Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελληνικές "ανησυχίες"

Η παρατεταμένη αστάθεια, που φαίνεται πως εγκαινιάστηκε στην περιοχή και η πιθανότητα "νέας ισορροπίας" με τη δημιουργία της "μεγάλης Αλβανίας" εντείνουν τις ανησυχίες στα κυβερνητικά κλιμάκια

Η Αθήνα, μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ την περασμένη Δευτέρα και τη χτεσινή συνάντηση Ολμπράιτ - Ιβάνοφ, θέλει να ελπίζει πως πλησιάζει η ώρα της συνδιαλλαγής.

Προφανώς, έτσι αποτυπώνεται, ως ένα βαθμό, και ο ευσεβής πόθος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς γενική είναι η εκτίμηση πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί διατάραξαν την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή και εγκαινίασαν μια μακρά περίοδο αστάθειας, με σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες για τα "ελληνικά συμφέροντα".

Οι ελληνικές "ανησυχίες" διατυπώνονται πρώτα απ' όλα στους Αμερικανούς, σε κάθε ευκαιρία που προσφέρει μια συνάντηση αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων. Την περασμένη Δευτέρα στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου - που σημειωτέον υπέγραψε πάλι το κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο επικροτούνται και ενισχύονται οι εγκληματικοί ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί ενάντια στους Σέρβους - είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και να βρει, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου, την... κατανόηση της Αμερικανίδας Υπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου εισέπραξε από τη Μ. Ολμπράιτ τη διαβεβαίωση πως η Ουάσιγκτον επιφυλάσσει "ρόλο" στην Ελλάδα, όταν έρθει η ώρα ειρήνης!

Τα "ωραία λόγια", πάντως, δεν καθησυχάζουν τις ελληνικές ανησυχίες. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι, μετά τις τελευταίες διαβουλεύσεις το ενδεχόμενο χερσαίας εμπλοκής του ΝΑΤΟ μπορεί να απομακρύνθηκε, ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της ενίσχυσης των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά οδηγούν σε μια "πικρή" διαπίστωση: Η περιοχή βρίσκεται ήδη σε αστάθεια η οποία θα έχει μακρά χρονική διάρκεια.

Στην Αθήνα κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι συμφωνούν ότι και η Ουάσιγκτον, παρά τους υψηλούς τόνους, αναζητά τρόπους για "συνδιαλλαγή" με το Βελιγράδι, αρκεί να διατηρήσει αλώβητο το γόητρό της. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η αμερικανική διπλωματία "συζητά" τις προτάσεις του Βελιγραδίου για ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης, αποτελούμενης από Ουκρανούς και Ινδούς στρατιώτες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ολα αυτά πάντως δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες όσων παρατηρούν ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα ως αεροπορική κάλυψη των ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Το απευκταίο σενάριο για τα ελληνικά συμφέροντα, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, είναι η "νέα ισορροπία" στην περιοχή να προβλέπει τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας", γεγονός που προϋποθέτει τη χάραξη νέων συνόρων στα Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ