Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι Επιθεωρήσεις διαλύονται, οι επιθεωρητές... καταρτίζονται

"Κατανόηση και υπομονή" συνιστά ο υπουργός Εργασίας, όταν σε όλη τη χώρα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας βάζουν "λουκέτο", οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σ' ένα ανεξέλεγκτο τοπίο και τα εργατικά ατυχήματα πυκνώνουν ανησυχητικά

"Λουκέτο" έβαλαν οι, έτσι και αλλιώς αποδιαρθρωμένες, Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη τη χώρα, αφού το σύνολο του προσωπικού τους "καταρτίζεται" προκειμένου να στελεχώσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.Η σχετική διάταξη του αντεργατικού νόμου 2639/98 τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούλη, δίνοντας, απ' ό,τι φαίνεται, το τελειωτικό χτύπημα σε έναν σκόπιμα ανάπηρο θεσμό και αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση καμία διάθεση δεν είχε για ενίσχυση και στήριξη ενός ουσιαστικού μηχανισμού ελέγχου και προστασίας των δικαιωμάτων και κυρίως της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ετσι τη στιγμή που όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, με ευθύνη της κυβέρνησης, οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σ' ένα απέραντο ανεξέλεγκτο τοπίο, παραδομένο στην εργοδοτική ασυδοσία και στη ζούγκλα των "νέων" εργασιακών σχέσεων που θεσμοθετήθηκαν με το ίδιο νομοθετικό τερατούργημα.

Ωστόσο, κάνοντας το "μαύρο - άσπρο" ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ότι αρχίζει η εποχή ουσιαστικών ελέγχων στις επιχειρήσεις! Δε συμφωνούν όμως μαζί του πολλά σωματεία της χώρας, ανάμεσά τους τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κατήγγειλαν ότι καταργούνται Επιθεωρήσεις αρκετών δήμων του Πειραιά και επίκειται αποδυνάμωση του ΚΕΠΕΚ με τη μέθοδο των μετατάξεων.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο της Κω καταγγέλλει την κατάργηση του εκεί τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας και μάλιστα αυτή την περίοδο που στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού καταπατούνται βάναυσα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Επιθεώρησης Εργασίας Σχηματαρίου,που επίσης καταργήθηκε όταν τα θανατηφόρα ατυχήματα σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής διαδέχονται το ένα το άλλο.

Αγνωστο όμως παραμένει και το πότε αυτό το ΣΕΠΕ θα είναι σε θέση να λειτουργήσει, αφού ακόμα, όπως παραδέχτηκε χτες ο υπουργός, βρίσκεται στη φάση της κατανομής του προσωπικού, που ανέρχεται σε μόλις 470 άτομα, όταν οι οργανικές θέσεις είναι 1.038! Κατά τ' άλλα ο υπουργός Εργασίας ζήτησε "κατανόηση και υπομονή" για τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα εργατικά ατυχήματα πυκνώνουν ανησυχητικά, αλλά την ίδια στιγμή οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αποδιαρθρώνονται και διαλύονται, επισημαίνουν σε Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Ν. Γκατζής,με αφορμή τέσσερα (!) θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε βιομηχανίες των Οινοφύτων.

"Δεκάδες εργαζόμενοι - σημειώνεται - καθημερινά πέφτουν θύματα, πληρώνοντας με τη ζωή τους την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων για περισσότερα κέρδη. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής της, αντί να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, με τον καινούριο αντεργατικό νόμο αποδιαρθρώνει και διαλύει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.Συγκεκριμένα διαλύει την Επιθεώρηση Εργασίας της βιομηχανικής ζώνης Σχηματαρίου - Οινοφύτων, αποδιαρθρώνει την επιθεώρηση εργασίας Θηβών, όπου συνολικά λειτουργούν πάνω από 600 βιομηχανίες και μεταφέρει τις αρμοδιότητες στη Λιβαδειά, όπου η βιομηχανική δραστηριότητα είναι ελάχιστη!".

Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Εργασίας:

- Ποιοι λόγοι οδηγούν στο κλείσιμο της Επιθεώρησης Εργασίας Σχηματαρίου - Οινοφύτων, αντί να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει κατάλληλο και επαρκές προσωπικό;

- Γιατί αποδιαρθρώνεται η Επιθεώρηση της Θήβας, αντί να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί και τι θα ωφελήσει η μεταφορά της στη Λιβαδειά;

- Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να επιβάλει στους βιομηχάνους τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, όταν σε πολλά εργοστάσια της περιοχής δεν υπάρχουν σωματεία ή όταν πάνε να δημιουργηθούν, απολύονται εργαζόμενοι (περίπτωση ΕΛΒΑΛ - ΧΑΛΚΟΡ) και πώς θα προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ