Οι αγώνες δεν καταργούνται, ούτε ο φασισμός και η δικτατορία δεν μπόρεσαν να τους καταργήσουν.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Κίνδυνος υπάρχει όταν δε γίνονται αγώνες, τη στιγμή που υπάρχουν οξυμένα προβλήματα και αδιαλλαξία στην αντιμετώπισή τους. Κίνδυνος υπάρχει εκεί που υπάρχει και κυριαρχεί η μοιρολατρία και απαισιοδοξία. Οι αγώνες με δίκαια αιτήματα, οι αγώνες που προκύπτουν μέσα από συνειδητή επιλογή, δημοκρατικές διαδικασίες, αποτελούν παράγοντα υγείας, αισιοδοξίας και ελπίδας".

Η φιλολογία περί ανίερων συμμαχιών

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός παιδείας επανειλημμένα καταφεύγουν στο επιχείρημα περί ανίερων συμμαχιών στο κίνημα παιδείας με ευθύνη του ΚΚΕ. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι δε μας φοβίζουν τα επιχειρήματά σας, γιατί δε μας φοβίζει το ψέμα και ο γκαιμπελισμός. Απλά αποκαλύπτετε τη γύμνια σας στην υποστήριξη των απόψεων και των πράξεών σας. Το ποιος συμμαχεί με ποιον φαίνεται από τη στάση που κρατάνε τα κόμματα της Βουλής απέναντι στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, στις 4 "ελευθερίες" της ΕΕ, απέναντι στην ΟΝΕ και στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Εδώ φαίνεται ποιος είναι με ποιον και όχι στις κορόνες, ειδικά μπροστά στις εκλογές, και μάλιστα μπροστά στον σκόπιμα απληροφόρητο λαό, που συνήθως μαθαίνει εκ των υστέρων, μετά 20 και 30 χρόνια όλα τα παρασκήνια των αποφάσεων και των συμφωνιών.

Γνωρίζετε πολύ καλά, όπως το γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, ότι για το ΚΚΕ η λαϊκή πάλη είναι ο μόνιμος και αναντικατάστατος κινητήρας της προόδου. Η κοινωνικοπολιτική πάλη είναι μονόδρομος για το ΚΚΕ. Ετσι ήμασταν, έτσι είμαστε και σήμερα, δεν πρόκειται να αλλάξουμε στο ζήτημα αυτό. Ποτέ, ούτε για μια μέρα οι κομμουνιστές δε βλέπουν τους αγώνες σαν κάτι το προσωρινό, το προεκλογικό, ούτε πεδίο άγρας ψήφων.

Εμείς δεν κρατάμε τη συνηθισμένη στα άλλα πολιτικά κόμματα στάση, να περιφέρουμε εκ των υστέρων την αλληλεγγύη μας στους αγώνες, όταν αυτοί έχουν ξεσπάσει. Εμείς δε σηκώνουμε μαύρες σημαίες μόνο και μόνο, για να κάνουμε αντιπολίτευση, ούτε υποστηρίζουμε τις διαδηλώσεις της κατσαρόλας. Λαθρεμπόριο αγώνων και συνθημάτων δεν κάνουμε. Αν είχατε αυτογνωσία δε θα τολμούσατε μπροστά στον ελληνικό λαό να χρησιμοποιείτε τόσα και τέτοια ψέματα. Θα έπρεπε να είσαστε πιο σεμνοί και πιο ρεαλιστές στα επιχειρήματά σας".

Ο υποκινητής

"Η αιτία που "υποκίνησε" τις κινητοποιήσεις είναι η γενικότερη κρίση στην παιδεία, η συσσώρευση προβλημάτων σε όλο το "σώμα" της. Καταντήσατε την παιδεία όπως την καταντήσατε και τώρα ζητάτε και τα ρέστα, όπως κάνετε και για τα ελλείμματα και τα χρέη, την κακοδιαχείριση σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις. Το ίδιο παραμύθι, τα ίδια μέτρα κατά των εργαζομένων, λύκοι οι αγωνιστές, πρόβατα εσείς και η πολιτική σας.

Χαμένες ώρες στην παιδεία υπάρχουν, είτε είναι ανοιχτά, είτε κλειστά τα σχολεία. Αυτό οφείλεται στην κατάσταση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και στους νόμους που τη χειροτερεύουν.

Δε σας ανησυχούν τα κλειστά σχολεία. Αυτό που σας φοβίζει είναι ότι η νεολαία αρχίζει να χειραφετείται από τα ψέματα και τις κοροϊδίες σας. Φοβάστε τις κινητοποιήσεις, γιατί αυτές αποτελούν, με τα σημερινά δεδομένα, το βαρόμετρο για τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και το επίπεδο της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Παιδείας γενικεύει ορισμένα περιστατικά που αποτελούν στην πλειοψηφία τους στημένες προβοκάτσιες και μιλά για άθλια σχολεία. Τα σχολεία είναι σε άθλια κατάσταση εξαιτίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΑΕ (Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) κατήγγειλε την κυβέρνηση για την περικοπή το 1998 κατά 51% των επιχορηγήσεων για τη σχολική στέγη, πράγμα που δεν είναι άσχετο και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ. Επισυνάπτω στα πρακτικά τη σχετική σελίδα.

Τώρα με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων θυμηθήκατε και τα ναρκωτικά, ότι τάχα μπαίνουν μέσα στα σχολεία με το δήθεν χάος που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις. Ποιος τα λέει αυτά; Μια κυβέρνηση που ανέδειξε υπουργούς που δε διστάζουν, χάριν προφίλ, να υπερηφανεύονται γιατί κάποτε κάτι δοκίμασαν ως νέοι. Τα λέει αυτά μια κυβέρνηση με υπουργούς που ανερυθρίαστα βγαίνουν ανοιχτά και καμαρώνουν με τις προτάσεις τους να καλλιεργείται το χασίς στις γλάστρες των σπιτιών.

Σπινθήρας των κινητοποιήσεων αποδείχτηκε η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,που όχι μόνο δε δίνει απάντηση στα χρόνια προβλήματα, αλλά προχωρά σε μια νέα μεγάλη αναπροσαρμογή που μετατρέπει την παιδεία σε μοχλό ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, σε βασικό μοχλό όλων των αναδιαρθρώσεων που παραδίδουν τον κοινωνικό τομέα πλήρως στο μεγάλο κεφάλαιο. Τέλος, τα μέτρα της παιδείας στοχεύουν στη διαπαιδαγώγηση ραγιάδων και υποτελών σε μια αντιδραστική ταξική πολιτική που σημαδεύεται από τη συγκέντρωση του πλούτου από τη μια σε λιγότερα χέρια, και στη φτώχεια σε πολύ περισσότερους από κάθε άλλη φάση της μεταπολεμικής περιόδου.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η στάση της μαθητικής και γενικότερα της σπουδάζουσας νεολαίας καθορίζεται και από το σύνολο των παραγόντων της ζωής τους, την αρνητική πορεία του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων των γονιών τους. Οι κινητοποιήσεις εκφράζουν γενικότερη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια παιδιών που ανήκουν σε λαϊκά στρώματα, δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ