Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Καταδικασμένοι σε ανεργία οι παράκτιοι ψαράδες

Στην ανεργία έχουν καταδικαστεί από την αρχή της χρονιάς 300 παράκτιοι αλιείς της Καβάλας, μετά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να απαγορέψει τη χρήση ζαργανόδιχτων που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη δουλιά τους. Εδώ και μέρες οι παράκτιοι της Καβάλας έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις απαιτώντας από τον αρμόδιο υφυπουργό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση δεν επιβάλλεται από κανέναν κανονισμό της ΕΕ, παρά μόνο, όπως καταγγέλλουν, από τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στο χώρο της αλιείας. Τυπικά το αιτιολογικό που χρησιμοποιήθηκε είναι πως με το ζαργανόδιχτο δεν αλιεύονται μόνο ζαργάνες αλλά και άλλα είδη.

Σχεδόν καθημερινά παράκτιοι αλιείς της Καβάλας προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, ενώ μόνιμα πλέον τις τελευταίες μέρες έχουν κατασκηνώσει στην παραλία της πόλης όπου ψήνουν σαρδέλες και τις μοιράζουν στον κόσμο, κάνοντας γνωστό το πρόβλημά τους. Οι παράκτιοι καλούν τους πολίτες να συμπαρασταθούν στον αγώνα που διεξάγουν για να μη μείνουν χωρίς δουλιά και κατ' επέκταση χωρίς εισόδημα για να ζήσουν.

Εξαιτίας της έλλειψης άλλων αλιευμάτων κατά τη χειμερινή περίοδο, οι παράκτιοι χρησιμοποιούν το ζαργανόδιχτο κυρίως για την αλίευση σαρδέλας που αφθονεί στην περιοχή και έτσι εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα. Με την εφαρμογή του ΠΔ 320/97, σύμφωνα με το οποίο "παύουν να ισχύουν όλες οι άδειες αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο ζαργανόδιχτο, μετά την 31/12/98", πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους παράκτιους, έχει αποτέλεσμα τις εισαγωγές σαρδέλας από την Τουρκία και άλλες χώρες για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Παράλληλα έχει επιπτώσεις και στους εργαζόμενους στην ιχθυόσκαλα αλλά και στους πλανόδιους πωλητές.

Οι παράκτιοι της Καβάλας, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου τους Παναγιώτη Καρανικόλα, από πέρσι ακόμη ζήτησαν από το υπουργείο να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία θα διεξάγονταν έρευνα από αρμόδια επιστημονική επιτροπή ώστε να αποδειχθεί αν η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου προκαλεί ζημιά στα ιχθυοαποθέματα. Μάλιστα κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και οι βελτιώσεις που έχει προτείνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας Νέας Περάμου Καβάλας για τα συγκεκριμένα δίχτυα. Ομως παρά το γεγονός πως τέτοιες έρευνες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, το υπουργείο αρνείται να υιοθετήσει την πρόταση των παράκτιων, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Νίκος Γκατζής, οι οποίοι αφού διαπιστώνουν και περιγράφουν τις επιπτώσεις που έχει στο εισόδημα των παράκτιων αλιέων η εφαρμογή της σχετικής απόφασης, καλούν τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει: "Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας Νέας Περάμου Καβάλας να εφαρμοστεί μια δοκιμαστική περίοδος προκειμένου να λυθεί δίκαια, αντικειμενικά και οριστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 320/97;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ