Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Με αποικιοκρατικούς όρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Εν λευκώ οι διαδικασίες κατασκευής των μεγάλων έργων, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, σε τράπεζες - "συμβούλους"

Την παράδοση των μεγάλων έργων στο ιδιωτικό κεφάλαιο με επαχθείς, μάλιστα αποικιοκρατικούς, όρους προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα τα ονόματα των κοινοπραξιών τραπεζών, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την επιλογή του χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια στην κατασκευή των μεγάλων έργων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, από τις έξι συνολικά κοινοπραξίες που δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή μεγάλων ξένων και ελληνικών τραπεζών, που κλήθηκαν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, τελικά ανταποκρίθηκαν τρεις.

Πρόκειται για τις:

  • PRICE WATER HOUSE - EFG EUROBANK (όμιλος Λάτση)
  • BANK OF AMERIKA - ΕΤΕΒΑ
  • BANK OF TOKYO MITSUBISHI - CHARTERHOUSE - IONIKI FINANCE (της Ιονικής Τράπεζας) - LAMDA.

Από τις τρεις αυτές κοινοπραξίες θα επιλεγεί τελικά μία, η οποία θα παίξει το ρόλο ενδιάμεσου "συμβούλου" της ελληνικής κυβέρνησης, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στα μεγάλα έργα του δημοσίου (τα οποία ουσιαστικά ιδιωτικοποιούνται), ενώ θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας, προκήρυξης και σύναψης των παραχωρητικών και δανειακών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο "χρηματοοικονομικό σύμβουλο" παραχωρούνται εν λευκώ απεριόριστες εξουσίες, σε βάρος φυσικά των αντίστοιχων υπηρεσιών του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες του "χρηματοοικονομικού συμβούλου" περιλαμβάνονται "ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των διαδικασιών που οδηγούν στην επιλογή των Αναδόχων Παραχώρησης (πρόκειται για τις ιδιωτικές εταιρίες) για τις συμβάσεις παραχώρησης, όπως και ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής στους σχετικούς διαγωνισμούς, η υποστήριξη κατά τη συγκριτική αξιολόγηση των προσφορών των υποψηφίων αναδόχων, καθώς και η επεξεργασία τυχόν αναγκαίων σχεδίων νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα αναφέρονται στις προκηρύξεις για υποβολή προτάσεων εκ μέρους των υποψηφίων αναδόχων, είτε στο κανονιστικό πλαίσιο και στις συμβάσεις παραχώρησης". Με λίγα δηλαδή λόγια, ο "σύμβουλος" θα έχει λόγο για τα πάντα.

Τα έργα στα οποία θα επιδιωχτεί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων είναι:

  • Οι αυτοκινητόδρομοι (ΠΑΘΕ, Εγνατία, Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα) καθώς και άλλοι οδικοί άξονες...
  • Εργα που απαιτούνται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Εργα που θα ενταχθούν στο Γ ΚΠΣ καθώς και έργα μη επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό βέβαια που θα συγκινήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο να συμμετάσχει στα έργα αυτά, είναι φυσικά η υψηλή κερδοφορία. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένη να τους προσφέρει μακροχρόνια εκμετάλλευση κερδοφόρων κυρίως τμημάτων των εθνικών οδών (διόδια με υψηλούς κυκλοφοριακούς φόρτους). Ηδη παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σχολιάζοντας τις παραχωρήσεις αυτές, κάνουν λόγο για συμβάσεις τριτοκοσμικού, αποικιακού τύπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε το γλέντι για τους ιδιώτες (2005-08-31 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες άλλοι 4 οδικοί άξονες (2000-10-04 00:00:00.0)
Αδιαφανής ο διαγωνισμός (2000-01-13 00:00:00.0)
Αρχίζει ο "τζόγος" με την Ολυμπιάδα 2004 (1998-12-23 00:00:00.0)
Ολα στους ιδιώτες - όλα για τους ιδιώτες! (1998-10-17 00:00:00.0)
Οι Ιρλανδοί, γενικός σύμβουλος της ΕΤΒΑ (1996-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ