Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
"Μεγαλώνουν" οι δαπάνες για τόκους

Νέα μεγάλη αύξηση στα επιτόκια του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού σημειώθηκε στη χτεσινή δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του δημοσίου. Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 6,35% από 5,66% το Μάη (αύξηση πάνω από 18%), που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση για το δημόσιο πάνω από 1 δισ. δραχμές το χρόνο. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη σε όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη δευτερογενή διαπραγμάτευση του κρατικού χρέους και ειδικότερα στη ζώνη ΕΥΖΩ. Η κυβέρνηση, πληρώνοντας το τίμημα της πολιτικής που έχει επιλέξει να εφαρμόσει, αποδέχτηκε τις προσφορές των τραπεζών - βασικών διαπραγματευτών και δανείστηκαν 156,5 δισ. δραχμές, με το αυξημένο επιτόκιο.

Οι αρνητικές παρενέργειες από τα υψηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζεται το δημόσιο, επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1999 κατά 16,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ για ολόκληρο το 1999 είχε τεθεί στόχος αύξησης των δαπανών για τόκους 2,4%! Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοίνωση ο υφυπουργός, οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έτρεχαν στο εξάμηνο με ρυθμό 4% (χαμηλότερα από τον ετήσιο στόχο που ήταν 4,6%).

Επιδιώκοντας την πάση θυσία συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υλοποιώντας κυβερνητικές εντολές, έκανε ελέγχους μισθοδοσίας υπαλλήλων και συνταξιούχων. Σύμφωνε με τις δηλώσεις του υφυπουργού, από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν "αρκετές περιπτώσεις παράνομης καταβολής οικογενειακών επιδομάτων, επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, πληροφορικής καθώς και αποζημιώσεων για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές" και ότι συνέπεια των ελέγχων "επιτεύχτηκε εξοικονόμηση 350 εκ. δραχμών". Συγκεκριμένα από τον έλεγχο προέκυψε ότι:

  • σε 6 χιλιάδες συντάξεις για το 35% δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την καταβολή οικογενειακού επιδόματος και αποφάνθηκαν ότι η ζημία του Δημοσίου την τελευταία δεκαετία φθάνει τα 3,3 δισ. δραχμές. Υπολόγισαν μάλιστα ότι εφεξής η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι 400 εκ. δραχμές.
  • διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε 18 χιλιάδες βιβλιάρια υγείας, τα "οποία ήσαν άκυρα και δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται".

Τέλος, από τον έλεγχο που διενήργησε ο ΣΔΟΕ σε περίπου 700 γιατρούς συμβεβλημένους με το δημόσιο διαπιστώθηκε ότι οι φορολογικές παραβάσεις ανέρχονται σε 35%, ποσοστό που συμπίπτει επακριβώς με τις παρατυπίες που διαπίστωσαν στις συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ