Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ζητούν εποπτική αρχή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους

Η αξίωση των ασφαλιστικών εταιριών για συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική, ήταν ένα από τα θέματα που πρόβαλε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών στη γενική συνέλευσή της

Η προώθηση των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το επικουρικό κεφάλαιο και τους ανασφάλιστους οδηγούς και οι αξιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών για συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική, τέθηκαν στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Κοντομηνάς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να θεσμοθετήσει τη μείωση των τόκων υπερημερίας που καταβάλλει το επικουρικό από 21% στο επίπεδο του επιτοκίου των ετησίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, περίπου, δηλαδή, στο 8%, την υποχρέωση κοινοποίησης της αγωγής για απώλεια εισοδήματος από αυτοκινητιστικό ατύχημα στην εφορία και την αύξηση των προστίμων για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα παράλληλα με την αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας. Ωστόσο, φρόντισε να στρώσει το έδαφος για νέες αξιώσεις των εταιριών επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης του επικουρικού θα παραμείνει ανοιχτό γιατί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του δεν αναλίσκεται σε αποζημιώσεις άγνωστων και ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά σε αποζημιώσεις εταιριών που κλείνουν.

Ο ίδιος επανέλαβε την απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών για εποπτική αρχή που θα λειτουργεί στα μέτρα τους, που θα εξασφαλίζει αυτό που οι εταιρίες λένε "φερεγγυότητα" των εταιριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται κάθε φορά για τους ασφαλισμένους.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης ανακοίνωσε ότι προχωράει η επεξεργασία του συστήματος του "άμεσου διακανονισμού ζημιών", που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ακόμα μέσο ενίσχυσης της συγκέντρωσης των κερδών στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών σε λίγες εταιρίες που θεωρούνται "φερέγγυες". Κι αυτό γιατί με το λεγόμενο άμεσο διακανονισμό, ο ασφαλισμένος που δικαιούται αποζημίωση θα την εισπράττει από την εταιρία του και η τελευταία στη συνέχεια θα τη διεκδικεί από την εταιρία εκείνου που προκάλεσε τη ζημιά.

Ο Δ. Παλαιολόγος, πρόεδρος της επιτροπής Ζωής της Ενωσης, αναφέρθηκε στις αξιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών να καρπωθούν μέρος της κοινωνικής ασφάλισης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συμφωνίες των εταιριών με μεγάλα νοσοκομεία λέγοντας ότι σύντομα θα διαμορφωθεί πίνακας κατηγοριοποίησης των επεμβάσεων κατά ειδικότητα, κοινά αποδεκτές και από τις δύο μεριές.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, ο πρόεδρος της επιτροπής ατυχημάτων, Κ. Μπερτσιάς, ανέφερε ότι η αύξηση της παραγωγής του κλάδου αυτοκινήτου έφτασε το 1998 το 13% και τα συνολικά ασφάλιστρα τα 215 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ