Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Νέος βρόχος για τους ΕΒΕ

Την αντίθεσή της τόσο στη νομιμοποίηση της ενοποίησης των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, όσο και στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών που εξαγγέλθηκε, εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι οι καθυστερούμενες οφειλές των ΕΒΕ είναι αποτέλεσμα κύρια της μεγάλης κρίσης που μαστίζει την αγορά, ωστόσο η κυβέρνηση έδειξε πλήρη αναλγησία, καταδικάζοντας χιλιάδες από αυτούς σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ επιμένει στην πρότασή της για:

  • Τμηματική καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών προς τα ταμεία σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Εκπτωση επί των πρόσθετων τελών των καθυστερούμενων οφειλών ως εξής: για εφάπαξ καταβολή 60%, για 12 δόσεις 40%, για 24 δόσεις 25%, για πάνω από 24 δόσεις 10%.

Αντί για τα παραπάνω η κυβέρνηση ψήφισε ρυθμίσεις για 24 δόσεις προς το ΙΚΑ και μέχρι 36 δόσεις προς άλλα ταμεία, επιβάλλοντας προκαταβολή από 8% μέχρι 20% επί του συνολικού ποσού και παρέχοντας μηδαμινές εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη. Αναλόγως, διατήρησε υψηλά τα τοκογλυφικά τέλη καθυστέρησης που φτάνουν μέχρι 43,5% το χρόνο χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα από πράξεις επιβολής. Με τις επιβαρύνσεις αυτές γίνεται αδύνατη η αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει τα τέλη καθυστέρησης να προσδιορίζονται στη βάση του ετήσιου πληθωρισμού και να μην αποτελούν εκδικητική τιμωρία για τους επαγγελματίες. Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές δε λύνουν το πρόβλημα με τις καθυστερούμενες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τόσο για το θέμα αυτό όσο και για μια σειρά άλλα που διαγράφουν τη συνολική κατάσταση των ΜΜΕ θα συνεδριάσει η ΓΣΕΒΕΕ στις 24 του μήνα, προκειμένου να χαράξει το νέο πρόγραμμα δράσης της Συνομοσπονδίας για το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ