Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

"Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, να αντιδράσει άμεσα και να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί, με κανέναν τρόπο, η Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα λιμάνια της χώρας, για την εξυπηρέτηση των στόχων και των επιδιώξεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια".

"Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη βάναυση και παρανοϊκή στρατιωτική επίθεση των Αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας....

.... Μετά τις δραματικές εξελίξεις σε Σερβία και Κόσσοβο οι εργαζόμενοι στο λιμάνι δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε, για να μην περάσουν άλλα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που θα προορίζονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Σερβία και στο Κόσσοβο και που θα έχουν τραγικές και απρόβλεπτες συνέπειες γενίκευσης του πολέμου σ' όλη την περιοχή των Βαλκανίων".

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το κοινό ψήφισμα των εργαζομένων όλων των σωματείων του λιμανιού Θεσσαλονίκης και από το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών όλης της χώρας.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών αποφάσισε την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων του προσωπικού του ΟΣΕ, που εμπλέκεται στην κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών οι οποίες προγραμματίζονται να μεταφέρουν στρατεύματα και όπλα από σταθμούς της Β. Ελλάδας.

"Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις υπαγορεύονται από το ιδιαίτερο καθήκον των σιδηροδρομικών να συμβάλουν, στο μέτρο των δυνάμεών τους, στο σταμάτημα της επέκτασης του πολέμου, στην υπεράσπιση της πατρίδας μας από κινδύνους εμπλοκής σ' αυτόν τον πόλεμο και στην αποκατάσταση της ειρήνης στα Βαλκάνια", καταλήγει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

* * *

Αυτά τα ψηφίσματα αποτελούν έκφραση της διάθεσης των εργαζομένων να αντισταθούν στις ΝΑΤΟικές επιδιώξεις για την αξιοποίηση και την εμπλοκή του ελληνικού λαού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη μοιρασιά εδαφών, σφαιρών επιρροής και αγορών στην περιοχή της Βαλκανικής.

Απαντούν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνουν, για μια ακόμη φορά, τροφή για τα κανόνια των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Οτι η εργατική τάξη αντιστέκεται στη "νέα τάξη", που οικοδομούν μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Η διάθεση της αντίστασης απέναντι στα ΝΑΤΟικά σχέδια από τους εργαζόμενους των λιμανιών και του ΟΣΕ χαρακτηρίζει το μπουρλότο, που σκάει σε αλυσιδωτές εκρήξεις από άκρη σε άκρη της χώρας και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να τινάξει συθέμελα στον αέρα όλο το σαθρό οικοδόμημα της υποτέλειας, της εθελοδουλίας και υποταγής, που έχουν στήσει όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις με σημαία τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΝΕ, Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Ξεγυμνώνονται σταδιακά, μαζί με τις εκρήξεις από τις νυχτερινές επιδρομές στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα όλες "οι υψηλές αξίες" περί Συμμαχίας, περί σεβασμού των μειονοτήτων, περί αυτοδιάθεσης των λαών, περί "ειρηνευτικών αποστολών", περί προστασίας των προσφύγων! Ολες αυτές οι διακηρύξεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και των επιτελείων του ΝΑΤΟ σκορπίζονται σαν τραπουλόχαρτα στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού μας, αφού δεν αποτελούν παρά χαρτί περιτυλίγματος σε έναν άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διεξάγεται με ευθύνη των ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

* * * * *

Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη βλέπουν τους τελευταίους μήνες την πόλη τους να βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Η πόλη στρατοκρατείται, το λιμάνι έγινε ορμητήριο πολεμικών οχημάτων και στρατιωτών της Ατλαντικής Συμμαχίας που προωθούνται στα Σκόπια, ώστε από εκεί να μετακινηθούν για να ολοκληρώσει το σχέδιο διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ αποβιβάζουν από το λιμάνι το στρατό και τα τανκ τους, αξιοποιούν εγκαταστάσεις του λιμανιού ως αποθήκες πολεμικού υλικού, επιβάλλουν καθεστώς απόλυτης δικαιοδοσίας για τις δυνάμεις τους. Οι αρχές της πόλης ήταν απούσες από αυτή τη δραματική ιστορία. Δε γνώριζαν τίποτα, δεν άκουσαν τίποτα ή ακόμα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι συνηθισμένες κινήσεις στα πλαίσια της "Συμμαχίας"! Ακόμη και τώρα που ξέσπασαν οι βομβαρδισμοί ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και το ποτήρι ξεχείλισε και ο λαός βγήκε στους δρόμους με συλλαλητήρια και πορείες, κυβέρνηση και αρχές κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους: "Δεν πρόκειται η Ελλάδα να εμπλακεί στον πόλεμο", λένε και αυτό το λένε στο λαό της στρατοκρατούμενης Θεσσαλονίκης! Η διέλευση των ταγμάτων θανάτου από το λιμάνι συνεχίζεται, οι διευκολύνσεις παρέχονται και αυτοί αρνούνται ότι έχουν συμμετοχή στον πόλεμο. Η παράδοση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη διέλευση των εισβολέων από μια κυρίαρχη χώρα δεν είναι συμμετοχή στον πόλεμο, δεν είναι πράξη πολέμου; Η παράδοση της Θεσσαλονίκης, του οδικού δικτύου έως τα σύνορα με τα Σκόπια, η διευκόλυνση γενικά των εισβολέων δεν είναι εμπλοκή στον πόλεμο; Ακόμα παραπέρα, το ελληνικό πολεμικό "Κίμων" στην Αδριατική δεν είναι εμπλοκή; Η παροχή "επικοινωνιακών" διευκολύνσεων από τα ραντάρ της βάσης στο Ακτιο δεν είναι εμπλοκή; Και το κυριότερο: Η φαρδιά - πλατιά υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στην ομόφωνη απόφαση όλων των ΝΑΤΟικών για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων (βομβαρδισμών) ενάντια στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι εμπλοκή;

* * *

Η ιστορία της εξαπάτησης του λαού για την πραγμάτωση του εγκλήματος σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, της Ελλάδας και συνολικά των Βαλκανίων έχει συνέχεια, καθώς οι ΝΑΤΟικοί, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, προετοιμάζουν την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας.

Βαφτίζοντας, σαν τον καλόγερο το κρέας ψάρι για να δικαιολογηθεί, τη χερσαία επιδρομή "ειρηνευτική επιχείρηση" (επικαλούνται την προστασία των προσφύγων που δημιούργησαν με τους βομβαρδισμούς τους). Είναι ντοκουμέντο - καταπέλτης το έγγραφο που αποκάλυψε πρόσφατα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, όπου με ημερομηνία 10 Σεπτέμβρη 1998 (!) η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για παροχή παντός είδους διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο (λιμάνι, αεροδρόμιο, μεταφορές) ακόμα και για χερσαίες επιχειρήσεις. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τάγμα Ελλήνων στρατιωτών για αποστολή στο Κόσσοβο.

Το αίτημα που μπαίνει, επομένως, για την εργατική τάξη απέναντι στον πόλεμο είναι:

- Αμεση απεμπλοκή της χώρας από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

- Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.

Είναι φανερό πόση αξία έχουν οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων, όπως αυτές του λιμανιού και του ΟΣΕ, όπως αυτές εκατοντάδων συνδικάτων σε όλη τη χώρα, όπως οι πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Πόσο βοηθούν το λαϊκό κίνημα στον αγώνα για σταμάτημα αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να στηριχτούν, να κλιμακωθούν, να αποτελέσουν ένα μαχόμενο αντινατοϊκό, αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο, με κορμό την εργατική τάξη.

Είναι ευκαιρία, ο γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς να αναδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά, να καταδικαστεί η επιδρομή του ΝΑΤΟ, να προβληθεί η απαίτηση για σταμάτημα των βομβαρδισμών, να αναδειχτούν οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Η παράδοση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη διέλευση των εισβολέων από μια κυρίαρχη χώρα δεν είναι συμμετοχή στον πόλεμο, δεν είναι πράξη πολέμου; Η παράδοση της Θεσσαλονίκης, του οδικού δικτύου έως τα σύνορα με τα Σκόπια, η διευκόλυνση γενικά των εισβολέων δεν είναι εμπλοκή στον πόλεμο;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ