Πέμπτη 8 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κύριε, πρωθυπουργέ..!

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι συνταξιούχοι ακόμα δεν έχουν λάβει θετική απάντηση σε κανένα από τα αιτήματά τους. Με υπόμνημά τους στον Κ. Σημίτη, ζητάνε νέα συνάντηση, επαναφέρουν τα αιτήματά τους και διεκδικούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Με το επιπλέον αίτημα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,επανέρχονται οι συνταξιούχοι και ζητάνε ραντεβού με τον πρωθυπουργό,αφού τέσσερις μήνες μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν μαζί του (12 Μάρτη) ακόμα περιμένουν να λάβουν νέα του...

Σε υπόμνημά τους, λοιπόν, προς τον πρωθυπουργό οι ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ,διαμαρτύρονται - εξ ονόματος του ενός εκατομμυρίου ασφαλισμένων που εκπροσωπούν - γι' αυτή τη συμπεριφορά και σημειώνουν: "Στις Ευρωεκλογές που μεσολάβησαν, οι συνταξιούχοι εξέφρασαν με την ψήφο τους τη δυσαρέσκεια, αλλά και την αγανάκτησή τους για την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή σας. Η δε εμφάνιση του συνταξιούχου από την τηλεόραση, που παρουσίαζε τους συνταξιούχους να έχουν λύσει όλα τα προβλήματά τους και να ζουν σε πελάγη ευτυχίας, ήταν καθαρή πρόκληση και δημιουργούσε αγανάκτηση όταν το έβλεπαν οι συνταξιούχοι".

"Οι συνταξιούχοι - συνεχίζουν - είναι η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα. Είναι αυτοί που πρόσφεραν σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Σαν εργαζόμενοι συνέβαλαν στην οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας και σήμερα τους αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους τρίτης κατηγορίας. Η θέση μας συνεχώς επιδεινώνεται. Με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική από το 1991 οι συντάξεις μας έχασαν το 25-30% της αγοραστικής τους δύναμης.Ακόμα η φορολογία γίνεται διαρκώς πιο άδικη και αντιλαϊκή. Από το 1993 μέχρι το 1998 οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 24,3% περισσότερους φόρους, για να γίνουν μαζί με τους μισθωτούς τα υποζύγια των εσόδων του δημοσίου.

Οι δε αυξήσεις που μας δίνετε είναι πολύ μικρότερες και αυτού του πληθωρισμού, τον οποίο θεωρούμε πλασματικό και δεν εκφράζει την πραγματικότητα όπως τη διαπιστώνουμε κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία όπου διαθέτουμε το πενιχρό εισόδημά μας".

Συνεχίζοντας, καταγγέλλουν τις πρόσφατες αποφάσεις, βάσει των οποίων παραδίδεται η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ στους ιδιώτες και τα αποθεματικά στον τζόγο του χρηματιστηρίου και αφού αναφέρονται στα μετεκλογικά σενάρια για τη λήψη κάποιων μέτρων, διατυπώνουν ευθέως τα πιο κάτω αιτήματα:

- Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150.000 δραχμών, σε όσους παίρνουν σύνταξη μέχρι 200.000. Για όσους παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη, η έκτακτη ενίσχυση να είναι 100.000.

- Να επανασυνδεθούν οι κατώτερες συντάξεις με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και οι υπόλοιπες συντάξεις με το 80% του μισθού των εν ενεργεία.

- Να αυξηθεί το αφορολόγητο ποσό στα 3.000.000 και να τιμαριθμοποιηθούν τα φορολογικά κλιμάκια. Να καταργηθεί η ειδική φορολογία για το ΛΑΦΚΑ.

- Να μειωθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στο 10% για όλους.

- Να τροποποιηθούν ριζικά οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ.

Και το υπόμνημα καταλήγει: "Οι συνταξιούχοι μπορεί να είμαστε απόμαχοι της δουλιάς, όχι όμως και της ζωής, και δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας, είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε αγωνιστικά και πολιτικά.

Για όλα αυτά ζητάμε να μας δεχτείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να σας εκθέσουμε για μια ακόμα φορά και προφορικά αυτά που σας γράφουμε στο παρόν υπόμνημα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει με τη δουλειά και τον αγώνα μιας ζωής (2019-04-02 00:00:00.0)
Βοά η αδικία (2004-06-17 00:00:00.0)
«Αισθητή» αύξηση του εμπαιγμού τους (2002-09-24 00:00:00.0)
Αρνηση και ...επίπληξη! (2000-06-22 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των αγώνων (1998-02-13 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (1997-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ