Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

"Τα τρένα του πολέμου θα μείνουνε εδώ"

Για δύο ώρες χτες οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης μπλόκαραν τρένο με γερμανικά άρματα, που είχε προορισμό το Κόσσοβο

Με μια ακόμα δυναμική κίνηση απάντησαν χτες οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης στην πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, στην πολιτική, που, για μια ακόμα φορά παρέχει "γην και ύδωρ" στους αμερικανο- ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές για την εκτέλεση των εγκλημάτων τους στα Βαλκάνια. Δεκάδες κομμουνιστές έστησαν στις 7,30 το πρωί μπλόκο σε αμαξοστοιχία που μετέφερε γερμανικές δυνάμεις του κατοχικού στρατού του ΝΑΤΟ προς το Κόσσοβο. Απαίτησαν αγωνιστικά να σταματήσει η μεγάλης έκτασης ΝΑΤΟική επιχείρηση που εξελίσσεται μέσω της πόλης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας, με την προώθηση χιλιάδων στρατιωτών, αρμάτων μάχης και κάθε είδους πολεμικού υλικού για χρήση στο νέο πόλεμο που ετοιμάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή.

Από τις 7.30 το πρωί και μέχρι τις 9.30 τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ κατάφεραν, όχι απλά να παρεμποδίσουν την επιχείρηση μεταφοράς, αλλά και να αναγκάσουν σε οπισθοχώρηση το συρμό με τα φονικά σύνεργα.

Το μπλόκο στήθηκε δίπλα στη γέφυρα της Μενεμένης. Πάνω στις ράγες που κάθε μέρα, το τελευταίο διάστημα, κυλάνε τα τρένα του πολέμου προωθώντας προς τα σύνορα τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, χτες περπάτησαν οι νέοι αγωνιστές, υπερασπιστές της ειρήνης, της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας. Τα κόκκινα λάβαρα υψώθηκαν κόντρα στις ερπύστριες και τα άρματα μάχης.

"Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί", διαδήλωναν με πάθος οι κομμουνιστές, καθώς το τρένο πλησίαζε, ενώ την ίδια ώρα οι Γερμανοί στρατιώτες, μέσα από το βαγόνι συνοδείας, πανικόβλητοι - καθώς μόλις ξυπνούσαν - άρχισαν σχεδόν μηχανικά να οπλίζουν...

Το σύνθημα που ακουγόταν ασταμάτητα, έγινε πράξη και έδωσε το μήνυμα της συνέχειας: "Τα τρένα του πολέμου θα μείνουνε εδώ, θα βρούνε απέναντί τους όλο το λαό".

Ο πρώτος στόχος επιτεύχτηκε. Το τρένο σταμάτησε. Επόμενη κίνηση ήταν να μείνουν ανεξίτηλα τα σημάδια της αντίστασης. Τα βαγόνια και τα άρματα μάχης βάφτηκαν με κόκκινη μπογιά. Τα συνθήματα θα τους συνοδεύουν μέχρι τα σύνορα: "Killers go home".

Ούτε οι ελληνικές αστυνομικές αρχές που κλήθηκαν να προστατεύσουν τα ξένα στρατεύματα από τον "εχθρό λαό", κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των κομμουνιστών. Αστυνομία και εισαγγελέας έφυγαν άπραγοι, παρά τις απειλές που εξαπολύθηκαν για συλλήψεις και επέμβαση των ΜΑΤ, αν δεν απελευθερώνονταν άμεσα η σιδηροδρομική γραμμή. Η απάντηση ήρθε ευθύς αμέσως: "κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο".Παράλληλα, καταγγέλλοντας την υποτέλεια της κυβέρνησης που έχει θέσει όλους τους μηχανισμούς της στις υπηρεσίες των ξένων αφεντικών οι κομμουνιστές διαδήλωσαν: "έπεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια ΗΠΑ - Γερμανών".

Στο χώρο του μπλόκου, κατέφτασε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος, προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση. Εγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των επεμβατικών δυνάμεων και την ανοχή που δείχνουν οι αιρετοί φορείς της πόλης. Ο νομάρχης δεσμεύτηκε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, παρουσία μάλιστα, είπε, και του υπουργού Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την επιχείρηση, τους στόχους της, τον τρόπο εμπλοκής της χώρας μας - πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, με τη δέσμευση πως το πέπλο σιωπής που έχει επιβληθεί στην πόλη από την κυβέρνηση και τους προσκείμενους σ' αυτήν για να σκεπαστεί η βρώμικη επιχείρηση, πρέπει να σπάσει με κάθε τρόπο. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί να ανατραπούν, δήλωσαν οι κομμουνιστές και ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση με το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οταν ο λαός δεν προσκυνά, ακόμα και τα τρένα πίσω τα γυρνά» (2024-03-27 00:00:00.0)
Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα (2019-03-28 00:00:00.0)
NO PASSARAN! (1999-04-29 00:00:00.0)
Απεργίες και μπλόκα στα τρένα του θανάτου (1999-04-23 00:00:00.0)
Αναστάτωση προκάλεσε το μπλόκο στην εφοδιοπομπή (1999-04-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ