Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: σημειώσατε

ΑΠΑΤΗ κατ' εξακολούθηση σε βάρος των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν το σύνθημα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα δώσει απάντηση στο μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Πάνω σ' αυτό βασίστηκε όλη η επιχειρηματολογία για την ανάγκη μείωσης των μισθών, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε επενδύσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας. Ενώ, όμως, η ανταγωνιστικότητα, όπως την εννοούν, αυξήθηκε και η ανάπτυξη προχωρά με γρήγορους ρυθμούς όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν, η ανεργία σημειώνει νέα άνοδο. Πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο στο Νταβός ο Χορστ Σίμπερτ πρόεδρος του γερμανικού Kiel Institute ομολόγησε: "Ανάπτυξη και ανεργία είναι πια δυο μεγέθη που δεν αλληλοεπηρεάζονται. Δεν μπορούμε, πλέον, να ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη θα μειώσει την ανεργία". Και κατόπιν τούτου η συνταγή αλλάζει και γίνεται: "Η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα μειώσει την ανεργία".

***

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ έχει αναδειχτεί σε μεγάλο εργαστήριο για τη δοκιμή όλων των αντεργατικών μέτρων, τα οποία στη συνέχεια αποκτούν γενική εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα, λοιπόν, αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχέδιο για τις συντάξεις που εκπόνησε ο υπουργός Εργασίας Νόρμπερτ Μπλουμ.Με δυο λόγια η κεντρική ιδέα συνοψίζεται στο δίπτυχο: Αύξηση των κρατήσεων και μείωση των συντάξεων.Το σχέδιο, επίσης, προβλέπει ότι ένα μεγάλο μέρος των επιδομάτων που σήμερα καλύπτονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα καλύπτεται πλέον από ένα Ταμείο Οικογένειας, που θα χρηματοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα. Φυσικά, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυτές που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην "αγορά" των ιδιωτικών συντάξεων. "Πιστεύουμε πως το οικονομικό περιβάλλον θα είναι γενικά θετικό για τη δημιουργία ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων", δήλωσε ο Γκόρντον Μάγιερ, στέλεχος μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας.

***

ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ στους κρατικούς προϋπολογισμούς έχουν καταγγελθεί για πολλές χώρες - μέλη. Ο σκοπός βέβαια οφθαλμοφανής. Είναι η επιδίωξη να εμφανιστούν με καλές (έστω και πλαστές) οικονομικές επιδόσεις για τη συμμετοχή τους στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Μεταξύ των κυβερνήσεων που κατέφυγαν σε "λογιστικά μασάζ" για να φέρουν τους δείκτες του προϋπολογισμού στο προσδοκώμενο ύψος είναι και η ιταλική. Προχθές, λοιπόν, η ιταλική κυβέρνηση είχε ένα "αναπάντεχο" δώρο από την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βάσει των νέων διακανονισμών λοιπόν εξαφανίστηκε χωρίς καμιά προσπάθεια της Ιταλίας το 0,26% του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ενα "δώρο" με πολύ μεγάλη σημασία, αφού με αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας πέφτει στο 3%, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη συμμετοχή στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ.

***

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ από την ιταλική κυβέρνηση στη χειρονομία καλής θέλησης της Κομισιόν ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Την ίδια μέρα, λοιπόν, που γίνονταν γνωστά τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Τσιάμπι ανακοίνωνε στη Βουλή ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το καλοκαίρι. Οι δυο πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις αφορούν στην εταιρία Seat που εκδίδει τους τηλεφωνικούς καταλόγους και το "Χρυσό Οδηγό" και κυρίως της εταιρίας Autostrada που εκμεταλλεύεται τους ιταλικούς αυτοκινητόδρομους, εισπράττοντας και τα διόδια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρετών. Στην τρίτη θέση των υπό ιδιωτικοποίηση εταιριών βρίσκεται η ενεργειακή ENEL. Μεγάλο φαγοπότι λοιπόν, αφού "μεγάλα" ονόματα έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ