Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματική μείωση των "κοινοτικών πόρων"
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη μείωση των κονδυλίων για την αγροτική οικονομία και το "πακέτο Σαντέρ"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε χτες στις Βρυξέλλες ότι με τη διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000" "πάμε για περικοπές δαπανών" σε βάρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του διαρθρωτικού "πακέτου Σαντέρ", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "υπάρχουν πολύ χονδρά προβλήματα στην ΚΑΠ" και τους φόβους ότι εκτός από μειωμένους πόρους "θα χαθούν" και άλλα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ΔΤ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), και ομολόγησε τη μοναξιά της κυβέρνησης στην προσπάθεια εξεύρεσης "συμμάχων" - έστω και συγκυριακών. Η έναρξη των τελικών διαπραγματευτικών γύρων της "Ατζέντας 2000", η οποία θα αποφασιστεί οριστικά την 24/25 Μάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου, χαρακτηρίζεται έτσι από δύο, βασικά στοιχεία: Πρώτον, η βάση διαπραγμάτευσης είναι η γερμανο-γαλλική αξίωση για "γενικό πάγωμα" των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2000 - 2006 στα επίπεδα του κοινοτικού προϋπολογισμού του 1999, με στόχο την "εξοικονόμηση" 40 με 45 δισ. ECU/ΕΥΡΩ (περίπου 20 τρισ. δραχμές) σε βάρος της ΚΑΠ και του "πακέτου Σαντέρ". Και, δεύτερον, η γερμανο-γαλλική ηγεμονία είναι αναμφισβήτητη, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα "μέτωπο φτωχών", όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις γίνονται διμερώς, δηλαδή η γερμανική προεδρία με κάθε ξεχωριστό κράτος - μέλος. Ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου ομολόγησε την παράξενη μεθόδευση, που ακολουθεί η γερμανική προεδρία στις διαπραγματεύσεις και, μάλιστα, έκανε λόγο για το "δίλημμα φυλακισμένου", που διακατέχει τις ασθενείς διπλωματίες, αφού "δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμμαχίες διαμορφώνονται". Ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και στην Κομισιόν, όπου είχε συναντήσεις με τη Γερμανίδα επίτροπο Β. Μάτις, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής και τον Φινλανδό επίτροπο Ε. Λικάνεν, αρμόδιο για θέματα κοινοτικού προϋπολογισμού και "προσωπικού" της Κομισιόν. Οι συναντήσεις αφορούσαν την "Ατζέντα 2000" και, ενδεχομένως, την "ενημέρωση" του Γ. Παπανδρέου ως "υποψηφίου" για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου από την 1/1/2000.

Αλλά προέκυψε μείζον θεσμικό ζήτημα. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, η Κομισιόν προσανατολίζεται στη "θεσμική" πρόταση για μείωση του αριθμού των επιτρόπων σε βάρος των μικρών και ασθενών κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα. Σε περίπτωση, δε, που οι μικρές χώρες δε θα δεχτούν να χάσουν τον επίτροπό τους, τότε οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" προτείνουν άνισες αρμοδιότητες μεταξύ των επιτρόπων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας, τα "θεσμικά" θα συζητηθούν αμέσως μετά την οριστική επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ από όλα τα κράτη - μέλη, με "πρώτη" επίσημη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κολονίας (3/4 Ιούνη).

"Ατζέντα 2000"

Ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου επανέλαβε και χτες ότι η διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000" "πάει" για "περικοπές δαπανών" την περίοδο 2000 - 2006.Πρόκειται για τη γερμανο-γαλλική αξίωση, που είχε απασχολήσει ως "τρίτη" πρόταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης (Δεκέμβρης 1998) με την ονομασία"πρόταση της αυστριακής προεδρίας". Αυτή θα είναι και η "βάση" των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα. Οι δύο άλλες προτάσεις, η αρχική της Κομισιόν (Ιούλης 1997) και η δήθεν συμβιβαστική για "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ, δε συζητούνται - η δεύτερη μετά από επιμονή της Γαλλίας ότι θα προβάλει βέτο. Ετσι, υπάρχει ήδη ένα γενικό πρόβλημα, που αφορά την εκ των προτέρων δραστική περικοπή των κονδυλίων για την ΚΑΠ και το "πακέτο Σαντέρ". Υπάρχει, προς το παρόν, και ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα το "πακέτο Σαντέρ" και έχει σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης και την απειλή "αποδέσμευσης" των "εθνικών" κονδυλίων ενός κράτους - μέλους από την Κομισιόν σε περίπτωση "μη απορροφητικότητας". Η "αποδέσμευση" θα είναι "αυτεπάγγελτη". Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, "αν εντός δύο χρόνων δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απορροφήσεις, μπορεί αυτό το ποσό να χαθεί για τη χώρα και να πάει στο γενικό κοινοτικό προϋπολογισμό", δηλαδή σ' άλλο κράτος - μέλος.

Τρίτο ζήτημα, που προέκυψε και χτες, εκτός απ' ότι τα λεφτά θα είναι λιγότερα και οι όροι απορρόφησης αυστηρότεροι, είναι και η προοπτική οι δικαιούχοι να γίνουν περισσότεροι. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η Βρετανία προτείνει επίμονα να ενταχθούν στο "στόχο 1" των ΔΤ, που ανήκει ολόκληρη η Ελλάδα, και η Πορτογαλία μαζί με τις φτωχότερες περιοχές της Κοινότητας και οι "αραιοκατοικημένες" περιοχές του ευρωπαϊκού Βορρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ