Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Η συνήθης προεκλογική ρύθμιση...

Χιλιάδες αυθαίρετα θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης στην Ανατολική Αττική. Εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, επικαλείται ο νομάρχης για τις παράνομες ηλεκτροδοτήσεις

Τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων στην Ανατολική Αττική, με την αθρόα ένταξή τους στο σχέδιο πόλης, ανακοίνωσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο νομάρχης, Δ. Φράγκος. Παίρνοντας τη σκυτάλη των σχετικών εξαγγελιών από την κυβέρνηση, ο Δ. Φράγκος είπε χτες πως έχουν κυρωθεί ήδη 15 πράξεις εφαρμογής για την ένταξη στο σχέδιο πόλης 30.000 στρεμμάτων. Οι σχετικές διαδικασίες, είπε, επισπεύδονται, ενώ μέχρι το τέλος του 1999 θα έχουν μπει στο σχέδιο άλλα 122.000 στρέμματα. Ουσιαστικά, ανήγγειλε τη νομιμοποίηση αυθαιρετουπόλεων στην περιοχή, κάτι που είναι αποτέλεσμα - αλλά και άλλοθι για τις κατά το δοκούν ερμηνείες της "φύσης" των εκτάσεων - της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τις χρήσεις γης.

Επειδή, όμως, το σχέδιο της εγκατάστασης αυθαιρετουπόλεων είναι πιο... προσιτό, ο νομάρχης δήλωσε χτες πως πολλά από τα σπίτια που ηλεκτροδοτήθηκαν παράνομα - σύμφωνα με την κατηγορία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών - βρίσκονται στις υπό ένταξη περιοχές στο σχέδιο πόλης. Ο ίδιος, αναφορικά με τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για παράνομες ηλεκτροδοτήσεις στην περιοχή, επανέλαβε πως έκανε χρήση και πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, της 26ης Ιούνη 1995, η οποία δίνει ουσιαστικά το "πράσινο φως" για ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων. Κατήγγειλε, μάλιστα, τον Κ. Λαλιώτη για φαρισαϊσμό, υποκρισία και επιλεκτική αντιμετώπιση, καθώς - όπως είπε και είναι γνωστό, άλλωστε - πολλοί νομάρχες έχουν κάνει χρήση αυτής της εγκυκλίου.

Οι λόγοι που επικαλείται ο Κ. Λαλιώτης, στη σχετική εγκύκλιό του - μιλά για "κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, με αιχμή σοβαρούς και αποδεδειγμένους λόγους υγείας" - αποτέλεσαν και το πρόσχημα για τον Δ. Φράγκο να αρχίζει να μοιράζει άδειες. Ο ίδιος έκανε λόγο για 1.360 ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων σπιτιών πολιτών, με αναπηρία πάνω από 67%, κάτι όμως που δεν έλεγχε - όπως άφησε να εννοηθεί - η Νομαρχία. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αναφορικά με το πώς διαπιστωνόταν η εγκυρότητα των εν λόγω πιστοποιητικών, ο Δ. Φράγκος είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της Νομαρχίας, τη στιγμή που στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον πταισματοδίκη Κορωπίου - στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται τώρα η υπόθεση της δίωξής του - τονίζει πως τα αρμόδια όργανα, δηλαδή η Διεύθυνση Υγείας, έκρινε, αν υφίστανται οι "κοινωνικοί λόγοι" της εγκυκλίου.

Στη χτεσινή συνέντευξη, ο Δ. Φράγκος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε άγνοια, αλλά και αναρμοδιότητα σχετικά με τον αριθμό των αυθαιρέτων που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, κάτι που, είπε, είναι ευθύνη της... Αστυνομίας. Αναρμοδιότητα δήλωσε και για το ζήτημα των κατεδαφίσεων σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Αυτό, είπε, το αποφασίζει η Περιφέρεια, ενώ η Νομαρχία "βάζει" απλά τα συνεργεία, όταν της ζητηθεί!

Συνεχίζοντας την αποποίηση ευθυνών για τα πάντα, δίνοντας την εντύπωση πως η μόνη δραστηριότητα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής είναι να δίνει άδειες ηλεκτροδότησης, ο Δ. Φράγκος είπε πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν έχει λόγο για την εγκατάσταση 15 πετρελαϊκών δεξαμενών στο Λαύριο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λιμανιού. Κάτι ψέλλισε για ενδεχόμενη επιβάρυνση του περιβάλλοντος - που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν υλοποιηθούν τα αρχικά σχέδια των εταιριών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νέου αεροδρομίου του Σπάτων από τις δεξαμενές του Λαυρίου - λέγοντας, όμως, στη συνέχεια, πως τα αρμόδια υπουργεία ξέρουν!

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ