Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόβλημα με τα Σκόπια θα "περιμένει"

Διέψευσε η κυβέρνηση πληροφορίες, που ήθελαν "συμφωνία" για το όνομα με τα Σκόπια και έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια έφερε "κοντά" Αθήνα και Σκόπια, καθώς πρόβαλε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η "κοινότητα" των συμφερόντων των δύο χωρών. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ γνωρίζει ότι η μόνη όμορη χώρα, που σίγουρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις, είναι η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα τρέμει με το ενδεχόμενο διάλυσης της ΠΓΔΜ.

Ολα αυτά και το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα Κοσσοβάρων, που απειλεί να ανατρέψει την ευαίσθητη εθνολογική αναλογία της ΠΓΔΜ, "βοήθησαν" να ανταλλαγούν, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, κάποιες σκέψεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ονομασίας του νέου κράτους. Υπήρξαν μάλιστα και δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία επίκειται συνάντηση Σημίτη - Γκλιγκόροφ και υπογραφή συμφωνίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, δεν "έφτασε ακόμη η ώρα" (ας μην ξεχνάμε ότι έρχονται και εκλογές) και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας διέψευσε τα δημοσιεύματα και τις σχετικές πληροφορίες. "Το θέμα της ονομασίας, είπε ο εκπρόσωπος, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις δεν έχουν ωριμάσει, δεν έχουν φτάσει σ' ένα στάδιο, ώστε να προκύπτει συμφωνία. Βεβαίως, ο κ. Γκλιγκόροφ έχει ζητήσει να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, προβλέπεται στο πρόγραμμα, αλλά στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου Κορυφής και στο περιθώριο των κυρίων εργασιών της".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο υπουργός Τύπου σημείωσε πως "το ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα για αρκετό καιρό δεν εμπόδισε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, δεν εμπόδισε την Ελλάδα να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει, λόγω του μεγάλου προσφυγικού κύματος στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Είπα, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τις προηγούμενες μέρες, ότι η κατάσταση αυτή ,έτσι όπως διαμορφώθηκε, μια κατάσταση που έφερε πολύ κοντά τα δύο κράτη - συνεργαζόμενα για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, των συνεπειών που προέκυψαν μετά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο - μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργεί ένα άλλο καλύτερο περιβάλλον, ώστε η άλλη πλευρά να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και έτσι να αντιμετωπιστεί και να λυθεί οριστικά και το εκκρεμές θέμα της ονομασίας. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο".

Με την ίδια επιχειρηματολογία, απάντησε ο υπουργός Τύπου, σε ερωτήσεις σχετικές με ενδεχόμενη υπογραφή ελληνοτουρκικής συμφωνίας μετά από συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Δεν έχει προσδιοριστεί τέτοια συνάντηση, δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Ασφαλώς, στο πλαίσιο τέτοιων κορυφαίων διασκέψεων, πάντοτε υπάρχει δυνατότητα, σε ένα χώρο που κινούνται πολλοί ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Πάντως, δεν έχει προγραμματιστεί, δεν προβλέπεται αυτή την ώρα που συζητούμε συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Και βέβαια, είμαστε πολύ μακριά από την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευθετήσεις για το καλό του ΝΑΤΟ και των επιχειρήσεων(2010-03-25 00:00:00.0)
Αναζητούν φόρμουλα για την επικείμενη Σύνοδο(2009-12-03 00:00:00.0)
Αμετακίνητοι...(2008-06-24 00:00:00.0)
Επετειακές ...πιέσεις(2008-03-25 00:00:00.0)
«Αισιοδοξία» και σκοπιμότητες(2008-03-21 00:00:00.0)
Αγρια παζάρια με αμερικανική παρέμβαση(2008-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ