Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ
Απλώνουμε το χέρι σ' αυτούς που επιλέγουν να σηκώσουν κεφάλι

Αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, αντιπολεμική λαοσύναξη, η συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ χτες το βράδυ στην Καλλιθέα

Ηταν όλοι εκεί για να επιβεβαιώσουν πως το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ "όταν ο λαός θέλει, μπορεί" θα γίνει πραγματικότητα, θα γίνει πράξη μόνο με την καθημερινή συμμετοχή και δράση μας. Ηταν όλοι εκεί, για να υψώσουν κοινή φωνή αντίστασης από μια περιοχή, που, όπως υπογράμμισε η ηθοποιός Αλ. Παϊζη,έχει παράδοση στους αγώνες και την πάλη. Ηταν εκεί γιατί είναι πρωτοπόροι και αντιπροσωπεύουν τους "ελεύθερους και επαναστατημένους απέναντι στην αδικία" - όπως τους χαρακτήρισε ο πανεπιστημιακός - συγγραφέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Ζουράρις - αλλά κυρίως για να επιβεβαιώσουν τα λόγια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα: "Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Χρέος μας να πολλαπλασιάσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Γιατί έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για το αύριο".

Αυτό το άνοιγμα της πόρτας στο μέλλον φάνηκε να λαμβάνει χώρα χτες στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας - στην πλατεία Δαβάκη. Δεν ήταν μόνο το μέγεθος της συγκέντρωσης - "συντροφομάζωξη και λαοσύναξη της ρωμιοσύνης" τη χαρακτήρισε δυο φορές από το βήμα της κεντρικής εξέδρας ο Κ. Ζουράρις - που αναπτέρωσε την ελπίδα, που χάραξε το δρόμο της άλλης φωνής, της άλλης πρότασης και στάσης ζωής. Ηταν κυρίως το πάθος των συγκεντρωμένων για εναλλακτική πρόταση, η οργή τους για το αιματοκύλισμα ενός λαού που αντιστέκεται και αρνείται την υποταγή και η απογοήτευση για τη βρώμικη και υπόδουλη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Και διέκρινες "ανάμεσα από τους καπνούς το φέγγος των προσώπων". Ενα φέγγος που χτες το βράδυ, στην Καλλιθέα, υπήρχε στα πρόσωπα των γιαγιάδων με τα μαντίλια της προσφυγιάς και της στέρησης στα κεφάλια τους, στα πρόσωπα των παππούδων που ήρθαν στην πλατεία τουλάχιστον μια ώρα πριν την έναρξη της προεκλογικής συγκέντρωσης, στα πρόσωπα των μεροκαματιάρηδων και στα πρόσωπα των νέων παιδιών που καλούνται από τις σημερινές πολιτικές ή να γίνουν αλεσμένο κρέας στη μηχανή των ΝΑΤΟικών φονιάδων ή άνεργοι χωρίς καν βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ - που όπως επισήμανε η Αλεκα Παπαρήγα "κινδυνεύει σε λίγα χρόνια να γίνει μουσειακό είδος".

Η οργή, η αποφασιστικότητα, η ανάγκη για άλλους δρόμους και ορίζοντες συμπυκνώθηκαν στα συνθήματα: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία". "Ολοι μαζί", λοιπόν - όπως το 'πε κάποτε ο Μακρυγιάννης και όπως το μετέφερε ο Κ. Ζουράρις - άπλωσαν χτες το χέρι τους από την Καλλιθέα προς τους δεκάδες χιλιάδες αποφασισμένους Ελληνες, που επιζητούν άλλους αγωνιστικούς δρόμους και κοινωνία. "Απλώνουμε το χέρι στους αποφασισμένους, σ' αυτούς που έχουν επιλέξει να σηκώσουν κεφάλι. Ζητάμε την ψήφο τους όχι για να κάτσουμε στις κόκκινες βελουδένιες καρέκλες, αλλά για να ριχτούμε με μεγαλύτερη δύναμη στη μάχη",είπε η Αλ. Παπαρήγα για να ξεσηκώσει τον κόσμο, να τους κάνει "όλους μαζί" στο σύνθημα: "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ".

Στη συνέχεια η ΓΓ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον πόλεμο που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία και έδωσε την υπόσχεση πως "αυτόν το στόχο που φορέσαμε στο στήθος, στην καρδιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να τον πουλήσουμε".Για να ακουστεί ξανά και ξανά φορτισμένο και γεμάτο υπόσχεση το σύνθημα: "Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".

Εκτός από τον με στρατιωτικά μέσα πόλεμο, όμως, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς και σε έναν άλλον: Τον οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ΕΕ κατά των λαών της Ευρώπης. Στον αναλφαβητισμό, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση και σε όλα τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης. Οσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, το σχόλιό της η Αλ. Παπαρήγα το 'κλεισε σε αυτές τις λέξεις: "Της δίνουμε ένα βραβείο. Αυτό της ληστρικής εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού!". Προειδοποίησε τέλος πως αν οι λαοί δεν ξεσηκωθούν, η επόμενη δεκαετία θα είναι δεκαετία των τοπικών πολέμων. "Η Ελλάδα υπηρετούσε ως σήμερα τους ιμπεριαλιστές, δεν έχει αποφύγει το ανταποδοτικό χτύπημα", είπε χαρακτηριστικά. Για να γίνει κραυγή υπόσχεσης το σύνθημα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη".

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, "Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα", Αρ. Αβραμίδης,ο ποιητής και συγγραφέας Γ. Κακουλίδης,ο ποιητής Β. Λιόγκαρης,ο τραγουδιστής Λ. Χαλκιάς,ο δημοσιογράφος, Γ. Τσαπόγας και δημοτικοί σύμβουλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ