Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Ελληνες στρατιώτες μισθοφόροι του ΝΑΤΟ

Στην Αλβανία στέλνονται εν κρυπτώ στρατευμένοι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους. Εκστρατεία στρατολόγησης "εθελοντών" μισθοφόρων με δέλεαρ τον υψηλό μισθό

Τάγματα μισθοφόρων συγκροτούνται στον Ελληνικό Στρατό για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στα οποία κατατάσσονται "εθελοντικά" στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους. Ηδη ο πρώτος αριθμός των στρατιωτών αυτών έχει προωθηθεί στην Αλβανία και πρόκειται να ενταχθεί στη ΝΑΤΟική δύναμη των 6.000 ανδρών, που συγκροτείται στη χώρα αυτή με πρόσχημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που ήρθαν από το Κοσσυφοπέδιο, στην ουσία όμως είναι το προγεφύρωμα για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας (ΕΛΔΑΛ), στο Ισμπερίς των Τιράνων, βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα 25 Ελληνες στρατιώτες και αναμένεται η άφιξη και άλλων. Η δύναμη αυτή ενισχύει το ελληνικό τάγμα της ΕΛΔΑΛ, 250 ανδρών, που έχει εγκατασταθεί στην Αλβανία από την περίοδο της "κρίσης των πυραμίδων". Η κίνηση αυτή έγινε εν κρυπτώ, όπως και όλη η διαδικασία στρατολόγησης "εθελοντών" από διάφορες μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, εκστρατεία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αμυνας αρνούνταν να επιβεβαιώσουν την εκστρατεία αυτή, στρατολόγησης "εθελοντών" μισθοφόρων στρατιωτών, ενώ τώρα που έγινε γνωστή προσπαθούν να την υποβαθμίσουν. Το δέλεαρ, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση συγκρότησης μισθοφορικών σωμάτων, είναι οικονομικό. Ο μηνιαίος μισθός ενός Ελληνα μισθοφόρου στρατιώτη - υπηρέτη του ΝΑΤΟ φθάνει το μισό εκατομμύριο, σε αντίθεση με το στρατιώτη που υπηρετεί την πατρίδα, που είναι χίλιες δραχμές το μήνα.

Είναι η πρώτη φορά, μετά τον πόλεμο της Κορέας το 1952, που Ελληνες στρατιώτες στέλνονται εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς μέχρι τώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στο εξωτερικό (Σομαλία, Βοσνία, Αλβανία), αποτελούνταν μόνο από μόνιμα στελέχη, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πενταετείς οπλίτες. Η ενοχή της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας και συνολικά της κυβέρνησης φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να συγκαλύψουν το θέμα και να ρίξουν "στάχτη στα μάτια". Πέρα από την καθαρά πολιτική διάσταση της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό για να υπηρετήσουν τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, τίθεται και θέμα τυπικής νομιμότητας, αλλά και συνταγματικότητας αυτής της ενέργειας, καθώς είναι άγνωστο ποιοι έλαβαν την απόφαση για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που υποβάλουν την αίτηση για συμμετοχή στην "ειρηνευτική" δύναμη του ΝΑΤΟ, υποχρεώνονται να υπογράψουν παράλληλα και ένα άλλο χαρτί όπου δηλώνουν ότι δε θα έχουν καμία διεκδίκηση αν συμβεί κάτι κακό σε βάρος τους.

Η αποστολή των 25 στρατιωτών στην Αλβανία είναι μόνο η αρχή, καθώς είναι ήδη έτοιμη ολόκληρη μεραρχία για να σταλεί... όπου το ΝΑΤΟ θα διατάξει. Πρόκειται για την 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία που εδρεύει στην Εδεσσα και υπάγεται στο Β' Σώμα Στρατού, το οποίο έχει μετατραπεί στο σύνολό του σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ. Η 2η Μηχανοκίνητη Μεραρχία, που ανήκει στις δυνάμεις οι οποίες υπάγονται στο ΝΑΤΟ, αποτελείται από δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, με όλα τα όπλα και την υποστήριξη που απαιτούνται.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ