Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ετοιμη η Γιουγκοσλαβία για την ειρήνη

Σλ. Μιλόσεβιτς: Προϋπόθεση ο τερματισμός της επίθεσης και η απόδοση του ρόλου του στον ΟΗΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μετά τις συνομιλίες που είχε χτες με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και τον πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν επίκεντρο τη Μόσχα.

"Η γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά τις προτάσεις του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας που θα προσκομίσει ο Ρώσος μεσολαβητής, Βίκτορ Τσερνομίρντιν", είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι αν αυτές οι προτάσεις θα είναι τέτοιες, ώστε να μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

"Από πλευράς Γιουγκοσλαβίας θα υπάρξει καλή διάθεση και αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης", συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά πολιτική λύση, που στην ουσία θα αποτελεί επιβολή των απόψεων της Δύσης, χωρίς όμως να οδηγήσει σε ταπείνωση τη Γιουγκοσλαβία και σε εξόντωση το σερβικό λαό.

Υπάρχουν ακόμη προβλήματα αλλά η γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε να ξεπεραστούν, θα πρέπει να συμβάλει και το ΝΑΤΟ, είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ακόμη ότι είναι ανόητη η απόφαση για παραπομπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

"Οπως τον ενίσχυσαν οι βομβαρδισμοί, έτσι θα τον ενισχύσει και αυτή η απόφαση. Φάνηκε ότι η απόφαση αυτή δεν τον ενδιαφέρει, αλλά θα δημιουργήσει οπωσδήποτε προβλήματα", εκτίμησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υποδεχόμενος τον Κ. Μητσοτάκη, εκφράστηκε υπέρ μιας διευθέτησης, "χωρίς καθυστέρηση", της σύγκρουσης στο Κόσσοβο, με το πέρασμα "από τη στρατιωτική στην πολιτική οδό", σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο "Τανγιούγκ".

"Η Γιουγκοσλαβία μάχεται με επιμονή και συνέπεια για την ειρήνη, κι αυτό σημαίνει μια διευθέτηση των προβλημάτων χωρίς καθυστέρηση περνώντας από τη στρατιωτική οδό στην πολιτική οδό. Αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό της επίθεσης εναντίον της χώρας μας και την απόδοση του ρόλου του στα Ηνωμένα Εθνη", τόνισε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ