Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΜΑΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΒΕ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ΕΒΕ διεκδικούν διατήρηση και ενίσχυση του ΕΟΜΜΕΧ

- Πώς θα σκιαγραφούσατε την πορεία του ΕΟΜΜΕΧ τα τελευταία χρόνια, που με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων έχει μπει σε τροχιά απαξίωσης;

- Ο ΕΟΜΜΕΧ στα 22 χρόνια της ύπαρξής του ποτέ δεν έπαιξε το ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε και πολύ περισσότερο το ρόλο που απαιτούσε η πραγματικότητα των μικρών επιχειρήσεων της χώρας. Η αιτία βρίσκεται στην ανυπαρξία πολιτικών, κλαδικών και συνεταιριστικοποίησης, από τη μεριά των αστικών κυβερνήσεων που περισσότερο ενδιαφέρθηκαν για την άντληση ψήφων από τα μικροαστικά κόμματα, παρά για τη λύση των προβλημάτων τους. Τα τελευταία χρόνια, με την πιο έντονη επίθεση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, οι κυβερνήσεις αυτές απέβαλαν και τα τελευταία ψήγματα ψηφοθηρικής "ευαισθησίας". Κάθε σκέψη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στον έτσι κι αλλιώς άνισο ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις θεωρήθηκε παράβαση των νόμων της "ελεύθερης αγοράς". Παράλληλη ήταν και η πορεία του ΕΟΜΜΕΧ. Μετεξελίχτηκε σταδιακά και, ιδιαίτερα μετά το νόμο 2414 του '96 για τη μετατροπή του σε ΑΕ, από κεντρικό όργανο εφαρμογής πολιτικών υπέρ των ΜΜΕ σε γραφείο παροχής υπηρεσιών, αντίστοιχο με τα ιδιωτικά που λειτουργούν στο χώρο. Οι αρμοδιότητές του ψαλιδίστηκαν και το πεδίο δράσης του συρρικνώθηκε.

- Με το πρόσφατο νομοσχέδιο που προβλέπει την παραπέρα συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του η κυβέρνηση δίνει στον ΕΟΜΜΕΧ τη χαριστική βολή. Τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για τους ΕΒΕ;

- Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου κάθε δυνατότητας εφαρμογής κεντρικής και σχεδιασμένης πολιτικής για τις ΜΜΕ και ιδιαίτερα για τις πιο μικρές απ' αυτές που είναι πολυπληθείς και αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα επιβίωσης. Ο ΕΟΜΜΕΧ περιορίζει το πεδίο δράσης του στο νομό Αττικής και τα παραρτήματά του στην υπόλοιπη Ελλάδα μετατρέπονται σε υπηρεσίες των περιφερειών. Ο βασικός του κορμός τεμαχίζεται σε αδύναμα και ασύνδετα μεταξύ τους κομμάτια που μόνο σαν γραφεία πληροφοριών μπορούν να λειτουργήσουν. Στην εισηγητική, μάλιστα, έκθεση, που αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αναφέρονται σα βασικές αιτίες για τη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ το υψηλό κόστος λειτουργίας και οι καταπτώσεις των δανείων που παρείχε, τα οποία έφτασαν σήμερα τα 11 δισ. δρχ. και υποχρέωσαν το δημόσιο να κατασχέσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του. Και βέβαια είναι υψηλό το κόστος μιας ανύπαρκτης πολιτικής και ήταν φυσικό να μείνουν απλήρωτα δάνεια που δόθηκαν με διαδικασίες που διευκόλυναν κάθε είδους ρουσφετολογικές συναλλαγές, χωρίς αξιολόγηση, έλεγχο και αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης. Μόνο που αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κυρίως στη δεκαετία του '80, αλλά και της ΝΔ αργότερα.

- Ποια είναι η δική σας πρόταση για το μέλλον και το ρόλο του Οργανισμού;

- Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δουλιά και ένα ανθρώπινο εισόδημα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μικρεμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων. Υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να θεσπιστεί μια πολιτική παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση που θα συμπεριλαμβάνει ενίσχυση των συνεταιρισμών μικρών επιχειρήσεων στην προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, κύρια σε τομείς που αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες. Σε αυτό το τοπίο είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός κεντρικού οργάνου σχεδιασμού και εφαρμογών όπως ο ΕΟΜΜΕΧ. Τέτοιου είδους πολιτική έχουν ανάγκη οι ΕΒΕ σήμερα και, μέσα απ' την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού τους κινήματος, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες, θα υπερασπιστούν την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΕΟΜΜΕΧ, αλλά και την ίδια την επιβίωσή τους.

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέκα λόγοι καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής(2004-03-03 00:00:00.0)
Χρήσιμο για ...την κυβέρνηση(2003-06-19 00:00:00.0)
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου(1999-01-17 00:00:00.0)
Οχι στη διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ και του ΙΓΜΕ(1998-02-05 00:00:00.0)
Μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης η 26 του Νοέμβρη(1997-11-05 00:00:00.0)
Με τον αγώνα τους απαντούν στο "διάλογο"(1997-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ