Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικό φροντιστήριο

"Τόπο" έπιασε το ταχύρρυθμο "μάθημα", που πήρε την περασμένη Τετάρτη από τη Μ. Ολμπράιτ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών

Επί μιάμιση ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών περιέγραφε με κάθε ακρίβεια, την περασμένη Τετάρτη, στον Ελληνα συνάδελφό της Γ. Παπανδρέου, τις αμερικανικές απαιτήσεις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά το... σεμινάριο, εμφανίστηκε απόλυτα προσαρμοσμένος με τις θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

Το μεγαλύτερο μέρος τηςσυζήτησης αφιερώθηκε στην κρίση στο Κόσσοβο. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αμετακίνητη στη θέση ότι η αποδοχή των πέντε όρων του ΝΑΤΟ συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για κατάπαυση του πυρός.

Με την εμμονή της αυτή η κ. Ολμπράιτ διαφοροποιήθηκε σαφώς από τη λεγόμενη ελληνοτσεχική πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία ζητείται σαρανταοχτάωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ορίζει το πλαίσιο της διπλωματικής λύσης για το Κόσσοβο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αμερικανίδα υπουργός κατέστησε σαφές στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι διαφορετικές απόψεις και ιδέες μπορούν να κατατίθενται, ωστόσο, δε θα πρέπει να επηρεάζεται το αρραγές μέτωπο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις δίνοντας έμφαση στην ιδιαιτερότητα μιας χώρας όπως η Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα στα Βαλκάνια και μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις και τις ενέργειες του ΝΑΤΟ, ωστόσο λόγω της ειδικής της θέσης δεν μπορεί να μετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και προσφέρει αντ' αυτού επιμελητειακή μόνο υποστήριξη. "Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παράλληλα δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πολιτική εθνοκάθαρσης στην περιοχή.

Σχετικά με τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέσω Θεσσαλονίκης, η Μ. Ολμπράιτ φάνηκε να κατανοεί τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει αυτή να συνοδεύεται από ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, προσωρινά, λόγω ευρωεκλογών. Το διάστημα το οποίο ζητά η Ελλάδα είναι ένα δεκαήμερο πριν τις εκλογές.

Η Μ. Ολμπράιτ απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψη για τη διάρκεια αυτού του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι εάν το Βελιγράδι δεν αποδεχτεί τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ, οι βομβαρδισμοί δε θα σταματήσουν. Οι 19 χώρες της Συμμαχίας, είπε, συνεργάζονται στενά και με αποφασιστικότητα προκειμένου οι όροι αυτοί να γίνουν δεκτοί από τη Γιουγκοσλαβία.

Ο Ελληνας υπουργός, στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με την Μ. Ολμπράιτ, δεν τόλμησε να πει τίποτε που θα μπορούσε να... παρεξηγηθεί ή να ενοχλήσει την οικοδέσποινα. Ούτε για την... πρόταση της Αθήνας για σαρανταοχτάωρη εκεχειρία, ούτε την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί δεν οδηγούν σε επίλυση του προβλήματος, ούτε καν τη λέξη "βομβαρδισμοί" δεν εκστόμισε ο Ελληνας υπουργός...

Χτες, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε πώς συμβιβάζεται η Αθήνα να είναι υπέρ μιας 48άωρης ανακωχής και, μετά τη συνάντηση Ολμπράιτ - Παπανδρέου, υπέρ της ικανοποίησης των πέντε όρων του ΝΑΤΟ από το Βελιγράδι.Ο Δ. Ρέππας, στην απάντησή του ξεπέρασε τον... εαυτό του, λέγοντας: "Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σαφή τη θέση της. Εχουμε πει πως η συμφωνία της Ομάδας των 8 χωρών - και στην Ομάδα αυτή γνωρίζετε πολύ καλά ότι συμμετέχει και εκπρόσωπος των ΗΠΑ - έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί μια καλή βάση για την έναρξη των συζητήσεων και τον τερματισμό της κρίσης. Επίσης το ΝΑΤΟ έχει διατυπώσει μια πρόταση προς την πλευρά της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ. Ασφαλώς, μας εκφράζει και αυτή η θέση. Οτιδήποτε οδηγεί στην έναρξη συζητήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση στην κρίση, αντιλαμβάνεστε πως μας βρίσκει σύμφωνους". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε επίσης, ότι η υποστήριξη στο ΝΑΤΟικό τελεσίγραφο των πέντε όρων και ταυτόχρονα η πρόταση για 48άωρη ανακωχή, "συνδυάζεται και είναι σε αρμονία, γιατί είναι ένα δείγμα του πώς συμμετέχουμε στο σύνολο των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική Σημίτη - Παπανδρέου (2003-12-30 00:00:00.0)
Υποδοχή Ολμπράιτ με ...αυγά! (2000-03-07 00:00:00.0)
Ελληνικές "ανησυχίες" (1999-04-14 00:00:00.0)
Το νέο ΝΑΤΟ (1999-04-04 00:00:00.0)
Πρόοδο "βλέπει" η Ολμπράιτ (1998-10-08 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική παρέμβαση ενόψει... (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ