Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο... Στάλιν "βομβαρδίζει" τη Γιουγκοσλαβία!

Οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από ένα έντυπο σε ένα άλλο, με την ευθύνη του τελευταίου, προκύπτουν από διάφορες ανάγκες και εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς, από το να "γεμίζουν" οι σελίδες - ο πιο "αθώος" και εκτός πραγματικότητας λόγος - μέχρι την απόδειξη (;) του ενδιαφέροντος (;) του εκδότη για μια πολύπλευρη (;) και έγκυρη (;) ενημέρωση του αναγνώστη του. Οι παραπάνω λέξεις ακολουθούνται από ερωτηματικά, γιατί η αναδημοσίευση τελικά αποτελεί εργαλείο της προπαγάνδας, η επιτυχία της οποίας, στην περίπτωση για την οποία θα αναφερθούμε, επιδιώκεται να είναι ευθέως ανάλογη της "μεγαλοσύνης" και της "εγκυρότητας" του εντύπου από το οποίο αναδημοσιεύεται το κείμενο.

***

Επειδή λοιπόν κάθε έντυπο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα - ανομολόγητα ή όχι - και επειδή οι καιροί που περνάμε είναι, σε επίπεδο προπαγάνδας, το ίδιο καταστροφικοί με τους "Κρουζ" και τους "Τόμαχοκ", η αναδημοσίευση στο "Βήμα" της Κυριακής (11/4) άρθρου των "Τάιμς" με τίτλο "Το παιδικό τραύμα της Ολμπράιτ" αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Ο υπέρτιτλος του άρθρου λέει "τα προσωπικά αισθήματα και η οικογενειακή ιστορία καθοδηγούν την υπουργό Εξωτερικών" και στον υπότιτλο διαπιστώνεται, ότι "Το Κοσσυφοπέδιο είναι η ρεβάνς για τη ρατσιστική και εθνικιστική εχθρότητα που είχε υποστεί (σ. σ. η Ολμπράιτ) όταν ζούσε στην Ευρώπη". Ακόμη πιο συγκεκριμένη είναι η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: "Η Μαντλίν Ολμπράιτ βίωσε όταν ήταν παιδί πρώτα τον ναζισμό και μετά τον σταλινισμό. Ως ενήλικος έμαθε ότι οι εβραίοι παππούδες της είχαν χαθεί στο Ολοκαύτωμα".

Σε ανάλογο ύφος κινείται όλο το άρθρο, το οποίο καταλήγει ως εξής: "Οταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάζουν γιατί οι βόμβες άρχισαν να πέφτουν στη Γιουγκοσλαβία, θα πρέπει να ανατρέξουν στην ταραγμένη και σύνθετη ιστορία όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Μαντλίν Ολμπράιτ".

***

Επειδή ο ρόλος της προσωπικότητας στην ιστορία είναι ένα θέμα που ξεφεύγει από τις δυνατότητες του χώρου, αρκούμαστε σε μία παρατήρηση: τι άλλο εκτός από την απόκρυψη της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στα Βαλκάνια μπορεί να επιδιώκει ένα τέτοιο άρθρο, το οποίο:

1.Καταργεί σε λίγες λέξεις όλους τους νόμους κίνησης της ιστορίας, βάζοντας στη θέση τους μια μεταφυσική θεώρηση, η οποία προσπαθεί να πείσει πως αν δεν υπήρχε η Ολμπράιτ μπορεί και να μη γινόταν επίθεση στη Γιουγκοσλαβία! Μάλιστα στο άρθρο ο Κλίντον φέρεται να λέει για την Ολμπράιτ σε σχέση με την επίθεση: "πίεζε και ξαναπίεζε"! Αρα, μη "σκοτώνετε" τον - ως γνωστό και με "αδυναμίες" - Πρόεδρο.

2.Προσπαθεί να μας πει - ούτε λίγο ούτε πολύ - πως και η ίδια η Ολμπράιτ δεν είναι αυτό που "φαίνεται", δηλαδή ένα από τα πιο σκληρά "γεράκια" του ιμπεριαλισμού, αλλά το αποτέλεσμα ενός "παιδικού τραύματος", για το οποίο δεν ευθύνεται "μόνο" ο ναζισμός που ματοκύλισε την Ευρώπη, αλλά "αυταπόδεικτα" και... ο "σταλινισμός"!

***

Με λίγα λόγια, "ουσιαστικά", η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν ισοπεδώνονται από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται περί "οπτασίας". Από τον Στάλιν βομβαρδίζονται. Και το "Βήμα" δεν προσπαθεί να "θολώσει" τα νερά. "Ενημέρωση" πράττει...

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ