Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Διεύθυνση Κτηνιατρικής χωρίς... κτηνιάτρους

Η έλλειψη κτηνιάτρων στη διεύθυνση Κτηνιατρικής νομού Εβρου είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την εμφάνιση της βρουκέλωσης σε βοοειδή της περιοχής, υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Φερών και ζητούν από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα. Αν και ο προϊστάμενος της παραπάνω διεύθυνσης Κ. Δαδούσης διαβεβαιώνει ότι η εμφάνιση της νόσου έχει περιορισμένο και τοπικό χαρακτήρα (17 βοοειδή στο Δέλτα του Εβρου) οι κτηνοτρόφοι του νομού ανησυχούν για τον ακριβή αριθμό των ζώων που μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη βρουκέλωση.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Π. Καρακύριος,πρόεδρος των κτηνοτρόφων Φερών, για 5.000 βοοειδή ελευθέρας βοσκής της περιοχής του δεν υπάρχει ούτε ένας κτηνίατρος. "Είναι επόμενο να μη γνωρίζει κανείς ποιος ο πραγματικός αριθμός των ζώων που νοσούν", σημειώνει ο Π. Καρακύριος και προσθέτει ότι δε γίνονται οι απαραίτητοι προληπτικοί τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι, που θα εμπόδιζαν την εξάπλωση ασθενειών. Μετά το 1996, επισημαίνει, που χρειάστηκε να σφαγούν όλα τα ζώα της περιοχής λόγω επιδημιών, δεν καθιερώθηκε προληπτικός έλεγχος στα κοπάδια που αγοράστηκαν από το εξωτερικό.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής νομού Εβρου ανακοίνωσε ότι από φέτος ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου της βρουκέλωσης και της φυματίωσης στα ζώα της περιοχής. Τα θετικά ζώα, είπε, θα σφάζονται και θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί, αφού γίνει εκτίμηση της εν ζωή αξίας των βοοειδών από τριμελή επιτροπή. Πρόσθεσε ότι έχει τελειώσει η προεργασία που αφορά τη σήμανση των βοοειδών και το πρόγραμμα θα αρχίσει μετά το τέλος του προγράμματος εμβολιασμών των αμνοεριφίων. Εκανε γνωστό ότι μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 1.800 εκτροφές αιγοπροβάτων βρέθηκαν θετικά 54 ζώα και σφάχτηκαν 1.394. Επίσης, από τις μέχρι τώρα αιμοληψίες που έγιναν σε 500 περίπου βοοειδή βρέθηκαν θετικά 17 ζώα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ