Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Ανακαλύφθηκε ανθεκτικότερος ιός

Ακόμη πιο δύσκολη η αντιρετροϊκή θεραπεία

Ανησυχητικές για την αντιμετώπιση του ιού του ΕΪΤΖ είναι η ανίχνευση στη χώρα μας ενός σπάνιου και τύπου του ιού. Η ανίχνευση έγινε σε τέσσερις φορείς και είναι ένας "τριπλός μεταλλαγμένος ιός" και γι' αυτό είναι και πιο ανθεκτικός.

Μέχρι σήμερα οι φορείς του ΕΪΤΖ προσβάλλονταν από έναν μόνο από τους 10 αναγνωρισμένους υποτύπους του ιού. Στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις ανακαλύφθηκε η ύπαρξη τριών ταυτόχρονα υποτύπων οι οποίοι δημιουργούν ένα μεταλλαγμένο ιό, που παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Στη χώρα μας το 20% των φορέων έχουν προσβληθεί από υποτύπους του ιού, που ανιχνεύονται συνήθως σε λαούς της Αφρικής και της Ασίας, κάτι που δημιουργεί έντονους προβληματισμούς στους ειδικούς τόσο για την εξέλιξη και μετάδοση του ιού στη χώρα μας, με δεδομένη την ύπαρξη πολλών αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Τα σημαντικά αυτά στοιχεία ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων Ι. Στρατηγός και οι επιδημιολόγοι Αγγ. Χατζάκης και Μ. Λαζανάς,ενόψει του 2ου Εθνικού Συνεδρίου ΕΪΤΖ και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 - 25 Απριλίου 1999.

"Η επιδημία στην Ελλάδα έχει κάνει "ποιοτική" άνοδο. Ο ιός έχει τη δυνατότητα να φτιάχνει έναν ανασυνδυασμένο ιό ο οποίος έχει πάρει τα πιο ανθεκτικά στοιχεία από καθένα από τους υποτύπους. Δε μιλάμε για επέκταση και εξάπλωση του HIV ή και άλλων υποτύπων, αλλά για πολύπλοκους συνδυασμένους ιούς που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν καθώς δεν ξέρουμε αν η διάγνωση και η θεραπεία είναι αποτελεσματική και σε αυτούς", τόνισε ο Α. Χατζάκης.

Εξίσου ανησυχητικό, όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, είναι και το φαινόμενο της αντοχής του ιού στην αντιρετροϊκή θεραπεία ακόμη και σε ασθενείς στους οποίους τα φάρμακα χορηγούνται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα αρκετοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τη θεραπεία καθώς έχουν προσβληθεί από φορέα ο οποίος είχε ακολουθήσει αντιρετροϊκή θεραπεία με αποτέλεσμα ο ιός να έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στη συγκεκριμένη αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ