Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΟΓΑ
Αντιαγροτικές διατάξεις

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τον ΟΓΑ - όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας - οι έξι διατάξεις του νέου αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99 που αφορούν τους αγρότες.

Συγκεκριμένα: Στην ασφάλιση του ΟΓΑ μπορούν να υπάγονται οι αγρότες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (ήταν μέχρι τώρα το 21ο έτος).

Αναδρομικά από τις 2 Σεπτέμβρη '98 ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι εργάτες γης που ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ενώ προαιρετικά στο κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ασφαλίζονται οι απασχολούμενοι με αγροτικές εργασίες που είναι και συνταξιούχοι από έμμεσο δικαίωμα από άλλο φορέα.

Τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα που χορηγείται από τον ΟΓΑ, δικαιούνται κατ' εξαίρεση τα ανασφάλιστα άτομα που παίρνουν βοήθημα ή σύνταξη ίδια ή μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ του ν.4169/61. Σε περίπτωση ζευγαριού ισχύει αν παίρνει ο ένας ή και οι δυο σύζυγοι σύνταξη ή βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή μικρότερο της σύνταξης του ΟΓΑ.

Από τις διατάξεις του νόμου 2676/99 για τη σύνταξη λόγω θανάτου, εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ παίρνουν την εφάπαξ αποζημίωσή τους κατά το χρόνο που απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους.

Τέλος, τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και τα προστατευόμενα μέλη, θα ισχύουν χωρίς θεώρηση μέχρι τις 31 Μάρτη '99. Ομως, αν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση της εισφοράς "χαράτσι" στο νέο ταμείο κύριας ασφάλισης για το Α' εξάμηνο του 1998 (η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι 31/12/98 και δόθηκε τρίμηνη παράταση) τότε οι αγρότες δε θα δικαιούνται υγειονομικής περίθαλψης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ