Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ακόμη πιο αντιλαϊκοί οι στόχοι

Ακόμα σκληρότερη οικονομική πολιτική απαιτούν από την κυβέρνηση ΔΝΤ - ΕΕ, η οποία επιχειρεί να τους εξευμενίσει ικανοποιώντας τα αιτήματά τους...

Πολλαπλές επεμβάσεις από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση) και παράγοντες του τραπεζικού συστήματος (Θ. Καρατζάς) στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης σκλήρυνσης της - έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκής, με σαφείς και ξεκάθαρους νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς - οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Στα μηνύματα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει, όπως αναμενόταν, να απαντήσει καταφατικά...

Πρώτη τέτοια παρέμβαση εκδηλώθηκε με το προσχέδιο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παρέδωσε χθες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,η αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη χώρα μας τις δύο τελευταίες βδομάδες. Το προσχέδιο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ, αφού διαπιστώνουν τις "προόδους" της ελληνικής κυβέρνησης στους διάφορους οικονομικούς τομείς, περνάνε σε μία εφ' όλης της ύλης επίθεση, με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική του 2000. Φυσικά, πρόκειται για παραβίαση ανοιχτών θυρών, δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι τομείς βρίσκονται μέσα στους προγραμματικούς στόχους της κυβέρνησης (σημερινούς η μελλοντικούς) και από την άποψη αυτή οι επισημάνσεις του ΔΝΤ μόνο ως προπομπός της επέλασης που θα ακολουθήσει μπορούν να εκληφθούν.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο ζητούν άμεση προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου (το λεγόμενο μεγάλο πακέτο που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, νέα μέτρα φιλελευθεροποίησης κλπ.), ενώ στις εργασιακές σχέσεις ζητούν την πλήρη ελαστικοποίησή τους... Εκεί όμως που υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων είναι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα για να εξευμενίσει τους υπαλλήλους του ΔΝΤ, φρόντισε να εξαγγείλει νέες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (Σκαραμαγκά, ΑΤΕ, ΕΤΒΑ, "Ολυμπιακή"), τις μέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κλπ.

Η κυβέρνηση μάλιστα τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική συμπίεσης του κόστους εργασίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το κόστος εργασίας την τριετία 1999 - 2001 θα αυξάνεται με αρνητικούς ρυθμούς.

Η πιστή όμως στο κεφάλαιο και τα διεθνή κέντρα, κυβέρνηση Σημίτη, έχει να αντιμετωπίσει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αφού μετά τις δηλώσεις Πρόντι περί έξωσης της Ιταλίας από την ΟΝΕ αν η τελευταία δε συμμορφωθεί, οι Βρεξέλλες, έχουν αρχίσει να κατηγορούν συλλήβδην... τους νότιους ως υπεύθυνους για την αστάθεια του ΕΥΡΩ. Αν για τον εξευμενισμό του ΔΝΤ υποσχέθηκαν επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις, για τον εξευμενισμό των Βρυξελλών υποσχέθηκαν σκληρότερη ακόμα λιτότητα. Στα πλαίσια αυτά αναθεωρείται ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα του 2000, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί πλέον στο 1,5% του ΑΕΠ αντί στο 1,7% που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Φυσικά για μια ακόμα φορά θα την πληρώσουν οι γλίσχρες κοινωνικές δαπάνες.

Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της συνέχισης της λιτότητας υπήρξαν χθες και από τον... ευαίσθητο στα μηνύματα των αγορών, διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά. Σε χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ "θα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά μετά την επιτυχία αυτή αρχίζει μία νέα προσπάθεια για αντληθεί ό,τι καλύτερο από αυτή την εξέλιξη...". "Νέα προσπάθεια" λοιπόν και όποιος επιζήσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ