Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΡΥΖΙ
"Ρίζωσε" η καθυστέρηση

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Για τρίτη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση καθυστερεί τη διαδικασία έναρξης της παρέμβασης στο ρύζι (εσοδείας 1998), επιτείνοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ρυζοπαραγωγοί.

Η παρέμβαση στο ρύζι έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις αρχές του Απρίλη, αφού πρώτα μέχρι τέλος του Μάρτη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του φορέα παρέμβασης. Ομως κοντεύει να βγει και ο Απρίλης και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, ώστε να μπουν στην παρέμβαση οι απούλητες ποσότητες ρυζιού και να μετριαστεί έτσι, σε ένα βαθμό, το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και φέτος οι παραγωγοί. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η παραγωγή ρυζιού το 1998 ήταν μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της κυβέρνησης, όμως αυτό δεν εμπόδισε την κατρακύλα των τιμών σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Μόνο στο Νομό Θεσσαλονίκης παραμένουν απούλητοι 72.000 τόνοι ρυζιού περσινής εσοδείας και στο Νομό Σερρών άλλοι 16.000 τόνοι. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες καλλιεργείται το ρύζι.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης όμως δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός της καθυστέρησης έναρξης της παρέμβασης, αλλά και στην αποδοχή της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ. Το 1995 η κυβέρνηση συμφώνησε στην αναθεώρηση προς το χειρότερο του κοινοτικού καθεστώτος στο ρύζι, πράγμα που είχε μέχρι τώρα μόνο ολέθρια αποτελέσματα για τους ρυζοπαραγωγούς: Υψηλά ευρωπρόστιμα, εξευτελιστικές τιμές και περιορισμό της καλλιέργειας μέσω της ζωνοποίησης. Εκτός αυτών η κυβέρνηση δέχτηκε - και δέχεται - αδιαμαρτύτητα να γίνονται από χώρες της ΕΕ, μέσω των προτιμησιακών συμφωνιών, αθρόες εισαγωγές ρυζιού, με πολύ χαμηλούς δασμούς, από τρίτες χώρες. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Ολλανδία που έχει κατακλύσει την κοινοτική αγορά με εισαγόμενο ρύζι από τις Αντίλλες.

Τα προβλήματα αυτά επισημαίνει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και στην οποία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα της παρέμβασης στο ρύζι.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται ότι η καθυστέρηση επιλογής φορέα παρέμβασης έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί ν' αναγκάζονται στην πώληση του προϊόντος τους σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτήν της παρέμβασης. Επίσης προσθέτει πως ο κίνδυνος αλλοίωσης του προϊόντος τους είναι άμεσος, γιατί οι αδιάθετες ποσότητες είναι αποθηκευμένες σε χωρικές αποθήκες, που δεν προσφέρονται για τη συντήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παρέμβασης και μην επαναληφθεί το φαινόμενο της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στο μέλλον. Επίσης, τι ενέργειες θα κάνει για να περιοριστούν οι εισαγωγές και να ισχύσει στην πράξη η κοινοτική προτίμηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπρόστιμο συνυπευθυνότητας (2008-04-25 00:00:00.0)
Διχαστική κυβερνητική μεταχείριση (2006-03-24 00:00:00.0)
Ξανακόλλησαν... την παρέμβαση (2003-05-22 00:00:00.0)
«Βράσε ρύζι» (2002-11-02 00:00:00.0)
"Ρίζωσε" η κοροϊδία (1999-07-15 00:00:00.0)
Απλήρωτο το ρύζι της παρέμβασης (1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ