Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Στην "προκρούστεια κλίνη" της ΟΝΕ

Στην "προκρούστεια κλίνη" της ικανοποίησης των κριτηρίων "σύγκλισης" για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) τοποθετούνται για μια ακόμη χρονιά οι πάσης φύσεως πρόσθετες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και οι δαπάνες κάλυψης λειτουργικών αναγκών όλων των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό φορέων του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο με θέμα "Εκτέλεση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1999", που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και την οποία απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε όλα τα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος της εγκυκλίου, η οποία καλεί τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου στην πιστή εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, είναι στην πραγματικότητα η περαιτέρω περικοπή, όπου είναι δυνατόν, των κονδυλίων που έχουν ήδη προβλεφτεί.

Σ' αυτό το πνεύμα η εγκύκλιος καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν κατά το δυνατόν όλες τις διοικητικές πράξεις, αποφάσεις, συμβάσεις κλπ., "ούτως ώστε οι σχετικές δαπάνες να περιοριστούν στα επίπεδα των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού και εάν είναι δυνατόν να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο"! Επισημαίνεται ακόμη ότι "δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απορρόφηση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων". "Αυτό" - όπως τονίζεται - "θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Είναι ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών"!!!

Επιπλέον, η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή των αρμοδίων σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών, στις οποίες "επιβάλλεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή επειδή αυτές πρέπει απαραιτήτως να κυμανθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, αφού παρέχεται η δυνατότητα περιορισμού τους με διοικητικά μέτρα". Οι κατηγορίες των δαπανών αυτών είναι:

  • Πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή των υπαλλήλων σε συμβούλια και επιτροπές ή από υπερωρίες. Στα πλαίσια αυτά καλούνται οι αρμόδιοι φορείς να περιορίσουν τις δαπάνες από τη συμμετοχή υπαλλήλων σε συμβούλια και επιτροπές με τη μείωση τόσο του αριθμού των επιτροπών και συμβουλίων, όσο και του αριθμού των συνεδριάσεων και των μελών που συμμετέχουν.
  • Μετακινήσεις. Οπως επισημαίνεται, "οι μετακινήσεις υπαλλήλων στο εξωτερικό πρέπει να εγκρίνονται με φειδώ και μόνο στις περιπτώσεις που το προσωπικό που υπηρετεί στις ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εκάστοτε ανακύπτοντα θέματα ή στις περιπτώσεις των προσώπων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς κλπ. σε διάφορες αποστολές".
  • Λειτουργικές δαπάνες - προμήθειες. Οι δαπάνες της εν λόγω κατηγορίας, κατά την εγκύκλιο, πρέπει να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα ή και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή άλλων μέτρων (περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση τηλεφωνικών δαπανών, αυστηρός έλεγχος διάθεσης των αναλώσιμων υλικών κλπ.).
  • Στον ίδιο αυστηρό έλεγχο με στόχο τον περιορισμό τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα εντάσσονται και οι δαπάνες για κοινοτικά προγράμματα (που ανήκουν στον τακτικό προϋπολογισμό), για μετατάξεις υπαλλήλων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και για αποδόσεις σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις - που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού - στην εγκύκλιο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης προς την κατεύθυνση ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από την κατηγορία αυτή"...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ